Back to All Events

Møt Sofi Oksanen

«Noe av det som gjør Oksanen original og særdeles god, er evnen til å smelte sammen stor og liten kultur, store og små kriger og personlig historie med nasjoners og staters historie».

Dette har Finn Skårderud skrevet om Sofi Oksanen. Med en finsk far og estisk mor har hun røtter i to land, det samme har forfatterskapet. Oksanen ble tidlig opptatt av Estlands vanskelige skjebne og store lidelser under tysk og sovjetisk okkupasjon. Hun har gitt ut fire romaner. Mens handlingen i Baby Jane foregår i Helsinki, er Stalins kyr, Utrenskning og Da duene forsvant geografisk knyttet til Estlands historie. Kvinneliv, kvinneskjebner og identitet er sentrale temaer i Sofi Oksanens forfatterskap. Det samme er makt og overvåking. Hun har også uttalt et ønske om å løfte frem tause historier knyttet til skam, spiseforstyrrelser og sosial angst.

Det internasjonale gjennombruddet hennes kom med Utrenskning. Boka var en intenst spennende fortelling om kvinnene Aliide og Zara som har fått livene preget av storpolitikk og menneske- handel. Oksanen forener det rå med det ømme, skildrer dagliglivet på den estiske landsbygda og skriver frem historiens lange linjer. Til høsten kommer hennes neste roman, Norma. Foreløpig er det ikke kjent hva den vil handle om.

I tillegg til å være skjønnlitterær forfatter har Sofi Oksanen engasjert seg sterkt i den offentlige debatten. Hun skriver for en rekke publikasjoner. Hun er særlig opptatt av ytringsfrihetsspørsmål, og er en tydelig Putinkritiker.

På Bjørnsonfestivalen snakker hun om forfatterskapet sitt med Inger Merete Hobbelstad.

Onsdag 02.09
KL 18:45 - 19:45  
STORYVILLE, pris 150/100

Samtalen vil foregå på engelsk

Samtalen vil foregå på engelsk

Earlier Event: September 2
Bokkafé på Averøy med Herbjørg Wassmo