Skoler og barnehager:

BB7

Kan dagens 12 – 13-åringer få noe som helst ut av Bjørnstjerne Bjørnsons dikt? Et rungende ja får vi fra forfatteren Endre Ruset som med stor energi og kunnskap arbeider sammen med elevene med utgangspunkt i fem dikt fra Romsdalens dikterhøvding. Elevene skaper egne tekster i løpet av en intens skoledag sammen med forfatteren, og tekstene presenteres både muntlig og skriftlig før dagen er over. Prosjektet er et samarbeid med DKS Møre og Romsdal.
Med: Endre Ruset

Stram Line

Forestillingen Stram Line ble laget i forbindelse med 200-årsjubileet for Grunnloven i 2014 og er et prosjekt som handler om å stå opp for seg selv, å ytre seg og å ta valg i eget liv. Rapartist og tekstforfatter Son Of Light, koreograf og danser Hyuen Huynh og DJ Sebastian Emes har laget forestillingen i samarbeid med Bjørnsonfestivalen og DKS Møre og Romsdal. På årets festival framfører 40 elever fra Bergmo ungdomsskole forestillingen etter tre dager med intense øvinger og sceneprøver. På prosjektets fjerde dag skal forestillingen vises først i skoletiden for medelever og så en åpen visning på kveldstid.
Med: Son Of Light, Hyuen Huynh, Sebastian Emes


En verden av småkryp

Hva kan vi finne dersom vi leter under steiner, bak røtter eller inne i en stubbe? Jo, småkryp! En verden av insekter som vi trenger for å holde jorda vår frisk og levende! I samarbeid med Romsdalsbanken samler Bjørnsonfestivalen ungene fra barnehagene i Nesset til en dag med aktiviteter og lesestund om de aller minste på kloden.
Med: Karin Skjetne


Bjørnstjerne og Paraplybyen

Bjørnstjerne er i sin livs største krise. Han har blitt rammet av skrivesperre, en forfatters verste mareritt! Han har mistet alle verktøyene han bruker når han dikter; fantasien, kreativiteten og skaperevnen. Bjørnstjerne klarer ikke lenger å se for seg karakterene han vil skrive om og alt virker grått og trist. Det eneste han har fått skrevet i det siste er en historie om en by som heter Paraplybyen. Dette er en merkelig by hvor det på forunderlig vis bestandig regner, og ingen i byen forstår hvorfor. Men nå står historiefortelleren bom fast. Vil han få sine evner tilbake? Vil han noen gang kunne dikte og skrive igjen? Kan barna hjelpe ham? Prosjektet er et samarbeid med DKS Møre og Romsdal.
Med: Linn Wennersten


Moldepremiere: En folkefiende

Hvordan takle dagens samfunnsproblemer når vi ikke lenger kan snakke, lytte og diskutere med hverandre? Doktor Thomas Stockmann og broren Peter er så forskjellige som man kan bli. Peter er konservativ og kapitalist, Thomas er en idealistisk rebell. Thomas praktiserer som lege på byens kurbad. Peter er byfogd, politimester og formann i badet. Brødrene lever side om side i en norsk småby, ikke ulik andre norske småbyer. En dag oppdager Thomas at vannet i kurbadet, byens stolthet og turistmagnet, er forpestet. Å utbedre feilen vil ødelegge økonomien og livsgrunnlaget til den lille byen. Å ikke utbedre feilen vil ødelegge folks helse. Den ene broren har retten på sin side, den andre har makten. Men ingen har svaret. Se www.teatretvart.no for mer informasjon om forestillingen og dens medvirkende.
Med: Teatret Vårt


Nattlys & Drømmesvart

Lise Myhre er forfatteren bak en av Norges mest leste tegneserier; Nemi. Hun er også bokaktuell med bøkene “Nattlys” & “Drømmesvart” der karakterene fra Nemi er med som illustrasjoner til kjente dikt av blant andre André Bjerke, Inger Hagerup og Tarjei Vesaas. På Bjørnsonfestivalen forteller hun om hvordan hun arbeider som tegneserieskaper og illustratør i samtale med Anne Dorte Lunås.
Med: Lise Myhre, Anne Dorte Lunås


Snøsøsteren

Det er snart julaften, som også er dagen Julian blir 11 år. Vanligvis er det årets beste dag, når juletreet står pyntet og lysene er tent, luften er fylt av lukten fra klementiner og pepperkaker, og det knitrer i peisen. Men i år er ingenting som det pleier. Julian og familien bærer på en stor sorg etter at storesøsteren Juni døde og Julian tenker at jula rett og slett er avlyst. Så en dag møter Julian den livsglade juleelskeren Hedvig og han begynner å tro det kan bli jul likevel. Men det er noe mystisk med huset som Hedvig bor i, og hvem er den underlige gamle mannen som stadig dukker opp? Maja Lunde og Lisa Aisato har laget en fantastisk bok med utforming som en julekalender til førjulslesing. Men historien er også en universell historie om tap, sorg, nytt håp og forventning som er like aktuell selv når det ikke er jul. På Bjørnsonfestivalen kan du møte forfatteren Maja Lunde som forteller og leser fra boka.
Med: Maja Lunde


Ungt blikk på Tore Renberg

Prosjektet “Ungt blikk på ........” har i en årrekke vært et godt samarbeid mellom en av våre festivalaktuelle forfattere, Bjørnsonfestivalen og Molde VGS. Elevene arbeider med forfatterens tekster gjennom store deler av et skoleår, og de får møte forfatteren ved tre ulike anledninger. Det ferdige resultatet presenteres som sceneframvisninger på Plassen i Molde hvor forfatteren også er til stede. Visuell kunst, film, nye tekster, bokomslag og musikk er blant sjangrene som elevene har valgt å jobbe med. I rekken av forfattere som har vært under lupen finner vi Helga Flatland, Vigdis Hjorth, Simon Stranger, Erlend Loe, Harald Rosenløw Eeg og Marit Eikemo. Årets Ungt Blikk-forfatter er Tore Renberg. Prosjektet er et samarbeid med Molde VGS.
Med: Tore Renberg