Back to All Events

Når reisen blir bok

Foto: June Witzøe 

Foto: June Witzøe 

Foto: Tove K. Breistein 

Foto: Tove K. Breistein 

Bøker med tekster som drives fremover av en reise har lange tradisjoner. Tenk bare på Homers Odysseen, Cervantes Don Quixote og Joseph Conrads Mørkets hjerte

Eller fra mer hjemlige trakter: Helge Ingstads Pelsjegerliv blant Nord- Canadas indianere og Vinjes Ferdaminne frå sumaren 1860. Et fellestrekk for alle beretningene er at reisen ut i det ukjente kan gi oss et nytt syn på verden. Reise- beretningene varierer i både form og innhold. De har høyst ulik grad av fakta, fiksjon, biografi og selvbiografi.

Bjørnsonfestivalen har invitert to forfattere som har hatt reisen som utgangspunkt. De har skrevet to vidt forskjellige, kritikerroste bøker. Erika Fatlands bok Sovjetistan tar utgangspunkt i en reise gjennom fem tidligere sovjetrepublikker. Boka er faktaorientert, med en tydelig historisk dimensjon. Rønnaug Kleiva har skrevet romanen Armenia, Albania, Argentina. Her er de ytre skildringene mer nedtonet, og reisen går vel så mye gjennom hennes indre liv. Kleiva og Fatland samtaler om å skrive bøker med utgangspunkt i reiser, og om hvordan de forbereder seg, tenker og jobber underveis for å omdanne reisen til litteratur.

Samtalen ledes av Arne Borge, kritiker i Bokmagasinet og medredaktør i tidsskriftet Vagant. 

Torsdag 03.09
kl 13:30 - 14:30  
STORYVILLE,
pris 150/100,-

Earlier Event: September 3
Reisen - familieforestilling
Later Event: September 3
Nasjonsbyggeren Bjørnson