Bjørnsonfestivalen 4. - 8. september 2019

15:00 - 15:45: Folketale og festivalåpning

STED: UtePlassen

De daglige folketalene under Bjørnsonfestivalen har lang tradisjon og samler gjerne flere hundre mennesker. Bjørnstjerne Bjørnson var selv en stor folketaler, og med utendørsarrangementene ved Plassen ønsker festivalen å ta vare på en viktig del av Bjørnsons arv knyttet til frie ytringer og et aktivt samfunnsengasjement.

Til å være folketalere inviterer festivalen frittalende og samfunnsengasjerte mennesker. Årets første folketaler er Øyvind Østerud, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Østerud arbeider med tema som demokrati, styreformer og regimeendringer, geopolitikk og internasjonale konflikter, suverenitet og nasjonalisme. Forfatter Øystein Hauge åpner Bjørnsonfestivalen 2019 og publikum får også smakebiter fra kveldens konsert med Hekla Stålstrenga og fra det kommende festivalprogrammet.

Vi ønsker dere alle hjertelig velkommen til offisiell åpning av Bjørnsonfestivalen 2019!

Medvirkende: Øyvind Østerud, Øystein Hauge, Henning H.Bergsvåg, Hekla Stålstrenga m.flGRATIS


16:00 - 17:00: Vikinger, vold og Vårherre

STED: Storyville

Tor og Odin, tokt og plyndringer, kristning og krigende konger. Vikingtida er en viktig del av historien og identiteten vår, og nordmenn har tallrike forestillinger om denne perioden mellom 800-1050 da kongeriket Norge var i støpeskjeen.
Vikingtida inspirerer fremdeles både tv-serieskapere og forfattere, og to av dem som har mottatt unison hyllest for sine bøker er romanforfatter Tore Kvæven med "Hard er mitt lands lov" og historiker Tore Skeie med "Hvitekrist".
Sammen med programleder Bjørn Ivar Fyksen tar de oss med tusen år tilbake i tid og snakker blant annet om hvorfor de er oppslukt av vikingtida og hvordan den forandret Norge.


Med: Tore Kvæven, Tore Skeie, Bjørn Ivar FyksenKJØP BILLETT


17:30 - 18:15: Åpning av årets festivalutstilling

STED: M&R Kunstsenter

Teikneserieskaparen, forfattaren og illustratøren Anja Dahle Øverbye (1981) frå Åfarnes i Rauma stiller ut ved Møre og Romsdal Kunstsenter (MRK) under årets Bjørnsonfestival. I 2015 ga ho ut teikneserieromanen "Hundedagar", som fekk prisen Årets tegneserie i 2016. I 2018 kom teikneserieromanen "Bergen". Utstillinga i MRK består av teikningar frå desse romanane samt nye verk.

Dahle Øverbye er busett i Oslo, og er utdanna frå Bergen og England. Ho arbeider i hovudsak med blyant og blekk. Ho skildrar gjerne Vestlandsnatur, og i ei fanzine og i bøkene sine har ho vore oppteken av eigen kreftsjukdom, oppvekst og dramatiske studentdagar. Ho har sjølv uttalt at mørkt sosialdrama er ein favorittsjanger. Ho er oversett til engelsk, fransk og russisk.


Med: Anja Dahle ØverbyeGRATIS


AVLYST PGA SYKDOM - 17:30 - 18:20: Olaug Nilssen - Forfattar, dramatikar og kjeftesmelle

STED: Storyville

Heilt sidan debuten har Olaug Nilssen vore ein uredd forfattar som vågar seg ut i risikabelt terreng. Ho skildrar alt frå gryande seksualitet i gjennombrotsromanen "Få meg på, for faen" til det store alvoret, når ho skriv om livet som mor til eit autistisk barn. I siste boka si, "Ikkje tenk på det", kjem vi inn i dei mørkaste krokane i norsk bokbransje.

Vi møter Olaug Nilssen i samtale med venn og kollega Henning Bergsvåg, og vi kan sjå fram til både munter samtale og høg temperatur. Arrangementet er i samarbeid med Romsdal Mållag.


Med: Olaug Nilssen, Henning H. BergsvågKJØP BILLETT


Utsolgt - 18:30 - 19:30: Skrivekar på jorda

STED: Teatret Vårt

I år har en av våre mest folkekjære forfattere dobbelt jubileum: Edvard Hoem fyller 70 år, og det er 50 år siden hans første bok, diktsamlingen «Som grønne musikantar», kom ut.

Fræna-forfatteren har et rikt og variert forfatterskap og har blant annet skrevet romaner, skuespill, operaer, dikt, sanger, artikler og biografien om Bjørnstjerne Bjørnson. Over 40 egne utgivelser har det blitt, i tillegg til en rekke gjendiktinger av William Shakespeares verk.

Sammen med jubilanten ser vi oss tilbake og løfter frem milepæler og lange linjer i et forfatterliv med både sterkt samfunnsengasjement og eksistensiell undring. Samtalen ledes av Bjørn Ivar Fyksen, redaktør i Klassekampens lørdagsbilag Bokmagasinet.


Med: Bjørn Ivar Fyksen, Edvard HoemFÅ BILLETTER IGJEN


19:00 - 20:20: Fogderistriden i media

STED: Storyville

Fogderiene er for lengst avskaffet, men de gamle fogderigrensene er fremdeles reelle i samfunnsdebatten i Møre og Romsdal. Dette kommer særlig til syne i saken om nytt sykehus, men også i en rekke andre lokaliserings- og samfunnsdebatter.

Både Sunnmøre, Romsdal og Nordmøre har egne regionaviser som påvirker hvordan vi oppfatter virkeligheten. Vi inviterer både dem og NRK til en samtale om fogderistriden i media og spør blant annet: Hvordan ser mediene på sin egen rolle i fogderistriden? Bidrar de til å dempe motsetninger eller er de snarere med på å sementere fogderitenkingen ved å jobbe for «sine» fogderier? I hvilken grad har man ansvar for å tenke helhetlig samfunnsutvikling og presentere flere sider av en sak selv om man jobber i et regionalt medium?

De som deltar er Ole Knut Alnæs, sjefredaktør i Tidens Krav, Hanna Relling Berg, ansvarlig redaktør i Sunnmørsposten, Ole Bjørner Loe Welde, redaktør i Romsdals Budstikke, Charlotte Ervik, redaktør i NRK Møre og Romsdal. I tillegg delta Mads Langnes, historiker ved Romsdalsmuseet og prosjektleder for det treårige prosjektet «Fogderifylket Møre og Romsdal» der alle museene i fylket deltar. Erik Wold, programleder med lang fartstid i NRK, leder arrangementet som er et samarbeid med Norsk Journalistlag Møre og Romsdal.


Med: Mads Langnes, Erik Wold, Charlotte Ervik, Ole Bjørner Loe Welde, Ole Knut Alnæs, Hanna Relling BergKJØP BILLETT


UTSOLGT! 20:30 - 21:45: Konsert med Hekla Stålstrenga

STED: Teatret Vårt

I februar kom den nordnorske gruppa Hekla Stålstrenga med sitt 7. album. Plata har fått tittelen «Elske og Ære» og i den forbindelsen besøker de Bjørnsonfestivalen i år.
Bandet er kjent for sin særegne blanding av folkemusikk, viser og pop og har etterhvert stått bak flere sanger som har gått inn i den norske visekanonen. Sanger som Har du Fyr, Folketonen, Vise ved Vintersolkverv og Siste Sang er låter mange har et forhold til.

Konsertene med Hekla Stålstrenga er kjent for energi, tilstedeværelse og dyp musikalitet blandet med humor, spilleglede og særdeles kompetente musikanter. Ragnhild Furebotten har som vanlig stått bak mange av melodiene til bandet, men nytt for dette albumet er at både Furebotten og flere av de andre musikerne også leverer egne tekster.


Med: Ragnhild Furebotten (Fele), Tore Bruvoll (Gitar), Anne Nymo Trulsen (Sang), Trond-Viggo Solås (Bass), Ole Jacob Larsen (Trommer)UTSOLGT!


22:00 - 22:45: BOKBAR(OMETER)

STED: Tapp og Kork

Vi har invitert tre litteraturkritikere til å si sin hjertens mening om noen av årets aktuelle utgivelser. Ta turen innom Tapp & Kork og hør hva du bør få med deg, og hva kanskje bør styre unna i høst!

Kveldens frittalende gjester er Bjørn Ivar Fyksen, redaktør i Bokmagasinet i Klassekampen, Margunn Vikingstad, litteraturkritiker i Morgenbladet, og forfatter Øystein Hauge, som anmelder bøker i Romsdals Budstikke.


Med: Øystein Hauge, Margunn Vikingstad, Bjørn Ivar FyksenKJØP BILLETT


08:00 - 08:45: Fole god bok til frokost

STED: Fole Godt

Velkommen til Bjørnsonfestivalens tradisjonsrike frokostarrangement på Fole Godt! Vi inviterer både morgenfugler og morgentrøtte til en god start på dagen med bøker, bakst og deilig kaffe.

Hver dag møter du en festivalforfatter som snakker om eget arbeid eller om forfattere og litteratur som har betydd mye for dem. Først ut er Kim Leine, norsk-dansk romanforfatter og mottaker av P2-lytternes romanpris for «Rød Mann/Sort mann». Arrangementene er gratis.


Med: Kim LeineGRATIS


Få billetter igjen - 09:00 - 10:00: Insektenes planet

STED: Storyville

Forskeren Anne Sverdrup-Thygeson har skrevet en morsom og fascinerende bok om de rare, nyttige og fascinerende småkrypene vi ikke kan leve uten. Insekter er bokstavelig talt i vinden og forfatteren hjelper oss til å oppdage alle de små hjelperne vi har rundt oss. De er faktisk 200 millioner ganger flere enn oss.

I denne boka kan du lese om alle de fantastiske insektsartene som finnes, og alt de gjør for oss. Vi trenger dem til pollinering, nedbrytning og jorddannelse, til å være mat for andre dyr, holde skadelige organismer i sjakk, spre frø, hjelpe oss i forskningen og inspirere oss med sine lure løsninger. Insektene er naturens små tannhjul, som får verden til å tikke og gå. Arrangementet er i samarbeid med NORSØK og JMStenersen Forlag.


Med: Anne Sverdrup -ThygesonKJØP BILLETT


Utsolgt - 10:30 - 11:30: Hvitekrist

STED: Storyville

I vikingtida raste kampene om herredømmet rundt Nordsjøen. Krigsherrer kjempet mot hverandre, allierte byttet side, store sølvskatter skiftet hender, og brutalitet og ødeleggelser rådet. Kristendommen spredte seg, og midt i dette sto vikingkongen Olav Haraldsson, en ambisiøs og mystisk skikkelse. Forfatter og historiker Tore Skeie har skrevet den medrivende og lærerike boka "Hvitekrist", og holder foredrag på festivalen.

Med: Tore SkeieKJØP BILLETT


11:30 - 12:30: Lesesirkelen

STED: Den gode smak

Har du lurt på hvordan det høres ut når kulturpersonligheter møtes for å diskutere bøkene som har engasjert dem? Vi også! Derfor har vi invitert oss selv og publikum inn i lesesirkelen, og er flue på veggen mens samtalen foregår. Asbjørn Slettemark, Henning H. Bergsvåg og Vera Henriksen møtes til et kaffeslabberas der du garantert kan plukke opp tips til nye leseopplevelser.

Med: Asbjørn Slettemark, Henning H. Bergsvåg, Vera HenriksenGRATIS


12:00 - 13:00: Ikke som på film

STED: Storyville

Hvor mange måter kan man streve med kjærligheten på? Og hvordan lager man en podkast om det?
Møt skaperen av NRK P3-podkasten "Ikke som på film". Anne Dorte Lunås har laget en serie på fem episoder der du følger unge mennesker på leting etter den store kjærligheten. Uten å avsløre for mye, kan vi vel røpe at ingenting blir riktig som på film for noen av dem.

Anne Dorte vil fortelle og spille av klipp fra podkastserien. Er kjærlighet vanskeligere enn noen gang? Hvordan fant hun personene til podkasten? Og hvordan lager man en god historie ut av et stykke virkelighet?


Med: Anne Dorte LunåsKJØP BILLETT


13:30 - 14:15: Oversetterne kommer: Joyce Carol Oates - Metoo før #metoo

STED: M&R Kunstsenter

«Du leser den på en ettermiddag, men den forsetter å hjemsøke deg», skrev New York Times om en tjuefem år gammel roman som plutselig var blitt boken «alle» ville lese. Hva er det med Joyce Carol Oates’ kortroman Svart vann?

Carol Oates (f. 1938) er en av USAs mest anerkjente forfattere og hun nevnes jevnlig i forbindelse med Nobelprisen i litteratur. Hun har skrevet rundt 60 romaner, foruten flere diktsamlinger og skuespill. Av disse er ti romaner og en selvbiografi oversatt til norsk. Tone Formo (f. 1947) har oversatt de ti romanene og har mottatt Bokklubbenes skjønnlitterære oversetterpris. Hun kommer for å fortelle om sitt arbeid med å oversette Oates.


Med: Tone FormoKJØP BILLETT


13:30 - 14:30: Til Grønland med Leine og Kvæven

STED: Storyville

I sine siste romaner har både Tore Kvæven og Kim Leine lagt handlingen til Grønland, verdens største øy. Under tjue prosent av øya er isfri, og vi følger det harde livet til noen av menneskene som slo seg ned langs øyas ytterkanter.

Begge de prisbelønte forfatterne skriver storslagne historiske romaner og skildrer alt fra matlaging og klær til dyreliv og natur med overskudd og sterk innlevelse. I Kvævens roman "Når landet mørknar", er vi på 1200-tallet og følger blant annet unggutten Arnars liv i de norrøne bosettingene. I Leines "Rød mann/sort mann" er vi på 1700-tallet, og danskene kommer for å kolonisere øya. Kampen mellom det gamle og det nye står sentralt hos begge som møtes til en samtale ledet av Asbjørn Slettemark.


Med: Tore Kvæven, Kim Leine, Asbjørn SlettemarkKJØP BILLETT


15:00 - 15:45: Folketale

STED: UtePlassen

Mimir Kristjansson blir torsdagens folketaler og stiller på kort varsel opp etter at festivalen har mottatt sykdomsforfall fra Olaug Nilssen. Mimir er aktuell med den kritikerroste boka "Mamma er trygda" og han vil holde tale med utgangspunkt i denne utgivelsen som har fått strålende kritikker. Boka handler om utenforskap og er en skildring av et menneske som får store utfordringer i møte med sykdom og hva dette betyr for nære relasjoner og samfunnsdeltagelse. Forfatteren skildrer en samfunnsgruppe, de trygda, som ofte er gjenstand for heftig debatt, men som kanskje ikke så ofte kommer til orde selv.
I tillegg til folketalen vil musikerene fra Perleskum spille, og aktuelle festivalaktører tar turen til utescena for en prat med vår faste utescenegeneral Henning H.Bergsvåg.

Med: Mimir Kristjansson, Henning H. Bergsvåg, Jorun Marie Kvernberg, Daniel Herskedal, Dag-Filip Roaldsnes, Unni BoksaspGRATIS


16:00 - 17:30: Bjørnsonfestivalens seminar:
Grønne muligheter - Hva om vi dropper økonomisk vekst?

STED: Teatret Vårt

Klimakrisen gir oss muligheten til å tenke nytt. Vi kan velge å gripe anledningen til å endre samfunnet og finne smartere og naturvennlige løsninger på områder som økonomi, transport, energi, industri, arbeidsliv og matproduksjon. Hvordan skal vi innrette oss? Kan veksttankegangen fortsette?

Vi har invitert personer med ulike bakgrunner og innfallsvinkler til å holde foredrag og samtale om hvor vi bør gå videre. Følgende deltakere bidrar: Maria Sand, forsker ved CICERO Senter for Klimaforskning, Maja Lunde, forfatter som er klar for utgivelsen av sin tredje roman i klimakvartetten, og Simen Tveitereid, journalist, medredaktør i nettmagasinet «Harvest» og forfatter av boka «Et fritt liv. Om å ønske seg noe annet i verdens rikeste land».
Karen Landmark, leder for forskning, utvikling og innovasjon (FoUI) i næringsklyngen NCE iKuben i Molde.
Arrangementet ledes av Eva Bratholm, journalist og programleder.


Med: Simen Tveitereid, Eva Bratholm, Maria Sand, Maja LundeKJØP BILLETT16:00 - 17:00: Poeten frå Fræna

STED: Storyville

Kven er våre eigne, lokale diktarar? Kva for eit liv har dei levd?
Øystein Hauge har skrive åtte bøker, er ein populær instagrampoet, og har attpåtil vore med og teikna det nye kommunevåpenet til Hustadvika kommune. Men poeten og forfattaren frå Vegårshei som busette seg i Fræna har ei anna side som kjem fram i dikta han har skrive.
Lars Petter Sveen, som i sin barndom vaks opp i nabohuset til Hauge, vil i eit føredrag løfte fram poesien og livet til ein mann som har leita etter det poetiske og levd i det kvardagslege.
Øystein Hauge vil sjølv lese utvalte dikt, og Jorun Marie Kvernberg vil spele til.


Med: Øystein Hauge, Lars Petter Sveen, Jorun Marie KvernbergKJØP BILLETT


Utsolgt - 18:00 - 19:00: Perleskum

STED: Storyville

Også Aasmund Olavsson Vinje var liten eingong. Han passa på den blå bukken sin så godt han kunne, men Blåmann forsvann oppi ura der ein stad, og Aasmund gløymde det aldri. Kanskje var det lengten som gjorde at han strøymde over av ord, dikt og engasjement resten av livet?

To folkemusikarar og to jazzmusikarar leikar med nye tonar til Vinje sine gamle ord. Dei målar fram små historier om kven denne kunstnaren var, og kva han hadde på hjartet.
Med både bilar og tog i tubaen sin ertar Daniel Herskedal den kvikke nordmørs-stemma Unni Boksasp opp i nye høgder. På svarte og kvite loddar Dag-Filip Roaldsnes djupet, medan komponist Jorun Marie Kvernberg ausar på og opp og fram med boge og streng. Verket er støtta av Norsk Kulturråd og Førde Internasjonale Folkemusikkfestival.

Manus: Fridtjov Urdal og Tore Nysæther
Regi og scenografi: Tore Nysæther


Med: Jorun Marie Kvernberg (komponist, fele, hardingfele, song), Unni Boksasp (song), Dag-Filip Roaldsnes (piano, song), Daniel Herskedal (tuba)KJØP BILLETT18:00 - 19:00: Kneblet av Erdogan

STED: M&R Kunstsenter

I Tyrkia sitter en rekke av landets fremste journalister og forfattere i fengsel. Arrestasjoner og oppsigelser av alle som er uenige med presidenten preger landet, og situasjonen blir mer og mer dramatisk.

Bjørnsonfestivalen inviterer til samtale om vår NATO-allierte og får besøk av: Yasemin Çongar, tyrkisk journalist, redaktør og oversetter. Hennes kollega og venn Ahmet Altan sitter nå i fengsel på livstid for å ha kommet med grunnlovsstridige kommentarer, og Yasemin Çongar har oversatt boka hans «Eg får aldri sjå verda igjen» til engelsk. Nilas Johnsen, VG-journalist og forfatter av "Erdogan. Tyrkias nye sultan", der han forteller historien om Tyrkias autoritære leder.

Samtalen blir ledet av Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty Norge og vil foregå på engelsk. Arrangementet er et samarbeid med Forleggerforeningens Ytringsfrihetsutvalg og Amnesty Norge.


Med: Nilas Johnsen, Yasemin Congar, Beate Ekeløve-SlydalKJØP BILLETT


18:30 - 19:15: STRAM LINE

STED: Teatret Vårt

Forestillingen Stram Line ble laget i forbindelse med 200-årsjubileet for Grunnloven i 2014. Den er et ungdomsprosjekt som handler om å stå opp for seg selv, å ytre seg og å ta valg i eget liv.

Rapartist og tekstforfatter Son Of Light, koreograf og danser Hyuen Huyhn og DJ Sebastian Emes har laget forestillingen i samarbeid med Bjørnsonfestivalen og Kultursekken i Møre og Romsdal.
På årets festival er det 40 elever fra Bergmo ungdomsskole som skal framføre forestillingen etter tre dager med intense øvinger og sceneprøver. På prosjektets fjerde dag skal forestillingen vises først i skoletiden for medelever og så som en åpen visning på kveldstid.

Med: Son of Light, Sebastian Emes, Hyuen Huyhn og Bergmo ungdomskoleKJØP BILLETT


19:45 - 20:45: EU og Europa på en time

STED: Storyville

Britene både vil og vil ikke, og Norge vil i hvert fall ikke. Eller? Er det på tide å tenke nytt om norsk EU-medlemskap?
Det mener i hvert fall journalist Sten Inge Jørgensen, som arbeider som politisk journalist i Morgenbladet og har skrevet boka «Vi som elsker Europa». Han mener at EU har et stort potensiale for å løse mange av de utfordringene Europa står overfor, og at de som anser seg selv som EU-motstandere kanskje egentlig er vel så enige med ja-siden.

Sten Inge Jørgensen holder foredrag om den seneste utviklingen i EU og Europa – her får publikum dagsferske perspektiver på vårt internasjonale nabolag!


Med: Sten Inge JørgensenKJØP BILLETT19:45 - 20:45: Ønskemøtet: Trude Marstein og Helle Helle

STED: Teatret Vårt

Da Trude Marstein fikk ønske seg en samtalepartner, var hun snar til å velge danske Helle Helle som hun også oversetter til norsk. De er begge blant Nordens fremste samtidsforfattere og nådeløst ærlige, opptatt av relasjonene til våre nærmeste, vanlige mennesker og hverdagen vi lever i.

I fjor kom begge med nye romaner, og i Trude Marsteins «Så mye hadde jeg» følger vi Monikas rastløse ferd fra barndom til tidlig alderdom. I Helle Helles «De» møter vi ei 16-år gammel jente og moren hennes i et rørende portrett preget av vemod og ordløshet.
Marstein har blitt nominert til nærmest alt som er av priser i Norge det siste året, mens Helle Helle er nominert til Nordisk råds litteraturpris. Sammen møter de Margunn Vikingstad, oversetter og litteraturkritiker.


Med: Trude Marstein, Helle Helle, Margunn VikingstadKJØP BILLETT


21:15 - 22:15: Klimafortellinger

STED: Teatret Vårt

Maja Lunde har hatt en eventyrlig suksess med romanene "Bienes historie" og "Blå". Nå er hun tilbake i Molde og aktuell med den tredje boka i det hun kaller "klimakvartetten", denne gangen handler det om utrydningstruede dyrearter.
Vi får høre Maja fortelle om hvordan hun arbeider med sine bestselgende og kritikerroste bøker. Som samtalepartner får hun professor i bevaringsbiologi og sakprosaforfatter Anne Sverdrup-Thygeson som har gitt ut den kritikerroste "Insektenes planet" og som nylig også har laget barnebok om temaet; "Insektenes hemmeligheter". Programleder er Anne Dorte Lunås.


Med: Maja Lunde, Anne Dorte Lunås, Anne Sverdrup-ThygesonKJØP BILLETT


08:00 - 08:45: Fole god bok til frokost

STED: Fole Godt

Velkommen til Bjørnsonfestivalens tradisjonsrike frokostarrangement på Fole Godt! Vi inviterer både morgenfugler og morgentrøtte til en god start på dagen med bøker, bakst og deilig kaffe. Hver dag møter du en festivalforfatter som snakker om eget arbeid eller om forfattere og litteratur som har betydd mye for dem.

Fredag morgen møter du Henning H. Bergsvåg, forfatter og litteraturformidler fra Bergen som bl.a. fikk strålende mottakelse av sin siste diktsamling «Du er ikke her».


Med: Henning H. BergsvågGRATIS


Utsolgt - 09:00 - 10:15: Moldepremiere: En folkefiende

STED: Teatret Vårt

Hvordan takle dagens samfunnsproblemer når vi ikke lenger kan snakke, lytte og diskutere med hverandre?
Doktor Thomas Stockmann og broren Peter er så forskjellige som man kan bli. Peter er konservativ og kapitalist, Thomas er en idealistisk rebell. Thomas praktiserer som lege på byens kurbad. Peter er byfogd, politimester og formann i badet.
Brødrene lever side om side i en norsk småby, ikke ulik andre norske småbyer. En dag oppdager Thomas at vannet i kurbadet, byens stolthet og turistmagnet, er forpestet. Å utbedre feilen vil ødelegge økonomien og livsgrunnlaget til den lille byen. Å ikke utbedre feilen vil ødelegge folks helse. Den ene broren har retten på sin side, den andre har makten. Men ingen har svaret.

For mer info, se www.teatretvart.noKJØP BILLETT


10:30 - 11:15: Erdogan - Tyrkias nye sultan

STED: Storyville

Fortellingen om Recep Tayyip Erdogans reise fra barndommens trange kår i Istanbul til presidentpalasset utenfor Ankara, er både fascinerende og skremmende. Erdogan har skaffet seg stadig mer makt, og under ham har Tyrkia tatt lange steg i mer autoritær retning. I lys av landets NATO-medlemskap og strategiske plassering mellom øst og vest angår utviklingen oss alle, men hvor vil Tyrkia gå videre? Vil demokratiet overleve?

Forfatter og VG-journalist Nilas Johnsen bodde i Istanbul fra 2016-2018 og fulgte den politiske situasjonen tett etter kuppforsøket mot presidenten sommeren 2016. Oppholdet resulterte i boka "Erdogan.Tyrkias nye sultan", som han holder foredrag om.


Med: Nilas JohnsenKJØP BILLETT


10:30 - 11:15: Oversetterne kommer:

Schtøgge tryner og ferdigrøyk -Vernon Subutex på norsk

STED: M&R Kunstsenter

I Vernon Subutex-trilogien skildrer Virginie Despentes et Paris og et Frankrike i krise. Omdreiningspunktet er Vernon Subutex, som står på bar bakke etter at platesjappa han har drevet hele sitt voksne liv har gått konk.

På veien til et liv på gata, og videre i trilogien, tar Despentes leseren med på en real heisatur gjennom det franske klassesamfunnet, med et språklig driv som er til å miste pusten av. Kjappe replikker, sviende karakteristikker og politiske haranger er skrevet med innsikt, humor og et energisk raseri. Samtidig er spennet stort, fra det «laveste lave» av slang, bannskap og griseprat, til vare skildringer av ensomhet, savn og sug etter fellesskap.

Oversetter av Subutex-trilogien, Gøril Eldøen, forteller her om sitt arbeid med å finne den «despenteske» tonen på norsk.


Med: Gøril EldøenKJØP BILLETTFÅ BILLETTER! 11:15 - 12:00: Snøsøsteren

STED: Teatret Vårt

Det er snart julaften, som også er dagen Julian blir 11 år. Vanligvis er det årets beste dag, når juletreet står pyntet og lysene er tent, luften er fylt av lukten fra klementiner og pepperkaker, og det knitrer i peisen. Men i år er ingenting som det pleier. Julian og familien bærer på en stor sorg etter at storesøsteren Juni døde og Julian tenker at jula rett og slett er avlyst.

Så en dag møter Julian den livsglade juleelskeren Hedvig og han begynner å tro det kan bli jul likevel. Men det er noe mystisk med huset som Hedvig bor i, og hvem er den underlige gamle mannen som stadig dukker opp?

Maja Lunde og Lisa Aisato har laget en fantastisk bok med utforming som en julekalender til førjulslesing. Men historien er også en universell historie om tap, sorg, nytt håp og forventning som er like aktuell selv når det ikke er jul. På Bjørnsonfestivalen kan du møte forfatteren Maja Lunde som forteller og leser fra boka.


Med: Maja Lunde, Hanne HernborgKJØP BILLETT


11:45 - 12:30: Hvorfor klarer vi ikke snakke sammen?

STED: Den Gode Smak

Både over middagsbordet og i den offentlige samtalen er diskusjonen ofte preget av det samme problemet: Vi er allerede helt sikre på hva vi synes, og lite åpne for å faktisk lytte. Hvorfor blir det slik?

I år ble hundrevis av nordmenn invitert til å møte en vilt fremmed til samtale, i prosjektet «Hele Norge snakker». Bak sto en rekke mediebedrifter, blant dem NRK og Morgenbladet.

Vi har invitert journalist Sten Inge Jørgensen fra Morgenbladet til å diskutere eksperimentet med to som på hver sitt vis har jobbet med åpenhet og samtale. Filosof og forfatter Lene Auestad har forsket på fordommer og gruppetenking, og hvordan disse oppstår. Vi har i tillegg med oss Synnøve Molvær fra Langevåg, som er psykiatrisk sykepleier. Hun meldte seg på Hele Norge Snakker uten å vite helt hva hun hadde i møte.


Med: Sten Inge Jørgensen, Lene Auestad, Synnøve MolværGRATIS


Få billetter igjen! 12:15 - 13:00: Nattlys & Drømmesvart

STED: Teatret Vårt

Lise Myhre er forfatteren bak en av Norges mest leste tegneserier; Nemi. Hun er også bokaktuell med bøkene "Nattlys" & "Drømmesvart" der karakterene fra Nemi er med som illustrasjoner til kjente dikt av blant andre André Bjerke, Inger Hagerup og Tarjei Vesaas. På Bjørnsonfestivalen forteller hun om hvordan hun arbeider som tegneserieskaper og illustratør i samtale med Anne Dorte Lunås.

Med: Lise Myhre, Anne Dorte LunåsKJØP BILLETT


13:15 - 14:15: Ta Ordet!

STED: UtePlassen

Folketalene har hatt en sentral plass på Bjørnsonfestivalen i mange år og i 2017 utvidet vi satsingen ved å arrangere delfinale i den nasjonale talekonkurransen Ta Ordet!
Dette er en konkurranse hvor elever i videregående skole kjemper om å holde den beste talen. Meningen er å styrke kunnskapen om retoriske virkemidler både i skolen og i samfunnet generelt. Konkurransen er et samarbeid med Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, og elever fra Molde VGS og Romsdal VGS deltar.

Fra Bjørnsonfestivalens utescene kan publikum få høre de 6 beste talene som konkurrerer om en finaleplass i Bergen høsten 2019. Bjørnsonfestivalens generalsponsor SpareBank1 Nordvest deler årlig ut pengepremier til de to beste talene.


GRATIS


Få billetter igjen - 13:15 - 14:15: Ønskemøtet: Agnes Ravatn og Marte Michelet

STED: Storyville

Agnes Ravatn ble utfordret til å ønske seg en samtalepartner og valgte Marte Michelet. Begge er journalister og blant våre fremste sakprosaforfattere.

Agnes Ravatn er særlig kjent for sine slentrende, satiriske essays iblandet en vittig dose selvkritikk. Hun har skrevet om ukeblader, ingenting, selvdisiplin og filosofi, mens Marte Michelet har gitt ut to bøker knyttet til holocaust og norsk krigshistorie. De er begge uredde, har et skarpt blikk og et stor samfunnsengasjement.

På festivalen møter de hverandre for å snakke om skriving, hva som egentlig påvirker valg av tema og alle vurderingene de må gjøre underveis. Samtalen ledes av Eva Bratholm.


Med: Eva Bratholm, Agnes Ravatn, Marte MicheletKJØP BILLETT


15:00 - 15:45: Folketale med Kaja Melsom

STED: UtePlassen

Filosof Kaja Melsom har skrevet boka “Den fordømte friheten” der hun drøfter hvor vidt ubegrenset frihet er godt for det moderne mennesket. I fredagens folketale følger hun opp dette temaet og kanskje får vi svar på om vi egentlig er så frie som vi liker å tro?
Teatret Vårt viser utdrag fra forestillingen “Romeo og Julie” og aktuelle festivalaktører gir oss smakebiter fra kveldens arrangement sammen med programleder Henning H.Bergsvåg.

Med: Kaja Melsom, Henning H. Bergsvåg, Lars Melsæter Rydjord, Sara Fellman m.flGRATIS


Få billetter igjen - 16:00 - 17:00: Generasjon Prestasjon - Hva er det som feiler oss?

STED: Teatret Vårt

Det kan virke som at unge i dag føler at de tidlig må planlegge og disiplinere seg for framtiden, prestere optimalt på skolen, på treningssenteret og på sosiale medier. For mange unge tyder forskning på at dette resulterer i økte psykiske helseplager, stress og press. Til stadighet blir det gjentatt at vi må snakke mer om hvordan unge egentlig har det, og livsmestring er på full fart inn i skolen for å lære elever følelsenes ABC. Kanskje er tiden moden for også å spørre om for mye fokus på dette temaet egentlig er så sunt?

Professor i kultur- og samfunnspsykologi Ole Jacob Madsen stiller nettopp dette spørsmålet i utgivelsen «Generasjon Prestasjon – Hva er det som feiler oss?» og svarene han presenterer kan kanskje bringe oss nærmere relevante handlinger og løsninger enn vi tidligere har vært.


Med: Ole Jacob MadsenKJØP BILLETT


16:00 - 17:00: Årets vakreste bøker - Åpning og foredrag

STED: M&R Kunstsenter

Hvert år arrangerer Grafill konkurransen Årets vakreste bøker og resultatet kan dere se på festivalen i form av bokutstillingen med samme navn.

Formålet med konkurransen er å hedre utøverne i den visuelle delen av bokbransjen, og inspirere forlag, forfattere, grafisk designere og illustratører til å lage kvalitetsbøker i alle sjangre. Ønsket er å skape oppmerksomhet rundt helhetstenkningen i en bokproduksjon, der alle ledd fra forlag, forfatter, boktrykker, designer og illustratør utøver et håndverk av høy kvalitet som sikrer en rikere og bedre leseropplevelse.

Utstillingsåpningen markeres med foredrag av en av årets prisvinnere, som også har vært blant tidligere års vinnere; Eivind Stoud Platou.GRATIS


16:00 - 17:00: Kart over Canada

STED: Storyville

Dorthe Nors er en av Danmarks fremste forfattere, og i august kommer novellesamlingen «Kart over Canada» på norsk. Her skriver hun om lengsel i alle tenkelige former, og om mennesker som er i bevegelse, møtes, men som likevel ikke når frem til hverandre.
Dorthe Nors har en helt særegen stil og slår opp dørene til store rom med de fortettede novellene sine. Hun får det til å gjøre skikkelig vondt på få linjer, men som alltid treffer humoren akkurat når det er i ferd med å bli bekmørkt. Hun møter Eva Bratholm for å snakke om «Kart over Canada», om å forflytte seg både fysisk og mentalt og om hvorfor hun elsker novellesjangeren.

Med: Dorthe Nors, Eva BratholmKJØP BILLETT


17:30 - 18:30: Det ble natt i Caracas

STED: Storyville

Vårens uroligheter føyer seg inn i en lang rekke av konflikter i Venezuela. Hva er det som skjer, og hvorfor? Forfatter Karina Sainz Borgo har fått strålende kritikker for sin ferske romandebut "Det ble natt i Caracas" som handler om det venezuelanske sammenbruddet. Den er nå utgitt på norsk, i tillegg til over 20 andre språk.

Vi møter Sainz Borgo i samtale med Benedicte Bull, som er statsviter og professor ved Senter for Utvikling og Miljø ved Universitetet i Oslo. Hun har blant annet forsket på samfunnsutviklingen i Latin-Amerika, og vant i 2018 prisen for god forskningsformidling ved UiO. Det er dermed duket for et spennende møte mellom to som på hver sin måte forsøker å ta pulsen på dagens Venezuela.

NB!På grunn av uforutsette hendelser blir Karina Sainz Borgo med på arrangementet via Skype. Arrangementet vil foregå både på norsk og engelsk.


Med: Karina Sainz Borgo, Benedicte BullKJØP BILLETT


17:30 - 18:30: Hva visste hjemmefronten?

STED: Teatret Vårt

Vår norske krigshistorie skrives igjen og igjen, men med utgivelsen «Hva visste hjemmefronten?» røsket Marte Michelet tak i etablerte sannheter og nye vinklinger som satte fart på debatten om hvilke fortellinger som er sanne.

På Bjørnsonfestivalen skal Marte både holde foredrag i Molde om bokas innhold, og delta på scenesamtale med forfatter Svein Sæter i Nesset. Svein har selv fordypet seg i krigshistorie gjennom utgivelsene om Tungtvanns-sabotøren Knut Haugland og om etteretningsorganisasjonen XU.


Med: Marte MicheletKJØP BILLETT


19:00 - 20:00: Lengter Knuser Slår - En roman om å vokse opp

STED: Storyville

Einar vokser opp i drabantbyen Rykkinn i Bærum, bruker tiden på å reke rundt med en øks, gjøre innbrudd, stikke av hjemmefra. Men mest av alt vil Einar være med Daniel. For det er ingen som kan stoppe Daniel. Sammen raser de to ut av barndommen, forsøker å skape seg en plass i verden, og nekter å bøye av for noen. En dag gjør Einar noe som fullstendig endrer og velter liv.

I romanen "Lengter knuser slår" skriver Bård Torgersen fram miljøer og mennesker som i liten grad har blitt beskrevet i norsk litteratur. Journalist Asbjørn Slettemark intervjuer ham om boka som er blitt kalt åttitallets versjon av Lars Saabye Christensens Beatles.


Med: Bård Torgersen, Asbjørn SlettemarkKJØP BILLETT


19:00 - 20:00: Verdensproblemene

STED: Teatret Vårt

Vi har samlet tre kloke hoder som har fulgt hver sin del av verden med argusøyne de siste årene. Hva vil de ta opp når de får snakke sammen helt uten manus, om noen av de viktigste utviklingstrekkene i verden i dag?

Fjorårets publikumsvinner på Bjørnsonfestivalen er tilbake med et nytt, knallsterkt panel:
Sidsel Wold er NRKs journalist i Istanbul, og tidligere Midtøsten-korrespondent. Sten Inge Jørgensen er utenriksjournalist i Morgenbladet og har EU som sitt spesialområde. Benedicte Bull er statsviter og professor ved Senter for Utvikling og Miljø ved Universitetet i Oslo, der hun blant annet har forsket på samfunnsutviklingen i Latin-Amerika.


Med: Sten Inge Jørgensen, Benedicte Bull, Sidsel WoldKJØP BILLETT


19:00 - 20:15: - I begynnelsen var Ordet

STED: Molde Domkirke

Bibelen kalles «Bøkenes Bok». 2019 er Bokens år og Møre bispedømme har ønsket å markere dette gjennom å invitere tre kunstnere til å løfte frem noe av Bibelens litterære rikdom.
Med utgangspunkt i Ordet som skapende kraft følger vi historien til Josef i Det gamle testamentet. Den handler om å ha en visjon, gå gjennom motgang, tvil og nederlag og til slutt seire.
Tekstene er hentet fra Bibelen og fra moderne poesi og følges av komponert og improvisert orgel- og vokalmusikk.

Konsept/ tekstutvalg og fremføring er ved skuespiller Vivi Sunde. Musikken er ved domkantor Magnus Moksnes Myhre, orgel og Bård Kleppen Watn, vokal.
Prosjektet er støttet av Møre bispedømmeråd, Nasjonalbiblioteket og Teatret Vårt.


Med: Bård Watn, Vivi Sunde, Magnus Moksnes MyhreKJØP BILLETT


20:30 - 22:00: Ordvest - Bjørnsonfestivalens talkshow

STED: Teatret Vårt

Bli med på talkshow med årets kuleste forfatter-lineup!

På løpende bånd møter journalist og programleder Anne Dorte Lunås fra P3 et kresent utvalg av våre skarpeste forfattere og samfunnsaktører:

Kaja Melsom - filosof og forfatter
Agnes Ravatn - forfatter, bokaktuell med thrilleren "Dei sju dørene"
Sigrid Sollund - journalist, forfatter og programleder, kjent bl.a fra Dagsnytt 18 og boka "Hersketeknikker". Aktuell med boka "Skikk og bruk for moderne mennesker".
Athena Farrokhzad - feminist, dramatiker, poet og samfunnsdebattant. Aktuell med ny diktsamling høsten 2019.


Med: Athena Farrokhzad, Sigrid Sollund, Kaja Melsom, Agnes Ravatn, Anne Dorte LunåsKJØP BILLETT22:15 - 00:00: Poesipub

STED: Tapp og Kork

Poesipub har blitt et kjærkomment og populært innslag på Bjørnsonfestivalen! I år legges det til rette for et møte i toppklasse når Sveriges skarpeste poet Athena Farrokhzad og Norges kritikerroste forfatter Bård Torgersen inntar Tapp&Kork.

Her snakker vi om poeter med svært ulik stil, men som begge har en helt fenomenal formidlingsevne. Athena er kjent for sine politisk giftige dikt, mens Bård har en tendens til å la diktene fantasere seg bort og løpe løpsk langs egne veier. Kveldens vert og samtaleleder blir også i år den alltid opplagte poeten Henning H. Bergsvåg.


Med: Henning H. Bergsvåg, Bård Torgersen, Athena FarrokhzadKJØP BILLETT


10:00 - 10:45: Fole god bok til frokost

STED: Fole Godt

Velkommen til Bjørnsonfestivalens tradisjonsrike frokostarrangement på Fole Godt! Vi inviterer både morgenfugler og morgentrøtte til en god start på dagen med bøker, bakst og deilig kaffe. Hver dag møter du en festivalforfatter som snakker om eget arbeid eller om forfattere og litteratur som har betydd mye for dem.

Lørdag morgen møter du Klara Hveberg, oppvokst i Molde og debuterte med «Lene din ensomhet langsomt mot min» i fjor.


Med: Klara HvebergGRATIS


11:00 - 14:00: BARNAS TRAPPEFEST

STED: Plassen

Bli med på Barnas Trappefest!

Lørdag formiddag kan barn i følge med voksne delta på forestillinger inne på Plassen, oppgaveløype i Molde Bibliotek og kunstverksted utenfor Møre og Romsdal Kunstverksted samt treffe brannbamsen Bjørnis på utescena vår.

Arrangementet er et samarbeid med Gjensidige Nordmøre og Romsdal, Molde Bibliotek, Møre og Romsdal Kunstsenter og Innflytterdagen.
11:00 - 11:30: Åpning av Barnas Trappefest

STED: UtePlassen

Bjørnis har med seg helt nye bøker om seg selv til festivalen, og sammen med forfatter Rikard Heimen og dansere holder han forestilling for barna på utescena.

Rikard og Bjørnis signerer bøker fra 11.30-12.00


Med: Rikard Heimen m.fl.GRATIS

11:45 - 12:05: Barnas Trappefest: Viss eg hadde hale

STED: 3.etasje Molde Bibliotek

Sjå for deg at du vaknar ein dag og har vengar i staden for armar, eller at du plutseleg kan skifte farge og gå i eitt med omgivnadene, som ein kameleon.

I Viss eg hadde hale leikar forfattar Mats Eldøen og illustratør Sindre Goksøyr med tanken om korleis verda hadde vore om vi hadde hatt litt meir av dyra sine eigenskapar. Gjennom absurde og morosame teikningar og fantasifulle tankespinn opnar dei for at barn og vaksne kan fabulere saman og i tillegg fortel dei oss kvifor dyra faktisk er som dei er.

På Barnas Trappefest vil skodespelar og forfattar Mats Eldøen lese og fortelje frå boka Viss eg hadde hale.


Med: Mats EldøenKJØP BILLETT

12:00 - 14:00: Kunstverksted

Sted: M&R Kunstsenter

GRATIS

12:15 - 12:35: Barnas Trappefest: Viss eg hadde hale

STED: 3.etasje Molde Bibliotek

Sjå for deg at du vaknar ein dag og har vengar i staden for armar, eller at du plutseleg kan skifte farge og gå i eitt med omgivnadene, som ein kameleon.

I Viss eg hadde hale leikar forfattar Mats Eldøen og illustratør Sindre Goksøyr med tanken om korleis verda hadde vore om vi hadde hatt litt meir av dyra sine eigenskapar. Gjennom absurde og morosame teikningar og fantasifulle tankespinn opnar dei for at barn og vaksne kan fabulere saman og i tillegg fortel dei oss kvifor dyra faktisk er som dei er.

På Barnas Trappefest vil skodespelar og forfattar Mats Eldøen lese og fortelje frå boka Viss eg hadde hale.


Med: Mats EldøenKJØP BILLETT

13:00 - 13:50: Barnas Trappefest: Felabaluba med Askeladden

STED: Teatret Vårt

Hele livet har Askeladden drømt om å spille et instrument, og nå har han endelig fått sin egen fele. Han sitter ofte ved peisen og øver, og snart er han blitt en dyktig felespiller. På slottet sitter den pratsomme prinsessen og lengter etter en prins...

Felabaluba med Askeladden er en musikalsk vandring gjennom flere av de kjente og kjære norske folkeeventyrene om brødrene Per, Pål og Espen Askeladd. Publikum får blant annet møte en heks som sitter fast i en gammel fele, en redd pannekake, en pratsom prinsesse og et skummelt troll.

Forestillingen passer best for barn fra 4 år og oppover. Regikonsulent: Leif Stinnerbom, Västanå Teater


Med: Elisabeth Vannebo, Britt Elise Skram, Tone Hulbækmo, Ramona SulenKJØP BILLETT


11:00 - 13:00: Åpning av Innflytterdagen

STED: UtePlassen

I to år har Innflytterdagen og Bjørnsonfestivalen delt på oppmerksomheten i Molde den første lørdagen i september, men i år forsterkes samarbeidet ytterligere med felles utescene ved Plassen og koordinering av programmet som presenteres der.
Det blir blant annet barnearrangement med uteforestilling og lansering av bøker om brannbamsen Bjørnis, Innflytterdagens åpning legges til Bjørnsonfestivalens utescene og Innflytterprisen samt prisen for Beste stand blir delt ut under årets siste folketalearrangement kl 15.00.

Gjensidige Nordmøre og Romsdal støtter både Barnas Trappefest og Innflytterdagen.

Programmet for Innflytterdagen:

11.00 Barnas Trappefest: Uteforestilling med Brannbamsen Bjørnis og forfatter Rikard Heimen med dansere. Gratis.
11.30 Boksalg og signering med Rikard og Bjørnis
11.45 NOISE opptrer utenfor Plassen
12.00 Åpning av Innflytterdagen
12.20 Molde Janitsjar spiller utenfor Plassen
12.40 Taler fra JCIs representanter i Molde og nasjonalt

Med: Bjørnis, Noise, Molde Janitsjar m.fl.


GRATIS


11:45 - 12:45: OPPTUR - litterært turfølge

STED: Storyville

Er du klar for en kortreist opptur? Da må du bli med på lanseringen av en rykende fersk antologi. Dette er en samling litterære tekster skrevet av forfattere fra Møre og Romsdal i anledning det nasjonale Bokåret 2019. Tema for antologien er «opptur», og forfatterne har fått fritt spillerom.

Boka blir å finne på bibliotekene, i «Stikk-ut»-kassene og på DNT-hyttene i Møre og Romsdal. Journalist og fjellklatrer Iver Gjelstenli samtaler med tre av forfatterne om deres tolkning av "opptur". Forfatterne vil også lese utdrag fra boka.
Antologien blir utgitt av Møre og Romsdal forfattarlag i samarbeid med fylkesbiblioteket og med støtte fra Møre og Romsdal fylkeskommune.


Med: Iver Gjelstenli, Joakim Hunnes, Jon Ståle Ritland og Marit Kaldhol


GRATIS


13:30 - 14:30: Heile Nye Molde syng

STED: UtePlassen

Heile Nye Molde syng på Bjørnsonfestivalen - igjen!

Vi satser på å toppe suksessen fra i fjor med nok ei stappfull publikumstrapp foran utescena vår på Plassen.
Hans Iversen er årets sangsolist, Åshild Melkeråen er programleder, Tore Renberg gjester oss med sin ønskesang, pianist Martin Bredin og medmusikanter står for spenstige arrangement og alle sangglade mennesker er hjertelig velkommen til å la sin stemme høres!


Med: Åshild Melkeråen, Tore Renberg, Martin Bredin, Hans Iversen, Joachim Orvik m.flGRATIS


13:30 - 14:45: TALENTENE

STED: Storyville

Hva er den kommende generasjonen av skjønnlitterære forfattere opptatt av? Hvordan arbeider de, og hvordan ser de på litteraturens rolle i samfunnet? Hvordan skal de markere seg i jungelen av utgivelser?

Tre av de spennende litterære debutantene i fjor var fra Møre og Romsdal. Lars Svisdal fra Sunndal fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for «Seg til inkjes». VG mente at moldenseren Klara Hvebergs «Lene din ensomhet langsomt mot min» var en bemerkelsesverdig debut. Lina Marie Ulvestad Halås fra Eide tematiserte døden og naturen på vakkert vis i «Randhav», i følge Stavanger Aftenblad.
Har de noe til felles annet enn sitt geografiske opphav?

Arrangementet er støttet av Midtnorsk Forfattersentrum.


Med: Klara Hveberg, Lina Marie Ulvestad Halås, Lars Svisdal, Endre RusetKJØP BILLETT


15:00 - 15:45: Folketale

STED: UtePlassen

Dagens folketaler er Sidsel Wold, erfaren utenrikskorrespondent og journalist for NRK. Med seg i bagasjen har hun unike historier fra en lang karriere med verden som arbeidssted. Vi kan også se fram til Tore Renberg som varmer oss opp til kveldens konsertforestilling; “Ingen tid å miste - En kveld med Tore Renberg”. Innflytterprisen og prisen for Beste stand deles ut sammen med Innflytterdagen, før vi kaster oss ut i den siste festivalkvelden for i år.

Med: Sidsel Wold, Tore Renberg, Henning H. Bergsvåg, Hans Iversen og allsangsbandet m.fl.GRATIS


16:00 - 17:00: Mankellseminaret

STED: Teatret Vårt

Mankellseminaret er et samarbeid mellom Dramatikkens hus, Teatret Vårt, Bjørnsonfestivalen og Dramatikerforbundet.
I 2016 arvet Dramatikerforbundet Henning Mankells hus på Ona til arbeid og rekreasjon for medlemmene. I Mankells ånd arrangeres skriveseminar for 6-8 dramatikere i huset hans under festivalen. Seminaret er i Mankells og Bjørnsons ånd, hvor samfunnsengasjement og menneskerettigheter står i fokus.
- Hva er politisk dramatikk i dag? Hvordan speiler den moderne dramatikken samfunnets utfordringer? Og er det en berøringsangst for de store samfunnsmessige utfordringene vi står overfor i Norge i dag?
De ferske tekstene leses av skuespillere fra Teatret Vårt.
Regi Line Rosvoll.
Etter lesningen blir det en samtale med dramatikerne.KJØP BILLETT


16:00 - 17:00: Du og jeg og skjermen

STED: Storyville

Menneskene har kommunisert med hverandre helt uten skjermer gjennom millioner av år. Men på få år har vi gått fra et skjermfritt samfunn til å være omgitt av dem på alle kanter døgnet rundt. Hva gjør dette med oss? Med enkeltindividet og med samfunnet?

Vi har invitert personer med ulike innfallsvinkler til å delta i en samtale om skjermens velsignelser og forbannelser:
Journalist og forfatter Sigrid Sollund, psykolog og forfatter Ole Jacob Madsen, Kaja Melsom, filosof og forfatter og Steffen Krüger, medieviter ved Universitetet i Oslo. Han deltar i det flerårige prosjektet «Screen Cultures» og forsker på de politiske dimensjonene ved skjermbruken vår.


Med: Kaja Melsom, Sigrid Sollund, Ole Jacob Madsen, Steffen KrügerKJØP BILLETT


17:30 - 18:30: Fuglespråk - Lanseringsarrangement

STED: Teatret Vårt

I Knut Ødegårds romandebut vokser hovedpersonen Claus opp i skyggen av en familietragedie. Han er et venneløst og mobbet krigsbarn, men med spesielle evner – blant annet hevder han at han forstår fuglenes språk. Mens familiens gamle hus sakte går til grunne, skjer det en rekke uoppklarte drap der krigshelter blir stukket i hel - angivelig av aggressive fugler.
I handlingen fra etterkrigs–Norge finner vi fortellingen om taperens håpløse situasjon i en tid da heltene ble dyrket – med elementer både fra spenningsroman og psykologisk thriller.

Knut Ødegård er etablert blant Norges fremste lyrikere, han er Bjørnsonfestivalens grunnlegger og ærespresident, samt oversatt til 42 språk og har mottatt en rekke priser i inn- og utland. Med Fuglespråk debuterer nynorsklyrikeren, 74 år, som romanforfatter på riksmål.
Arrangementet er i samarbeid med Cappelen Damm.


Med: Knut Ødegård, Thorvald SteenKJØP BILLETT


17:30 - 18:30: Kjærlighet og skjebnetro

STED: Storyville

Nigerianske Chigozie Obioma regnes som en av de store, nye afrikanske romanforfatterne. Debuten «Den forbudte elven» ble solgt til nesten tretti land, og den dommedagsaktige fortellingen om fire brødres skjebne ble omfavnet av både kritikere og lesere.

I august kommer hans nye roman «Et kor av minoriteter» på norsk. Der møter vi kyllingbonden Chinonzo som forelsker seg i velstående Ndali, men som må forlate Nigeria for å skaffe seg utdannelse slik at familien hennes vil akseptere ham. Ingenting blir som han har tenkt, og Obioma skriver rikt og levende om motsetningene mellom europeisk og afrikansk verdensforståelse, om skjebnetro, ulikhet og urettferdighet og en virkelighet langt fra den norske.

På Bjørnsonfestivalen møter han Tomm Kristiansen, forfatter, NRK-journalist og mangeårig Afrikakorrespondent for NRK.
Arrangementet foregår på engelsk.


Med: Chigozie Obioma, Tomm KristiansenKJØP BILLETT


19:00 - 19:45: Oversetterne kommer: Hannah Arendt - En kosmopolitt i landflyktighet

STED: Møre og Romsdal Kunstsenter

Den tyske filosofen Hannah Arendt (1906–1975) er en av vår tids viktigste politiske tenkere. Hun var svært språkmektig og tilhørte den siste generasjonen akademikere som forventet at leserne behersket gresk og latin.
Hva innebærer det å oversette en filosof som hadde tysk som morsmål, men som ofte skrev på et språk hun måtte lære seg i voksen alder? Hvordan skal man forholde seg til de mange sitatene på gresk, der Arendt gjengir utdrag fra antikkens filosofer med gresk alfabet – uten videre forklaringer?
Hun er nå aktuell på norsk med Politikk i dystre tider, ti essays i utvalg ved Rune Slagstad. Agnete Øye har oversatt åtte av disse og kommer for å fortelle om sitt arbeid med Arendt.

Arrangementet er et samarbeid med Norsk Oversetterforening.


Med: Agnete ØyeKJØP BILLETT


19:00 - 20:00: Afrikanske fortellinger

STED: Storyville

Bli med NRKs Tomm Kristiansen til Afrika! Han har vært Afrika-korrespondent i mange år og har skrevet flere bøker om dette sammensatte og enorme kontinentet. Den erfarne journalisten har dekket en rekke av de viktigste begivenhetene i afrikansk samtidshistorie og har møtt både presidenter og fredshelter, bønder og barnesoldater. Under Bjørnsonfestivalen tar han oss med sørover og forteller om noen av sine mest minnerike opplevelser.

Med: Tomm KristiansenKJØP BILLETT


20:30 - 21:45: Ingen tid å miste - En kveld med Tore Renberg

STED: Teatret Vårt

Høsten 2019 blir innholdsrik for Stavanger-forfatteren Tore Renberg. I slutten av august foreligger hans nye roman, «Ingen tid å miste», en bok vi vet mange venter på i spenning. I den anledning legger Renberg ut på en ny runde med den særegne forestillingen «En kveld med Tore Renberg». Han har tidligere turnert land og strand med denne blandingen av litteratur, standup, teater og musikk, og nå er vår tids mest leste rogalending klar igjen.

Han vil lese fra den nye boken, han vil hente fram gamle schlägers fra forfatterskapet, han vil overraske med utfall og innfall, og han vil synge både gamle og nye låter fra sin solokarriere. Med seg på veien har han sin faste makker, gitaristen Alexander Flotve.

De som har sett Renbergs forestilling vet at de har noe ganske forbløffende i vente. De som ikke har sett det, bør komme seg av gårde.


Med: Tore Renberg, Alexander FlotveKJØP BILLETT


11:00 - 20:00: Litteraturcruise på Eikesdalsvatnet

STED: Eikesdalsvatnet

Bli med på en fantastisk tur på Eikesdalsvatnet med god mat, musikk og gode forfattermøter!
Arne Ruset er romanaktuell med Nattferga frå Åfarnes og hvem kan vel være en bedre samtalepartner enn hans egen sønn, Endre Ruset? Ingen, tenker vi!
Som musikalsk partner har de med seg Bjørn Tomren og hans gitar - garantert jodlefritt denne gangen, men med en bass-stemme som kan få oss alle til å bøye oss i støvet av beundring.
På veien til Eikesdalsvatnet stopper busstransporten fra Molde og Eidsvåg ved Arnesteinen for et kort programinnslag i Bjørnsons ånd. Maten er god, naturen er unik og været blir som det blir.

Velkommen med på vårt tradisjonsrike Litteraturcruise!

Avreise fra Molde kl 11.00 - se egen billett
Avreise fra Eidsvåg kl 12.00 - se egen billett
For gjester som velger å ta seg til Eikesdal på egen hånd (egen billettkategori) legger båten fra kai i Eikesdalen kl 14.00 og ankommer Øverås kl 18.00. Merk! Startsted og stoppested er ikke likt!

NB! Festivalpass gjelder ikke på dette arrangementet.

Med: Arne Ruset, Endre Ruset og Bjørn TomrenKJØP BILLETT


18:00 - 19:00: Å leve annerledes

STED: Molde Domkirke

Det er like før advent. Hovedpersonen i Thorvald Steens roman "Det hvite badehuset" får en telefon fra en ukjent kvinne. Hun sier at hun er kusinen hans. Familien på morssiden har han aldri hørt om eller møtt. Har hemmeligholdet sammenheng med at han har en arvelig sykdom og nå sitter i rullestol? Han oppsøker sin gamle mor med et håp om å få henne i tale før det er for seint.
"Det hvite badehuset" er en roman om skam, fortielse og omkostningene ved å være ærlig. Thorvald Steen er aktuell med oppfølgeren Det siste fotografiet. På Bjørnsonfestivalen samtaler han med biskop i Møre Ingeborg Midttømme om de to bøkene og om tema som menneskeverd og å være annerledes.

Med: Thorvald Steen, biskop Ingeborg Midttømme, domkantor Magnus Moksnes MyhreKJØP BILLETT

 

+ Hvor gjelder festivalpassene?

De gjelder på alle arrangement i Molde og Nesset, foruten Litteraturcruiset i Eikesdal. Festivalpass i Nesset gjelder naturlig nok kun i Nesset. Billetten du får når du kjøper festivalpass eller dagspass må byttes inn i gyldig bånd i billettluka. Denne åpner tirsdag 3/9 kl 10:00.

+ Åpningstider billettluke

I FESTIVALUKA:

Molde:

Tirsdag, onsdag og lørdag : 10.00 - 20:00

Torsdag og fredag: 08.30 - 20.00

På servicekontoret i Nesset:

Mandag -fredag 08.00 - 15.30

UKESPASSENE:

Datoer 2019.jpg

Utsolgt -

FESTIVALPASS

4. - 8. september 2019

banner til hoopla.jpg

FESTIVALPASS NESSET

5. - 8. september 2019

DAGSPASSENE:

banner til hoopla.jpg

UTSOLGT - DAGSPASS ONSDAG

04.09.19

banner til hoopla.jpg

UTSOLGT - DAGSPASS TORSDAG

05.09.19

banner til hoopla.jpg

UTSOLGT - DAGSPASS FREDAG

06.09.19

banner til hoopla.jpg

DAGSPASS LØRDAG

07.09.19