FRIBY MOLDE

Molde har vært med i nettverket av fribyer for forfulgte forfattere siden 2005. Det betyr at byen har påtatt seg et særlig ansvar i kampen for ytringsfrihet og for å ta imot forfattere som er forfulgt i hjemlandet sitt.  En fribyforfatter kommer i utgangspunktet for en periode på to år. Et fribyopphold innebærer at forfatteren får økonomisk sikkerhet og får være på et trygt sted, der han/hun kan gjenoppta arbeidet sitt.

ICORN

Det er foreningen ICORN (International Cities of Refuge Network) som har ansvaret for å koordinere fribyvirksomheten i Norge og i andre land som har fribyer. Molde kommune er medlem av ICORN, og har inngått en samarbeidsavtale med Bjørnsonfestivalen som blant annet gir festivalen ansvar for å legge til rette slik at forfatteren får arbeide og utvikle seg faglig. 

Moldes fribyforfattere

Ali Abu Khattab

Ali Abu Khattab er poet, litteraturkritiker, oversetter og journalist. Han kom til Molde sammen med kona Samah Mahmoud og to barn i juni 2015 og er Moldes sjette fribyforfatter. Knattab har utgitt tilsammen seks bøker og har skrevet en barnebok sammen med kona Samah Mahmoud som også er fribyforfatter. I 2003 grunnla ekteparet kulturgruppen Tajreeb, som var støttet av kulturdepartementet i landet og the Gaza Centre for Arts and CultureTajreeb ble stengt av Hamas i 2007, men gjenoppsto under navnet Utopia, i 2010. Gruppens formål var å øke bevisstheten rundt kunnskap og kultur som et verktøy for å takle kriser og store omskiftninger i livet, spesielt i Gaza.  

Samah Mahmoud

Samah Mahmoud er Moldes femte fribyforfatter. Hun kommer fra Palestina og er forfatter og skuespiller. Mahmoud har utgitt tilsammen seks bøker. Hun har skrevet noveller, barnebøker og poesi. Red Damage (Gaza), The Possible Form (noveller, 2007), and Forest of Stories: Allegories for the Adult & the Child (En novellesamling skrevet sammen med mannen Ali Abu Khattab, 2007) er noen av utgivelsene. Bøkene har blitt oversatt til både engelsk og spansk. Samah har også blitt antatt i flere antologier med blant annet Out of the Context of River (2005) and Qissat (a collection of short stories by Palestinian women. Mahmoud har også en ukentlig spalte for det palestinske bladet Sawt Anisaa (Women’s Voice).

Hun er skuespiller og spilte og regisserte en rekke stykker om kvinners rettigheter i perioden fra 2003-2010. Mahmoud er medlem av den kulturelle gruppen Utopi. 

Hika Fekede Dugassa

Hika Fekede Dugassa kom til Molde i februar 2013 som byens fjerde fribyforfatter. Dugassa er forfatter, nettsamfunnsaktivistog var universitetslektor hjemme i Etiopia. Han har en mastergrad i litteratur fra Universitetet i Addis Abeba, Etiopia, og mastergrad i "Performing Arts" fra Universitetet i Frankfurt am Main, Tyskland, hvor han blant annet medvirket i flere teaterproduksjoner som ble vist både i Frankfurt, København og på Nationaltheatret i Oslo. 

Ammar Tassaei

Våren 2010 ankom Moldes tredje fribyforfatter, Ammar Tassaei sammen med familien sin, Tassaei kommer fra Ahwaz-provinsen i det sørlige Iran, hvor han arbeidet som journalist, forfatter og menneskerettighetsaktivist. Han har særlig engasjert seg for i ulike minoriteters situasjon i Iran. 

Ammar Tassaei er en iransk forfatter, som tilhører en arabisktalende minoritet i provinsen Ahwaz i det sørlige Iran. Han har jobbet i avisene Hadith, Hamasayeha og Shora, samt rapportert for BBC Persian service. Tassaei har skrevet og rapportert om arabiske minoritetsrettigheter i Iran. Siden 2001 har han blitt trakassert for sin aktivisme for Ahwazi-minoriteters rettigheter og ble arrestert i 2003. De neste årene ble han utestengt for å arbeide med utenlandske medier, arrestert igjen og avskjediget fra sin jobb. Han var fribyforfatter i Molde fra 2010-2012. Amar har blant annet utgitt romanen Kut Abdullah (2012) Under samme himmel (2012), en antologi med fribyforfattere i Norge.

Nada Yousif

Moldes andre fribyforfatter er forfatteren og journalisten Nada Yousif fra Irak. Hun kom til byen i 2007. Yousif skriver i hovedsak om kvinners rettigheter og den sosiopolitiske situasjonen i Irak. Hun bor fremdeles i Molde sammen med familien sin. 

Hennes forfatterskap handler i hovedsak om kvinnerettighetsspørsmål og dagens sosio-politiske situasjonen i Irak. Hun måtte flykte fra hjemlandet på grunn av forfølgelse og drapstrusler.  

Gilles Dossou-Gouin

Gilles Dossou-Gouin kom til Molde i 2005 som byens første fribyforfatter. Han var fra Benin, hvor han arbeidet som forfatter, journalist og etterforsker. 

Hans første roman, God`s Symbolism and the Imaginary, ble utgitt i 1996. Boken var en kritisk, sosio-politisk satire og fikk landsdekkende oppmerksomhet. I 1997 ble striden rundt boken så ille at Gilles ble tvunget til å flykte til Senegal. Hans andre roman The Black Cry of Negro, ble publisert i 2003 med hjelp av UNESCO. Gilles Dossou-Gouin var en aktivist og skrev stadig artikler for å fremme menneskerettigheter og rettigheter for kvinner og barn. Gilles Dossou-Gouin døde i 2016.

 

LES MER HER: 

ICORN - international cities of refuge network

Norsk P.E.N.