Nyheter

Inspirasjonssamling om skriving med Helga Flatland

Helga Flatland bilde.jpg

De ti viktigste tingene du må kunne for å skrive!

Har du lyst til å komme i gang eller komme videre med skrivingen din? Helga Flatland går igjennom skrivekunstens hovedbyggeklosser og presenterer det hun mener er de ti viktigste tingene du må kunne for å skrive en skjønnlitterær bok. Blant temaene hun tar opp er idéutvikling, å skape troverdige scener, karakterer og dialog, språk, research, rutiner og arbeidsprosess. Helga vil også snakke om hva som kjennetegner arbeider med noveller. Kurset er GRATIS, men fribillettene bookes her:

https://bjornsonfestivalen.hoopla.no/sales/skrivekurs

Samlingen er forelesningsbasert uten praktiske skriveøvelser.

Sted: Plassen/Storyville

Tidspunkt: 19.00 - 22.00.

Medarrangører er Molde bibliotek og Møre og Romsdal Fylkesbibliotek og kurset er en del av Bokåret 2019.
Kurset er støttet av Bjørnsonfestivalens generalsponsor:
SpareBank1 Nordvest.

Å skape seg selv med psykolog Per Erik Arnesen og filosof Kaja Melsom

9788230017753.jpg

Sammen med Bjørnsonfestivalen inviterer Kirkefestuka i Molde til et interessant møte mellom psykolog Per Erik Arnesen og filosof Kaja Melsom på Plassen/Storyville.

Boka Å skape seg selv handler om det moderne dannelsesprosjektet: Hvordan vi alle har en utfordring i å skape oss selv og å utvikle og regulere vår egen selvfølelse. I denne prosessen står vi overfor sterke indre krefter som både kan være konstruktive og destruktive. Disse kreftene er beskrevet i litteratur og ikke minst i religion gjennom århundrer. I kristendommen har de vært formulert som de syv dødssynder: stolthet, misunnelse, sinne, likegyldighet, grådighet, fråtseri og lyst. Denne boka prøver å gi et psykologisk perspektiv på de syv dødssynder og hvordan de innvirker på dette dannelsesprosjektet.

Forfatter og psykolog Per Erik Arnesen møter filosof Kaja Melsom til en samtale om de sterke kreftene som utvikler vår egen selvfølelse.

Hør intervju med Per Erik Arnesen på NRK om dødssynden STOLTHET:

https://radio.nrk.no/podkast/verdiboersen/nrkno-poddkast-69-141976-25092018135800

Per Erik Arnesen er født i Bergen i 1950 og er utdannet psykolog ved Universitetet i Bergen fra 1978. Han har arbeidet på flere områder innen psykisk helse og er spesialist i klinisk psykologi. Han har også vært organisasjonspsykolog med hovedfokus på lederutvikling og har i 20 år arbeidet som selvstendig praktiserende psykolog. De siste 12 årene har han vært en del av psykologfelleskapet Colosseum Psykologsenter i Oslo.

Kaja Melsom er filosof og arbeider til daglig i Humanetisk Forbund. Hun er fast medlem i Verdibørsens filosofpanel på NRK P2.

Arrangementet er GRATIS og åpent for alle.

Velkommen!


Prosjekt toppidrett med Nils Ingar Aadne

Prosjekt toppidrett fb.jpg

Bjørnsonfestivalen og SpareBank1 Nordvest presenterer:

Prosjekt Toppidrett: Hvor god blir man på et år?

Hvor god kan du bli hvis du lever som en toppidrettsutøver i et helt år? Standup-komiker Nils-Ingar Aadne er en av mange supermosjonister som har drømt om å ta ut hele sitt potensial, legge jobben til side for et år og være fulltids idrettsutøver.

Nils-Ingar fulgte drømmen, trente langløp på ski, og målet var å komme blant topp 50 i ett av rennene i langløpscupen VismaSkiClassics, hvor Birkebeinerrennet og Vasaloppet inngår.

Året ga oppturer og nedturer. Knallharde treningsøkter med topptrente lagkamerater og tunge perioder med motgang, men også stor fremgang i skisporet. Det ga også et unikt innblikk i en verden han til nå bare hadde sett fra sofaen. Med komikerens skråblikk beskrives toppidrettsboblas store alvor.

SamLES LITT: Astroshow med Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes

Astroshow fb.jpg

Forestillingen er et multimedieshow med spektakulære bilder, filmer, animasjoner, lydeffekter og musikkvideoer. Anne Mette og Knut forklarer på en underholdende og engasjerende måte spektakulære objekter og fenomener i verdensrommet.
I tillegg tar de opp spennende tema som vil berøre publikum i fremtiden, som for eksempel hvordan vi de nærmeste tiårene kommer til å bosette oss på asteroider, Månen og Mars, og om romheiser som skal bygges om ca. 20 år.
Snart kan vi alle ta heisen ut i verdensrommet!

Anne Mette og Knut skal besøke skoler i Rauma (På Rauma Kulturhus), på Aukra, i Eide og i Nesset på dagtid i tillegg til åpne familiearrangement i Molde, Fræna og Midsund.

Prosjektet er støttet av GassROR IKS og Møre og Romsdal Fylkeskommune. Bibliotekene i de 8 Romsdalskommunene er medarrangører.

Alle arrangementene er gratis og passer for barn fra 8 år.

Velkommen!

LONDON LANGS TUBEN med ESPEN AAS

Espen Aas Facebook.jpg

Bli med til London - på Plassen! Vi kan ikke tenke oss en bedre reiseguide enn NRKs tidligere korrespondent i Storbritannia; Espen Aas. Han kjenner byen, reisemålene og folkene der bedre enn de fleste og tar oss med rundt i storbyen via byens puls: Tuben.

London er norskingenes soleklare favorittreisemål, og de aller fleste benytter seg av tuben som er byens viktigste transportmiddel. Espen Aas rakk å bli en vaskeekte tube-nerd mens han bodde og jobbet i storbyen. Han bestemte seg for å besøke samtlige av byens 270 tubestasjoner og fortelle om hver enkelt på Facebook. Spalten ble raskt svært populær og er nå samlet og utvidet i boken London langs tuben.

Mange av Londons stasjoner har fascinerende historier. Denne boken er et oppkomme av praktisk og underholdende informasjon: Hvilken bane er best når du skal på fotballkamp på Wembley eller Emirates? Hvor kommer du hvis du tar District Line til endes? Hvem tegnet det berømte tubekartet? Alt dette og mer til får du vite i London – langs tuben. Boken er et must for alle London-entusiaster og en fascinerende guide til å oppdage nye sider ved denne spennende storbyen.

SamLES LITT MIDSUND: Forfattermøte med Roar Ræstad

Ræstad 23b-2.jpg

Hør forfatteren Roar Ræstad fortelle om sin siste kriminalroman Ravnens time på Midsund Bibliotek.
Roar Ræstad bruker 2.verdenskrig som kulisse for sine kriminalhistorier og denne boka er nr tre i rekken av romaner om Gabriel Navarseth.

Det blir salg av kaker og kaffe.

Arrangementet er en del av prosjektet SamLES LITT og er et samarbeid mellom Bjørnsonfestivalen og Midsund Bibliotek. Arrangementet er gratis og er støttet av GassROR IKS og Møre og Romsdal Fylkeskommune.

BILLETTER HER: Tre vegar til havet med Brit Bildøen

Brit Bildøen.jpg

Brit Bildøen har stor suksess med sin siste roman Tre vegar til havet. I november kan publikum møte henne i Molde på Plassen 21.11 og på Aukra Folkebibliotek 22.11. Samtalepartnere er Bjørn Vatne (Molde) og Synnøve Haga (Aukra).

Billettene til arrangementet i Molde finner dere her. Arrangementet på Aukra er en del av prosjektet SamLES LITT som er støttet av GassROR IKS og Møre og Romsdal Fylkeskommune.

I Molde blir det boksalg og signering i regi av Notabene.

Litt om romanens innhold:

Ei kvinne går ut til postkassa for å hente eit brev ho har venta på lenge. Eit brev som skal endre livet hennar. 

Ei kvinne går gjennom gatene med ein trillekoffert. Ho skal ta hemn. Ho skal slå tilbake mot Staten. I kofferten ligg ein død katt.

Ei kvinne går lange turar langs havet med hunden sin. Når ho ikkje jobbar med å ringmerke fuglar, held ho seg mest for seg sjølv. 

Dei tre historiene flettar seg saman til ei sterk forteljing om raseri, galskap og flukt frå fortida. I Tre vegar til havet skildrar Brit Bildøen avmakt i møte med byråkratiet og kva desperasjon kan gjere med eit anstendig menneske.

BESTE FESTIVALBILDE 2018 - Vinneren av årets fotokonkurranse er kåret!

6 Andreas tovan 2me2 4 .0.jpg

Vinneren av BESTE FESTIVALBILDE 2018 er Andreas Tovan!

Bildet er laget som en del av Molde VGS sitt prosjekt der medieklassene ved skolen dekker festivalen som en del av undervisningen.

GRATULERER!

I bildekarusellen (klikk på bildene) nedenfor finner dere bildene som mottok hederlig omtale fra juryen. Bildene er tatt av Marie Langvatn Nilsen, Nathalie Helle, Isak Botterli Frisenberg, Dani Katla Raknestangen, Jonas Sande Ingebretsen, Julie Marie Kjerstad og Carsten Østergaard.

Samira og skjelettene med Camilla Kuhn

Camilla Kuhn Samira og Skjelettene inneskjerm.jpg

Inne i kroppen har vi skjelett, sier frøken. Æsj! Noe så ekkelt! Skjelett inni kroppen, det vil i hvert fall ikke Samira ha! Vekk med det! Heldigvis vet mamma råd…

Med utgangspunkt i boka Samira og skjelettene leser og forteller Camilla. Hun viser hvordan en bildebok blir til, fra en liten idé, gjennom slit og strev og skisser og fulle søplebøtter, til ferdige illustrasjoner og bok. Og hun viser hvor utrolig flink hun er til å tegne. Men alt går kanskje ikke alltid helt som hun vil

Elevene inviteres inn i forfatter og illustratør Camilla Kuhns tekst- og billedunivers.
Her trenger ikke alle å være så snille alltid. Og alt trenger ikke å være så pent heller. Og hadde det ikke vært ganske greit hvis vi alle slapp å ha skjelett?

Forfatter og illustratør Camilla Kuhn bor i Nittedal. Hun debuterte i 2007 med billedboken Hvordan Greger Grinebiter havnet i bitter duell og alt nesten ble helt rosa. I tillegg til billedbøker har hun har skrevet en rekke lettlestbøker for de aller ferskeste leserne, og bestreber seg på å lage bøker som selv om de er enkle, skal være litt uforutsigbare og veldig morsomme.

Hun har turnert med DKS i store deler av landet og har flere hundre forestillinger i skoler og bibliotek bak seg.

Forfatterbesøket med Camilla Kuhn er en del av prosjektet SamLES LITT som er et samarbeid mellom folkebibliotekene i Romsdal og Bjørnsonfestivalen. Prosjektet er støttet av Møre og Romsdal Fylkeskommune og GassROR IKS.

Camilla Kuhn besøker bibliotekene i Molde, Fræna og Eide kommune på denne mini-turnéen.

Målgruppe: 1. - 3.trinn.

Fræna: 28.11

Eide: 29.11

Molde: 30.11

BILLETTER HER: SJAKKGENIENE med Atle Grønn og Hans Olav Lahlum

E0CA0C72-34D5-43CD-A2C1-8E71DBB9FA1A.JPG

Atle Grønn er professor i russisk ved Universitetet i Oslo og internasjonal mester i sjakk. Den profilerte NRK-eksperten er leder i Norges største sjakklubb, Oslo Schakselskap, og er sjakkspaltist i Aftenposten og Dag og Tid. Sammen med historiker, forfatter og sjakkspiller Hans Olav Lahlum, har han i år gitt ut boken Sjakkgeniene, en bok som kan leses av både sjakkanalfabeter og vordende verdensmestere. Boken dyrker de gode historiene snarere enn de kompliserte sjakktrekkene, og belyser at sjakkens utvikling også er en historie om endringer i verdenssamfunnet og stormaktene. Sentralt i denne beretningen er spørsmålet om sjakkgeniets vesen: Hvilke personligheter og karakterer skjuler seg bak de geniale sjakktrekkene?

Kl 18.30 spiller Atle Grønn simultansjakk i Kafé Kurt mot 10 av Molde Sjakklubbs spillere med Hans Olav Lahlum som ekspertkommentator og dommer. GRATIS

Kl 19.30 blir det foredrag med Lahlum og Grønn om Sjakkgeniene inne i salen Teatret Vårt. Billetter: 150,-/100,-

NB! Billetter til foredraget selges kun på nett, og ikke i døra før arrangementet.

SamLES LITT: Lahlum om de amerikanske presidentene på Vestnes og i Rauma

Støttet av Møre og Romsdal Fylkeskommune v/Fylkesbiblioteket og GassROR IKS, startet vi i 2016 prosjektet SamLes LITT. SamLES LITT er et litteraturtilbud som turnerer til folkebibliotekene i Romsdalskommunene. Førstemann ut i prosjektet i 2017, Hans Olav Lahlum, kommer nå tilbake for å snakke om De amerikanske presidentene på Myra Kulturhus 31.10 kl 19.30 i samarbeid med Vestnes Folkebibliotek og på Etter-jobben-foredrag på Rauma Folkebibliotek 31.10 kl 16.30.


De amerikanske presidentene

Hans Olav Lahlum leverer infotainment i stor stil ved å kombinere omfattende historiske kunnskaper med en særpreget evne til å formidle innsikt og engasjement. På inn- og utpust får vi servert beretningen om USAs utvikling fra å være en ny og skjør nasjonalstat i 1789, til å bli verdens eneste supermakt etter den kalde krigens slutt.

Alle med interesse for det fine samspillet mellom enkeltmennesker, politikk og samfunnsutvikling, har mye å lære historiene om de amerikanske presidentene. Ikke minst gjelder det i vår globaliserte tid, da USA på en helt annen måte enn tidligere påvirker situasjonen i Norge, Europa og verden for øvrig.

Arrangementene er gratis.

23b Lahlum Vestnes SamLes 2018 fb.jpg

Folkefest i sola

Lørdag, nest siste festivaldag, gav en reprise av de heite sommertemperaturene. Med godt over 20 grader i sola, satt folk som sild i tønne for å få med seg arrangementene på utePlassen. Her er noen av lørdagens høydepunkter.

Av: Sunniva I. Nerbøvik

Som tidligere år, inntok Barnas Trappefest utePlassen lørdag formiddag i Bjørnsonfestivalen. I år var det den store nøkkeljakten og barna lette etter store gule nøkler rundt om i alle Plassens etasjer. Det var boller og saft til alle og en artig konsert med Kouame Sereba, som fikk frem både dans og klapping blant de små (og store) i publikum.

Etter vel overstått trappefest, inntok blant annet operasanger, Ole Andreas Silseth og pianist, Martin Bredin, scena på utePlassen. Det var klart for allsang, som åpenbart fortsatt et populært fenomen som nordmenn ikke går lei. Arrangementet Heile Molde syng var kjempe populært og med sanghefter i hånd, sang vi til full hals til blant annet Vamps Tir n'a Noir og ABBAs Dancing Queen. For ei stemning!

Ingen fjellets mann: Forfatter og satiriker, Are Kalvø, fortalte at han stadig mistet flere venner til fjellet og friluftsliv. Foto: Sven Erik Skarsbø

Ingen fjellets mann: Forfatter og satiriker, Are Kalvø, fortalte at han stadig mistet flere venner til fjellet og friluftsliv. Foto: Sven Erik Skarsbø

Årets siste folketaler, trengte knapt noen introduksjon og programleder Henning H. Bergsvåg turte ikke driste seg frempå med noen humoristisk kommentar heller. Are Kalvø snakket om alle vennene han hadde mistet, til fjellet, til naturen. Alle de som poserer — toppløse og kanskje også underdelsløse — med hendene i været på toppen av et fjell. Dette var på ingen måte noen aktivitet Kalvø selv kunne relatere til.

I programposten Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping fikk publikum en levende gjenfortelling om den gangen Fredrik Høyer, ble påmeldt halvmaraton-distansen i Oslo maraton. Gjennomsnittspulsen til Høyer lå nok på nærmere 150 hele forestillingen, ettersom han for det meste valgte å gjenfortelle denne semi-traumatiske opplevelsen på en tredemølle, for anledningen flydd inn fra Newcastle.

Sliten deltidsansatt: Da Fredrik Høyer som deltidsansatt på en sportsbutikk i Oslo, ble påmeldt og måtte gjennomføre halvmaratondistansen på Oslo Maraton, ble dette en opplevelse som gjorde såpass inntrykk at fikk han inspirasjon til å gjenfortelle dette på en tredemølle. Foto: Sunniva I. Nerbøvik

Sliten deltidsansatt: Da Fredrik Høyer som deltidsansatt på en sportsbutikk i Oslo, ble påmeldt og måtte gjennomføre halvmaratondistansen på Oslo Maraton, ble dette en opplevelse som gjorde såpass inntrykk at fikk han inspirasjon til å gjenfortelle dette på en tredemølle. Foto: Sunniva I. Nerbøvik

Ole Robert Sunde fortalte om da kona tapte kampen mot kreften, i Penelope er syk. I boken med samme navn skildrer han tankerekka si på en 10 minutters rusletur for å kjøpe sushi i Oslo og sier til Arne Borge at, "Minner er en forferdelig ting". Samtidig innrømmer han at han ikke ville glemt dem heller, men at det er tungt å hele tiden å minnes på det som var.

I morgen er det siste festivaldag. Den åpner med trevandring med Hans Børli i Sekken, ta med drikkeflaske og appelsin og møt opp i Grua kl. 12. Noen timer senere, kl. 19, møter forfatter Cecilie Enger, biskop Ingeborg Midttømme til samtale om førstnevntes bok, Pust for meg, i Molde Domkirke.

Solfylte fredag

Fredag gav blå himmel, sol og 20 grader for festivalpublikum på Bjørnsonfestivalen. Her er dagens kjappe tilbakeblikk på noen av dagens mange fine øyeblikk.

Av: Sunniva I. Nerbøvik

Innsyn til ungdommen: Marte Spurkland, som har utgitt boka Klasse, hvor hun fulgte et knippe elever gjennom siste skoleår på videregående. Foto: Sven Erik Skarsbø

Innsyn til ungdommen: Marte Spurkland, som har utgitt boka Klasse, hvor hun fulgte et knippe elever gjennom siste skoleår på videregående. Foto: Sven Erik Skarsbø

Klokka halv ett, var steintrappa fylt med ungdommer, som satt benket for å få med seg talekonkurransen Ta ordet! Publikum fikk høre de 6 beste talene og tilslutt ble det klart at Anders N. Aure og Martine Hustad, fra henholdsvis Romsdal og Molde vgs, gikk av med seieren og skal kjempe om finaleplass i Bergen senere i høst.

Trygve Skaug varmet opp folket i trappa, før dagens folketale ble holdt av psykolog og spaltisk, Sissel Gran. Hun snakket om kvaliteten i en god alderdom, gjerne fra det hun kalte fase 3  — som hun selv og mange i publikum befant seg i  — og utover, når man endelig har litt mer tid etter de travle dagene som 40- og 50-åringer er overstått. Men hun minnet også på at det var viktig å være opptatt av andre enn seg selv.

Jonas Hassan Khemiri lanserte sin bok Pappaklausulen og snakket om både den, men også det forestående valget i Sverige på søndag, som har vakt stor debatt og engasjement i vårt naboland. Khemiri er en av Sveriges modigste, mest anerkjente og prisbelønte forfattere, og i Storyville snakket han med kritiker og journalist, Arne Borge.

Fotograften, Staffan Widstrand, viste fantastiske naturbilder i sitt foredrag, Helt vilt. Blant annet fortalte han om den gangen en isbjørn plutselig nærmest hang inn gjennom vinduet og han ikke klarte å dy seg fra å klype den i nesen, som visstnok viste seg å være både bløt og varm.

Sherin Khankan startet Miriammoskeen i København, Danmarks første kvinnemoske med kvinnelige imamer. I sin monolog i programposten Kvinner er fremtidens islam - om islamsk feminisme og reformering av islam i Europa, fortalte hun om oppvekst, forventninger, islamsk feminisme og reformeringen av islam i Europa. Publikum lyttet interessert og mange hadde også spørsmål etter forestillingen.

I Teatret Vårt var det duket for Internasjonal litteraturkveld hvor en rekke forfattere sto på gjestelisten. Kaspar Colling Nielsen, Olga Tokarczuk, Charles Foster og Jonas Hassen Khemiri delte sine tanker om bøker, skriving og temaer de brenner for med Marte Spurkland, forfatter og programleder i TV2. Det var også musikalske innslag med Bach&Skeidsvoll NewOrleans Band.

Engasjert ungdom: Mange ungdommer hadde møtt frem for å få med seg de 6 beste talene i talekonkurransen Ta ordet! på utePlassen. Foto: Øystein Eik

Engasjert ungdom: Mange ungdommer hadde møtt frem for å få med seg de 6 beste talene i talekonkurransen Ta ordet! på utePlassen. Foto: Øystein Eik

I programposten, Å skrive om dyr fortalte Alfred Fidjestøl om hele Norges Julius, som fikk utfordringer når han kom tilbake til flokken sin, da de andre sjimpansene merket at han oppførte seg annerledes og eksluderte ham fra gruppen. Han har skrevet biografien om Julius, hvor historien heldigvis fikk en lykkelig slutt. Ole Robert Sunde har gjort litterære nærstudier av bien, kua, reka, kakerlakken og mange andre dyrearter og de to møttes for å snakke om hvordan man skriver om dyr og om dyras plass i litteraturen og verden. Henning H. Bergsvåg ledet dem gjennom samtalen.

I skrivende stund er det konsert med Trygve Skaug i Teatret Vårt, samtidig som Henrik Thune og Harald Stanghelle snakker om Verdensproblemene i Storyville.

For flere bilder fra Bjørnsonfestivalen, sjekk vår Facebookside som oppdateres kontinuerlig både i festivaluka og i tiden etterpå.

Tilbakeblikk på torsdag

Torsdag var det mye spennende på programmet. Mange publikummere gikk fra det ene til det andre, kun med små spisepauser inni mellom litteraturslagene. Her er et lite tilbakeblikk på noen av torsdagens høydepunkter.

Av: Sunniva I. Nerbøvik

Forestillingene under årets Bjørnsonfestival selger godt med billetter og det er tydelig at de litteraturinteresserte kjenner sin besøkelsestid  — både Storyville og Teatret Vårt har vært utsolgt flere ganger. Torsdag, festivalens andre dag, åpnet rolig med en Fole god bok til frokost på kafeen Fole Godt i Storgata. Mange hadde tatt turen for litt frokostunderholdning til dagens første kaffekopp, av årets Bjørnsonstipendvinner, Therese Tungen.

Fole god bok til frokost: Dagens første, og viktigste, måltid ble torsdag ei fole god bok, og gjestene på kaféen Fole Godt i Storgata kunne nyte et kaffe og wienerbrød, til ordene fra Bjørnsonstipendvinner, Therese Tungen. Foto: Sven Erik Skarsbø

Fole god bok til frokost: Dagens første, og viktigste, måltid ble torsdag ei fole god bok, og gjestene på kaféen Fole Godt i Storgata kunne nyte et kaffe og wienerbrød, til ordene fra Bjørnsonstipendvinner, Therese Tungen. Foto: Sven Erik Skarsbø

Rundt klokken halv tolv, ruslet vi videre til neste kafé få med oss Lesesirkelen på Den Gode Smak. Mona B. Riise, Asbjørn Slettemark og Nina Lykke anbefalte bøker fra hjertet til de fremmøtte og stemningen var trivelig og god og føltes litt som en stor bokklubb.

Danserobot: Ottar Osen fra NTNU Ålesund, hadde med en dansende robot til sitt foredrag i Storyville. Foto: Sunniva I. Nerbøvik

Danserobot: Ottar Osen fra NTNU Ålesund, hadde med en dansende robot til sitt foredrag i Storyville. Foto: Sunniva I. Nerbøvik

I to-draget, var det klart at Robotene kommer! Førstelektor ved NTNU i Ålesund, Ottar Osen, tok oss i sitt foredrag med inn i det mange tror er fremtiden, men som faktisk skjer nå — i vår samtid. Selv om mange tenker at dagens roboter gjerne blir brukt til samlebåndproduksjon og arbeid med maskiner i større fabrikker, kunne den fremmøtte roboten — Osens android-kollega — vise at teknologien har kommet langt, ved å danse til den koreanske hiten "Gangnam style" på et bord fremme ved scenen.

Nylig avgåtte politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, holdt dagens folketale på scenen på utePlassen og folk satt klare med sitteunderlagene sine i god tid. Han advarte blant annet om at det er brann i vår demokratiske landsby. Med blikket mot USA, henviste han også til Brondolinis lov,
— Det krever 10 ganger mer energi å tilbakevise tøv, enn å produsere tøv, sa Stanghelle, til gjenkjennende latter fra trappa.
Det var også musikalske innslag fra PolkaBjørn & Kleine Heine, samt et musikalsk kåseri, signert Frode Grytten og Pedro Carmona Alvarez, med refreng fra Bob Dylans Political world - absolutt en suksess, skal man dømme etter responsen fra publikum.

Journalister om verdensledere: F.v. Harald Stanghelle, Tove Bjørgaas, Kristoffer Rønneberg og Sun Heidi Sæbø i Teatret Vårt under Bjørnsonfestivalens seminar: Verdensledere. Foto: Sunniva I. Nerbøvik

Journalister om verdensledere: F.v. Harald Stanghelle, Tove Bjørgaas, Kristoffer Rønneberg og Sun Heidi Sæbø i Teatret Vårt under Bjørnsonfestivalens seminar: Verdensledere. Foto: Sunniva I. Nerbøvik

Selv om dørene åpnet noe forsinket, var det ikke noe å si på stemningen på Bjørnsonfestivalens seminar: Verdenslederne i Teatret Vårt, rett etter folketalen. Et knippe dyktige journalister — Tove Bjørgaas, Kristoffer Rønneberg og Sun Heidi Sæbø diskuterte rundt verdenslederne Donald Trump, Xi Jinping og Kim Jung-un, mens nylig avgåtte politiske redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, holdt i trådene.

Fullsatt var også salen i Storyville fra klokken halv seks, da Hedvig Montgomery snakket om balanse og kjærlighet i familien - din viktigste lederoppgave. Hun snakket levende om hvordan man oppdrar barn, hvordan man burde oppdra barn og hvordan barna føler det ovenfor voksne i ulike situasjoner - tydelig ikke helt ukjente situasjoner for publikum i salen som nikket og lo gjenkjennende.

Festivalens første dag

Festivalens første dag fløy forbi - her er en kjapp oppsummering av dagens programposter.

Av: Sunniva I. Nerbøvik

Festivalens første dag går sakte, men sikkert mot slutten, i takt til rungende basstoner fra konserten med Levi Henriksen & Babylon Badlands i Teatret Vårt. Levi Henriksen er både forfatter, journalist og artist og vi har fått se mye til han i dagens festivalprogram - han var på scenen på utePlassen under åpningen av festivalen og som forfatter deltok han i Slekters gang, også i teatersalen, tidligere i ettermiddag. Sammen med Mona B. Riise og Helga Flatland, snakket han om familier - både velfungerende og lettere dysfunksjonelle - foran et helt utsolgt publikum.

Det beste bandet i himmelen: Levi Henriksen og Babylon Badlands spilte i Teatret Vårt onsdag kveld. Foto: Sunniva I. Nerbøvik

Det beste bandet i himmelen: Levi Henriksen og Babylon Badlands spilte i Teatret Vårt onsdag kveld. Foto: Sunniva I. Nerbøvik

Men for å ta onsdag fra begynnelsen. Årets første programpost, var Ungt Blikk, hvor årets forfatter er Marit Eikemo. Hun hadde sitt første møte med elevene på Molde vgs i dag og de skal gjennom store deler av dette skoleåret jobbe med hennes tekster og møte Eikemo ved tre anledninger. Et kjempe spennende prosjekt, som i en årrekke vært et godt samarbeid mellom en av våre festivalaktuelle forfattere, Bjørnsonfestivalen og Molde vgs.

I samarbeid med Høgskolen i Molde, diskuterte de tidligere toppolitikerne Kjell Magne Bondevik og Kristin Clemet politisk lederskap, populisme og demokratisk beredskap med den erfarne journalisten og kommunikasjonsrådgiveren Agnar Kaarbø. Et viktig og samfunnsaktuelt tema, som også var på agendaen i Teatret Vårt kl. 16, men nå hadde Bård Vegard Solhjell, generalsekreter i WWF, tatt Clemets plass i diskusjonen.

Populisme var også tema i årets første folketale på utePlassen, holdt av Kristin Clemet som advarte mot populismen vi ser mye av i dagens nyhetsbilde.
— Populisme, er en skarp og uforsonlig retorikk som gjør at vi er mer opptatt av hvem som sier noe, enn hva de sier, sa Clemet. Fylkesordfører, Jan Aasen, som sto for den offisielle åpningen av festivalen, sa seg enig med Clemet,
— Vi lever i en spesiell tid, der toleranse, fellesskap og brorskap blir satt under press, sa han.

Bjørnsonstipendvinner: Therese Tungen mottok årets Bjørnsonstipend av Trine Stensen, leder av Bokhandlerforeningen. Foto: Sven Erik Skarsbø

Bjørnsonstipendvinner: Therese Tungen mottok årets Bjørnsonstipend av Trine Stensen, leder av Bokhandlerforeningen. Foto: Sven Erik Skarsbø

Under åpningen av festivalen ble også årets Bjørnsonstipend delt ut. Årets vinner er Therese Tungen, med hennes novellesamling "Ein gong var dei ulvar". I samtale med Endre Ruset, snakket de om novellesamlingen, rett etter åpningen, kl. 16 i programposten Talent! i Storyville.

Årets festivalutstilling, Space Movement Future Ghosts, ble åpnet av Marte Aas i Kunstsenteret kl. 17.15. Utstillinga tar utgangspunkt i det menneskapte landskapet i et steinbrudd.

Samtidig som åpningen av festivalutstillingen, en etasje opp, i Storyville diskuterte generalsekretær i WWF, Bård Vegard Solhjell, stipendiat i filosofi ved NTNU, Sigurd Hverven, leder i dyrevernsorganisasjonen NOAH, Siri Martinsen og Bjørnsonfestivalens Synnøve Haga hva skal vi med dyrene? Mange prøver i dag å være bevisste på sitt forhold til kjøtt og kjøttproduksjonens påvirkningen på klima, så det var duket for en spennende samtale.

Et par timer senere, også i Storyville på Plassens øverste etasje, diskuterte forfatterne, Nina Lykke, Marit Eikemo og Bjørn Vatne rundt spørsmålet, hvorfor kan vi ikke bare være tilfreds? Dagen ble avsluttet av enda flere spørsmål, på Bjørnsonfestivalens litteraturquiz, avholdt av vår eminente quizmaster Endre Ruset på Tapp & Kork.

Vi gleder oss til i morgen!

Underholdende, utfordrende og uforutsigbar

Tokarczuk, Olga III.jpg

«Et litterært tivoli», «grensesprengende», «karakterer med innlevelse og farge», «dypt nødvendig». Slik omtales Olga Tockarczuk og skrivingen hennes av dedikerte lesere.

Olga Tokarczuk er i ferd med å erobre verden og har fått mye oppmerksomhet etter at hun mottok The Man Booker International Prize tidligere i år. I Norge er hun fremdeles ukjent for mange, men flere og flere får øynene opp for bøkene hennes. Vi har spurt noen dedikerte lesere om hvorfor de liker henne:

«Olga Tokarczuk er som et litterært tivoli: Underholdende, utfordrende og uforutsigbart, med plutselige vendinger og magiske innslag. Hennes finurlige beskrivelser av en fargerik, smått underlig versjon av vår verden likner ikke mye annet jeg har lest, samtidig som de minner meg på hvorfor jeg er så glad i forfattere som Tove Jansson, Julio Cortazar, WG Sebald og Roberto Bolaño. Tokarczuk er en underdog som i ferd med å erobre verden, og folk bør valfarte til Bjørnsonfestivalen for å høre henne».
Cathrine Strøm
kritiker og litteratuformidler ved Lillehammer bibliotek. Tidligere kunstnerisk rådgiver i Bjørnsonfestivalen,

«Den polske, prisbelønnede forfatteren Olga Tokarczuk provoserer og inspirerer. Hun sprenger grenser, ikke bare mellom nasjoner, språk og religioner, men også kunstnerisk så det holder!»
Knut Andreas Grimstad
professor i litteratur med vekt på Polen, Universitetet i Oslo.

«Kanskje jeg aldri kommer til å møte Olga Tokarczuks litterære karakterer i det virkelige liv: de er bomser og vagabonder, renessansekirurger og egyptiske dødsgudinner. Og alle er beskrevet med en innlevelse og farge som gjør meg fascinert og lysten på å lese stadig videre innover i boken og videre til neste bok»
Joanna Rzadkowska
forfatter og skribent

I dagens Europa, som på nytt hotar att slitas isär av olika nationella renhetsideologier, hör Olga Tokarczuks författarskap til de djupt nödvendiga. Det visa rinte bare hur oändligt mängskiftande och motsägelsesfull den mänskliga identiteten är, utan ocksä, och ännu viktigare: hur ohjälplight intrasslada vi redan är i varandra. Ja, hur vi, ytterst, inte bestär av nogonting annat än just det: varandra.
Mikael Nydahl
oversetter og forlegger

På Bjørnsonfestivalen skal hun delta på to ulike arrangement: Internasjonal litteraturkveld og Et møte med Olga Tokarczuk.

Håper vi ses!

Bla i festivalprogrammet!

Endelig kan vi presentere hele programmet for Bjørnsonfestivalen 2018. 32 sider med arrangement for store og små - håper vi ses i september!

Nå kan du sette deg ned og bla i programmet og planlegge hva du skal få med deg på Bjørnsonfestivalen i september. Den trykte versjonen av festivalprogrammet distribueres som vedlegg til Romsdals Budstikke 4. august. Om du synes det er lenge å vente, finner du festivalavisa på Plassen, hos byens bokhandlere og på biblioteket. 

 

Årets vinner av Bjørnsonstipendet er kåret!

IMG_3059 (1)_preview.jpeg

Bjørnsonstipendet for 2018 tildeles Therese Tungen. Stipendet på 25.000 kroner blir utdelt under åpningen av Bjørnsonfestivalen i Molde 5.9 kl 15.00.
Bjørnsonstipendet skal gå til en forfatter det er grunn til å knytte betydelige forventninger til.
  
— Dette er noveller man ikke glemmer så lett, sier Trine Stensen i Bokhandlerforeningen. Jeg håper stipendet kan gi skrivero, slik at vi snart hører fra Tungen igjen, fortsetter Stensen.
                                                                                                                         
—  En av våre viktigste oppgaver er å legge til rette for at nye forfattere når ut til publikum, sier Johild Kosberg Bredin, festivalsjef for Bjørnsonfestivalen. – Therese Tungen har skrevet en sterk debut og vi mener hun fortjener å bli lest av et stort publikum. Vi er stolte av å åpne Bjørnsonfestivalen med å tildele stipendet til henne.
 
I løpet av festivalen vil det muligheter til å møte Bjørnsonstipendvinneren både til scenesamtale og på morgenarrangementet Fole god bok til frokost. Therese Tungen skal samtale om novellesamlingen Ein gong var dei ulvar med forfatter og tidligere stipendvinner Endre Ruset på festivalens åpningsdag. Hun skal også bidra til morgenarrangementet Fole god bok til frokost ved å fortelle om sine egne litteraturfavoritter, samt lese fra egne tekster.
 
Therese Tungen (f.1977) er født i Kvam i Gudbrandsdalen. Hun jobber som forlagsredaktør i Samlaget og har vært litteraturanmelder i Morgenbladet og Klassekampen. Hun har gått på forfatterstudiet i Bø og på Aschehougs forfatterskole. For boka Ein gong var dei ulver mottok hun Aschehougs debutantstipend for 2017.
Om Bjørnsonstipendet
Stipendet tildeles en forfatter det er grunn til å knytte betydelige forventninger til og som fortrinnsvis er i etableringsfasen. Stipendet er på kr 25.000 og blir delt ut av Trine Stensen fra Bokhandlerforeningens under åpningen av Bjørnsonfestivalen i Molde 5.9 kl 15.00. Det er det litterære råd i Forfatterforeningen som utgjør juryen i samarbeid med Bjørnsonfestivalen og Bokhandlerforeningen.
 
Tidligere vinnere av Bjørnsonstipendet er: 
Marianne Clementine Håheim(2017) Tiril Broch Aakre (2016) Anna Kleiva (2015) Ida Hegazi Høyer (2014) Eivind Hofstad Evjemo (2013) Erlend O.Nøtvedt (2012) Jan Roar Leikvoll (2011) Sigmund Løvåsen (2010) Inger Bråtveit (2009) Vemund Solheim Ådland (2008) Mirjam Kristensen (2007) Gunnhild Øyehaug (2006) Endre Ruset (2005) Carl Frode Tiller (2004) Johan Harstad (2003) Mathias Faldbakken (2002 Steinar Opstad (2001) Annette Mattsson (2000) Karl Ove Knausgård (1999) Steinar Løding (1998) og Erlend Aas (1997)
 
Vi gratulerer Therese Tungen med Bjørnsonstipendet 2018!
 
Kontaktpersoner:
Trine Stensen, administrerende direktør i Bokhandlerforeningen, 950 60 117
Johild Kosberg Bredin, festivalsjef Bjørnsonfestivalen, 91 14 91 19
Mia Bull-Gundersen, redaktør Aschehoug Skjønnlitteratur, 915 75 367

Khemiri, Colling Nielsen, Tokarczuk og et sterkt utenlandsk sakprosalag til Bjørnsonfestivalen 2018

Lansering av Jonas Hassen Khemiri nye roman, den danske stjerneforfatteren Kaspar Colling Nielsen, besøk av Man Booker International Price-vinneren Olga Tokarczuk og gjester fra Saudi-Arabia, USA, England, Sverige og Danmark står på Bjørnsonfestivalens program i september.

- «Jeg undrer meg på hva jeg får å se over de høye fjelle», skrev Bjørnson. Han var alltid opptatt av hva som skjedde ute i verden, og festivalen legger vekt på å videreføre dette engasjementet. I år gleder vi oss til å ta imot gjester som både tenker og skriver nytt og lærerikt om relasjoner og aktuelle samfunnsspørsmål, sier leder Johild Kosberg Bredin og kunstnerisk rådgiver Synnøve Haga i forbindelse med programslipp om utenlandske gjester. 

Pappaklausulen

En av gjestene som kommer er svenske Jonas Hassen Khemiri som lanserer sin nye roman Pappaklausulen på festivalen. I romanen møter leseren en far som vender tilbake til Sverige for å besøke barna han en gang forlot. Han synes sønnen er mislykket, og datteren er gravid med feil mann. Pappaklausulen er en personlig og rørende roman om blodsbånd, familiehemmeligheter og generasjonskløft. Jonas Hassen Khemiri er en av Sveriges modigste, mest anerkjente og prisbelønte forfattere, og slo for alvor gjennom med romanen Alt jeg ikke husker(2015). 

Prisvinner

Ekstra stas blir det med besøk av den ferske Man Booker International Prize 2018-vinneren Olga Tokarczuk fra Polen. Hun er en av hjemlandets mest kritikerroste og leste forfattere, og i sin siste roman, The Books of Jacob,går hun bakover i Polens historie og løfter frem livet til Jacob Frank, en mystisk jødisk selverklært Messias med en stor tilhengerskare på 1700-tallet. Med sin særegne poetiske og eksperimenterende stemme maler hun med stor forestillingsevne et sammensatt bilde av en karismatisk skikkelse som ble dømt for kjetteri og fengslet.Boka vakte betydelig harme blant Polens høyrenasjonalister, og førte til omfattende hets og drapstrusler rettet mot Tokarczuk. Ingrid Brekke, forfatter og utenriksjournalist i Aftenposten, kommer også for å holde foredrag om den politiske utviklingen i Polen.

Dagbok fra Guantanamo

Mohamedou Ould Slahifra Mauretania var fengslet i Guantánamo fra 2002 - 2016 uten å ha vært siktet for noen konkrete lovbrudd. Etter tre år begynte han å føre dagbok fra alle avhørene og forflytningene som ledet fram til leiren og fra hverdagen som fange. Den amerikanske journalisten og menneskerettighetsaktivisten Larry Siemsbidro til å få tekstene frigitt og bearbeidet dem til boken Dagbok fra Guantanamo. Slahis dagbok er ikke bare en sterk skildring av et justismord, men en dypt personlig selvbiografi. Larry Siems kommer til festivalen og vil snakke med Mohammedou Ould Slahi via Skype. Mohammedou er i Mauretania men får ikke forlate hjemlandet sitt til tross for manglende rettsprosesser. 

Å leve som dyr

Bjørnsonfestivalen tar også opp vårt forhold til dyr og har blant annet invitert engelske Charles Foster og svenske Staffan Widstrand. Begge har stor kjærlighet til dyr, og Foster kastet seg ut i et bokstavelig talt vilt forsøk for å forstå dem bedreHan flyttet ut i naturen og forsøkte å leve som flere ulike arter. Han bodde blant annet seks uker i en hule og spiste mark som en grevling, og han svømte i elvene og forsøkte å fange fisk med tennene som en oter. Forsøkene endte i den internasjonalt kritikerhyllete og særdeles oppfinnsomme og lærerike boka Being a Beast. Charles Foster er veterinær og professor i medisinsk juss og etikk ved Oxford og kombinerer veterinærmedisin, biologi, litteratur, psykologi, nevrovitenskap og stor fortellerglede til en høyst lesverdig bok som gir mange av aha-opplevelser om dyras liv og verdenen de lever i. Staffan Widstrand har fotografert ville dyr i hele verden og gitt ut nærmere 20 bøker. Han forteller om livet med dyra og om prosjektene Wild Wonders of Europe og Wild Wonders of China.

 Fremtidsdystopi

Kaspar Colling Nielsen er en av dansk samtidslitteraturs største navn og mottok nærmest unison jubel for romanen Den danske borgerkrig 2018-24. I fremtidsromanen forteller den 475 år gamle hovedpersonen om borgerkrigen som en gang fant sted, om kamper på Rådhusplassen, halshugginger og folk som var jaget vilt. Selv holdes han i live gjennom et avansert stamcelleprogram. Romanen er både grotesk, morsom og skremmende og er et kraftig oppgjør med vår tid. 

Madawi al-Rasheed


I år retter Bjørnsonfestivalen også søkelyset mot Saudi-Arabia og gleder seg til besøk av saudiarabiskeMadawi al-Rasheed, sosialantropolog og professor ved London School of Economics & Political Science. Al-Rasheed er en stor kapasitet på saudiske forhold og kommenterer hyppig utviklingen i hjemlandet i aviser som New York Times, The Guardian  og i flere ulike fjernsynskanaler. Hun har også skrevet en rekke bøker, deriblant A Most Masculine State: Gender, Politics and Religion in Saudi Arabia, A History of Saudi Arabiaog nå nylig var hun redaktør for Salman’s Legacy: The Dilemmas of a New Era(2018). På festivalen vil hun forelese om kvinners stilling og den politiske utviklingen i hjemlandet. Besøket er et samarbeid mellom Bjørnsonfestivalen og Amnesty International Norge, og Amnesty-rådgiver Ina Tinvil også fortelle om sin egen nyutgitte bok om Saudi-Arabia Sverdet og stemmene.

Kvinner er fremtidens islam

Sherin Khankaner Nordens første kvinnelige imam og har startet den kvinneledede Mariam-moskeen i København. Hun har finsk mor og syrisk far og har vokst opp midt mellom religioner og østlig og vestlig påvirkning. Hun er utdannet religions -sosiolog, er forfatter og radiovert samt grunnlegger av «Forum for kritiske muslimer». På Bjørnsonfestivalen vil hun holde foredrag med utgangspunkt i sine tanker og kunnskap om kvinner og reformer i europeisk islam.

Året Bjørnsonfestival arrangeres 5.-9. september i Molde. Programmet inneholder nærmere hundre arrangement, og festivalen har tidligere presentert en del av de norske gjestene som kommer. 

 For mer informasjon, ta kontakt med:

Johild Kosberg Bredin, festivalsjef, e-post johild@bjornsonfestivalen.no, mobil 911 49 119.