Back to All Events

"Edda" med Knut Ødegård, Jon Gunnar Jørgensen og Vivi Sunde

Etter godt over hundre år er gullskatten i norrøn litteratur – eddadiktene – igjen gjendiktet til norsk med samtlige dikt fra det viktigste håndskriftet, Kongeboka.  De foreligger nå på et moderne språk og på bakgrunn av den forskning som har skjedd i nyere tid.

Bak denne bragden står lyrikeren og grunnleggeren av Bjørnsonfestivalen, Knut Ødegård, som her forener sine kunnskaper i norrøn filologi med dikterisk gjenskapningskraft. Lars Roar Langslet skrev at “ingen kunne være bedre rustet til å gjendikte edda-kvadene for dagens norske lesere enn Knut Ødegård, som selv er fullblods poet. Det er et kjempeverk han nå er i ferd med å fullføre.”

Verket ble fullført med fjerde bind tidligere i år. De to første bindene inneholder gudediktene og åpner med den synske volvens spådommer, Voluspå, hun kan se alt fra verdens skapelse til verdens undergang. Og hun advarer oss mot de ødeleggende kreftene som har sin rot i grådighet og begjær.

Gudediktene gir et enestående innsyn i førkristen tro og tenkemåte, guder og etikk og verdensbilde.

Heltediktene finner vi i bind 3 og 4: De er lagt til menneskeheimen og konsentrerer seg om noen slekter der helten Sigurd Fåvnesbane er den fremste. Her gjenkjenner vi personer og hendelser fra så langt tilake som 3–400-tallet som er omtalt av latinske historikere på 500-tallet.

Et viktig spor gjennom hele eddadiktningen er fortellingen om gullet: Et bilde på en naturressurs som fører til krig, flyktningekatastrofer og ødeleggelse av all natur når grådigheten tar overhånd. Det er lett å lese dette som en profeti om dagens tragiske verdenssituasjon.

På Bjørnsonfestivalen møtes Knut Ødegård og Jon Gunnar Jørgensen til samtale om Eddadiktenes historie og relevans for vår tid.

Vivi Sunde fra Teatret Vårt vil lese fra Edda.

 

fredag 09.09 klokken 12:00 i teatret vårt, 150/100,-