Back to All Events

Brit Bildøen om Don Quijote


Tirsdag 8.desemer 2015 kl 19.00-20.30:  

Har du også hørt om Don Quijote av Miguel de Cervantes men aldri fått lest boka?  Molde bibliotek og Bjørnsonfestivalen inviterer til en trivelig førjulskveld der Brit Bildøen kåserer om den spanske klassikeren som er blant verdenslitteraturens mest leste verk og sogar har vært kåret til verdens beste bok.

I 2016 er det 400 år siden den spanske forfatteren Miguel de Cervantes døde, og dette vil bli markert verden over. Mest kjent er han som forfatter av klassikeren Don Quijote, og selve verket besto opprinnelig av to deler utgitt i 1605 og 1615. Leseren møter hovedpersonen med samme navn som boka, en fattig landadelsmann som leser altfor mange ridderromaner og fullstendig mister evnen til å skille mellom dikting og virkelighet. Han bestemmer seg for å bli ridder og tar navnet Don Quijote de la Mancha, ”Ridderen av den bedrøvelige skikkelse”. I overført betydning kan betegnelsen brukes spøkefullt om en latterlig idealist eller drømmer med manglende virkelighetssans.

Don Quijote velger seg en av landsbyens bønder, Sancho Panza, til sin væpner, og sammen drar de ut for å bekjempe verdens ondskap og verne om de svake og skjønne kvinner, slik en sann ridder skal. På det gamle øket Rosinante drar don Quijote fryktløst i kamp mot alle farer, men etter mange prøvelser både må han se virkeligheten i øynene og forlate illusjonenes verden.

Don Quijote er kanskje det mest innflytelsesrike spanske litterære verket noensinne og la på mange måter grunnlaget for en moderne skrivemåte innen skjønnlitteraturen. Historien har vært en publikumssuksess siden den kom, og sammensmeltingen av komikk, sosial og litterær satire og dyp psykologisk innsikt har inspirert forfattere fra Dostojevskij til Gustave Flaubert, Salman Rushdie og John Irving.

Brit Bildøen er forfatter, oppvokst på Gossen og kjent for de fleste leseglade i Molde. Hun debuterte i 1991 med diktsamlinga Bilde av menn og har siden gitt ut en rekke romaner, gjendiktinger, essays og barnebøker. For sin siste roman Sju dagar i august mottok hun P2-lytternes romanpris.  I arbeidet med en av sine tidligere romaner Adam Hiorths vei,  brukte hun Don Quijote som inspirasjonskilde. I boka møter vi det norske svaret på Don Quijote, miljøverneren Jon Utskott, som sykler fra Oslo til Vestlandet for å spre sitt budskap sammen med ”væpneren” Adam Hiorth.

Etter kåseriet er det åpent for spørsmål, samtale og enkel servering.

Dato: Tirsdag 8. desember
Tidspunkt: 19.00-20.30
Sted: Storyville, Plassen
Arrangementet er gratis

Earlier Event: November 25
Hjernen og musikk ved Geir Olve Skeie
Later Event: January 12
Program for lesesirkelen 2016