Nyheter

Festivalprogrammet i Nesset er klart!

Sidsel Wold, Marte Michelet, Sven Sæter, Sigrid Sollund, Arne Ruset og Jorun Marie Kvernberg er blant navnene som tar turen til årets Bjørnsonfestival i Nesset 5. – 8.9.

Krigshistorie og portrettintervju, skikk og bruk før og no, bok om det frie livet og vakker musikk står på programmet. Nytt av året er lørdagsarrangement på Kavli Moen Gård med Erik Byes rike sangskatt og nyheter fra de spennende planene for gården framover.

 «Vi gjentar fjorårets suksess med et eget åpningsarrangement i Eidsvåg sentrum torsdag ettermiddag» sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin. «I år blir det også egen åpningstale med forfatter Svein Sæter, musikerne Mats Nerli og André Gussiås spiller, elever fra Nesset presenterer egne tekster og godværet er selvfølgelig bestilt»

 Etter åpningen blir det bokarrangement på Nesset folkebibliotek med Marte Michelet og Svein Sæter. Marte har skrevet boka «Hva visste hjemmefronten?» der hun presenterer krigshistorien knyttet til deportasjonen av jødene på en ny måte.

 Fredag blir det arrangement for de yngste skolebarna på Nesset Prestegard med festivalens nye barnekarakter «Bjørnstjerne» i front. «Bjørnstjerne og Paraplybyen» er en interaktiv forestilling der barna hjelper Bjørnstjerne med skrivesperren som har rammet forfatteren. Skuespiller Linn Wennersten er Bjørnstjerne og tekstene er skrevet av Linn selv sammen med Endre Ruset og Joakim Kjørsvik.

 Festivalkvelden på Prestegarden byr på foredrag om boka Et fritt liv med journalist Simen Tveitereid og konserten Perleskum med Jorun Marie Kvernberg, Daniel Herskedal, Unni Bogsasp og Dag-Filip Roaldsnes. Kvernberg har satt musikk til tekster av Aasmund Olavsson Vinje og her blir det både folkemusikk- og jazzinspirerte rytmer og klanger.

 Lørdagens festival starter med litteraturgudstjeneste der temaet blir frihet, noe som vil prege tekstene som skal presenteres blant annet av festivalaktører som deltar.

 «Etter ei god kaféøkt har vi invitert NRK-journalisten Sigrid Sollund til å samtale med tidligere museumsdirektør Jarle Sanden om skikk og bruk før og no. Sigrid er mest kjent fra Dagsnytt 18, og hun er bokaktuell til høsten med Skikk og bruk for moderne mennesker. Vi tror at dette blir en veldig artig samtale – og kanskje blir vi til og med litt høfligere mot hverandre i etterkant?» sier festivalsjefen.

 «Vi er også veldig glade for at Sidsel Wold har sagt ja til å stille opp på et portrettintervju der hun forteller fra sin lange og rikholdige karriere som utenriksreporter i Midt-Østen. Situasjonen i Tyrkia interesserer oss spesielt på årets festival og Sidsel Wold har en helt unik innsikt i de politiske og samfunnsmessige forholdene i denne delen av verden».

 Lørdagskvelden avsluttes på Kavli Moen Gård i et samarbeid med Kavlistiftelsen. «Stjernehimmel over Eresfjord» er tittelen på dette arrangementet og stjernene i denne sammenhengen er ingen ringere enn Erik Bye og Fred Kavli. Begge hadde store drømmer og evnene til å realisere dem, begge dro til USA og arven etter dem blir presentert både gjennom framføring av Erik Byes rike sangskatt med Ole Andreas Silseth, Martin Bredin og Eidsvåg songlag og gjennom presentasjon av de spennende planene for Kavli Moen Gård framover.

 Programmet på årets litteraturcruise presenterer den romanaktuelle forfatteren Arne Ruset. Han har skrevet «Nattferga frå Åfarnes» 

«Hvem kan vel være en bedre samtalepartner enn hans egen sønn, Endre Ruset? Ingen, tenker vi» sier festivalsjefen som er spesielt fornøyd med å kunne velge ut så dyktige forfattere som også er lokale til årets program. Som musikalsk partner har far og sønn med seg musiker Bjørn Tomren og hans gitar - garantert jodlefritt denne gangen, men med en bass-stemme som kan få oss alle til å bøye oss i støvet av beundring.

 I tillegg blir det blant annet barnehagearrangement om insekter i Romsdalsbanken, program før litteraturcruiset ved Arnesteinen med Bjørn Ølander og skriveverksted for elevene.

«Vi er også veldig glade for å ha med oss gode støttespillere i Romsdalsbanken og Nesset Kraft som gjør det mulig å arrangere Bjørnsonfestivalen år etter år» sier Johild Kosberg Bredin.

 Nettsalget av billetter har startet på www.bjornsonfestivalen.no og etter sommerferien blir det også mulig å kjøpe billetter på Servicekontoret i kommunen.

Innflytterdagen og Bjørnsonfestivalen lager lørdagsfest 7.9 i Molde!

20180906_22_folketale_torsdag.jpg

I to år har Innflytterdagen og Bjørnsonfestivalen delt på oppmerksomheten i Molde den første lørdagen i september, men i år forsterkes samarbeidet ytterligere med felles utescene ved Plassen og koordinering av programmet som presenteres der.

Det blir blant annet felles barnearrangement med lansering av bøker om brannbamsen Bjørnis, Innflytterdagens åpning legges til Bjørnsonfestivalens utescene og Innflytterprisen samt prisen for Beste stand blir delt ut under årets siste folketalearrangement kl 15.00.

Gjensidige Nordmøre og Romsdal støtter Barnas Trappefest og Innflytterdagen, og et slikt samarbeid er helt etter deres hjerte.

Programmet for dagen:

11.00 Barnas Trappefest: Uteforestilling med Brannbamsen Bjørnis og forfatter Rikard Heimen med dansere. Gratis.

11.30 Boksalg og signering med Rikard og Bjørnis i Kafé Kurt

11.45 NOISE opptrer utenfor Plassen

11.45 Barnas Trappefest: Viss eg hadde hale - 3.etasje Molde Bibliotek (bill 50,-)

12.00 Barnas Trappefest: Kunstverksted - utenfor Møre og Romsdal Kunstsenter

12.10 Åpning av Innflytterdagen

12.15 Barnas Trappefest: Viss eg hadde hale - 3.etasje Molde Bibliotek (bill 50,-)

12.30 Molde Janitsjar spiller utenfor Plassen

12.45 Taler fra JCIs representanter i Molde og nasjonalt

13.00 Barnas Trappefest: Felabaluba med Askeladden - sal: Teatret Vårt (bill 50,-)

13.30 Heile Nye Molde syng - Utescena

15.00 Folketalearrangement med bl.a musikalsk innslag, folketale, intervju og utdeling av Innflytterprisen/Beste stand

Åpning av Bokbyttekiosken i Molde

IMG_0482.jpg

Vi åpner byens nye BOKBYTTEKIOSK fredag 7.6 kl 11.00!
Forfatter Øystein Hauge deltar, den unge lur-spilleren Synnøve Lange sørger for musikken, kiosken er smekkfull av bøker, og du kan TA EN BOK & GI EN BOK hvis du vil:)
Kiosken finner du i enden av den historiske bygata på Romsdalsmuseets område - nær selve Krona.
Velkommen!
(Følg oss gjerne på Instagram: @bokbyttekioskmolde)
Bokbyttekiosken er et samarbeid mellom Romsdals Budstikke, Bjørnsonfestivalen og Romsdalsmusee

Nye navn på Bjørnsonfestivalen 2019!

Chigozie Obioma, Athena Farrokzhad, Karina Sainz Borgo, Olaug Nilssen, Tomm Kristiansen, Benedicte Bull, Sigrid Sollund, Tore Renberg, Dorthe Nors og Ellen Horn er klare for Bjørnsonfestivalen 2019!

Romanen som tar Venezuela på pulsen

Vårens uroligheter føyer seg inn i en lang rekke av konflikter i Venezuela. Hva er det som skjer, og hvorfor? 

Forfatter Karina Sainz Borgo har fått strålende kritikker for sin ferske romandebut La Hija de la Española (engelsk tittel: It would be night in Caracas) om det venezuelanske sammenbruddet. I år kommer den på norsk, i tillegg til på over 20 andre språk. 

Vi møter Sainz Borgo i samtale med Benedicte Bull, som er statsviter og professor ved Senter for Utvikling og Miljø ved Universitetet i Oslo. Hun har blant annet forsket på samfunnsutviklingen i Latin-Amerika, og vant i 2018 prisen for god forskningsformidling ved UiO. Bull sier at hun har sett frem til å lese La Hija de la Española, dermed er det duket for et spennende møte mellom to som på hver sin måte forsøker å forstå dagens Venezuela.

Et kor av minoriteter

Den nigerianske forfatteren Chigozie Obioma regnes som en av Afrikas store, nye litterære stemmer og kommer til Bjørnsonfestivalen for å lansere sin nye roman «Et kor av minoriteter». Hans forrige roman «Den forbudte elven» mottok svært gode kritikker i Norge og var nominert til den internasjonale Man Booker-prisen. I sin nye roman tematiserer han blant annet motsetningene mellom den tradisjonelle igbo-kulturen og det moderne samfunnet, økonomisk ulikhet og hvilke muligheter vi har til å endre våre livProgramleder er Tomm Kristiansen, Nrk-journalist og tidligere Afrika-korrespondent.

Å fatte seg i korthet

Årets festival setter novelleformen under lupa og satsingen er allerede i gang med utlysning av en fylkesomspennende novellekonkurranse i samarbeid med Møre og Romsdal Fylkeskommune, Nynorsk Kultursentrum og Bjørnsonfestivalen. Vi har gjennomført inspirasjonssamling om skriving med Helga Flatland, lørdagskurs i novelleskriving med Vidar Kvalshaug og novellekonkurransen er utlyst med frist 5.8. Vi vil kåre to vinnere, en ungdomsvinner i alderskategorien 13 – 20 år og en voksenkategori. Deltagerne skal være upubliserte på etablerte forlag. Juryleder er forfatter og novellist Marit Kaldhol.

Vi har i tillegg invitert den danske forfatteren Dorthe Nors til et arrangement som skal handle om noveller på Bjørnsonfestivalen. Hun hadde sitt gjennombrudd nettopp i novellesjangeren med utgivelsen «Kantslag» som kom på norsk i 2015.

Skikk og bruk - Enkel folkeskikk for moderne mennesker

Sigrid Sollund, kjent blant annet fra Dagsnytt 18 og bestselgeren “Hersketeknikker”, kommer med ny sakprosabok høsten 2019. Denne gangen går hun løs på skikk og bruk som tema og vil gi oss en guide til et litt høfligere liv.

Er det greit å svare kanskje når du blir invitert til fest via Facebook? Må vi ringe tilbake hvis vi ser at noen har ringt? Hvordan skal vi oppføre oss i heisen? På flyet? I bryllup? Skikk og bruk er rett og slett enkle regler for at vi mennesker skal ta hensyn til hverandre og trives bedre sammen. Et stadig mer fragmentert samfunn trenger skikk og bruk mer enn noensinne. Sosiale medier og mobiltelefoner stiller oss overfor nye dilemma- er. Mange er også usikre på mer tradisjonelle regler: hvordan er egentlig etiketten når vi skal arrangere dåp og konfirmasjon? Du får svar på alt dette her. Den populære programlederen og bestselgende forfatteren Sigrid Sollund har dykket ned i vår moderne virkelighet for å finne reglene for et mer vellykket samspill mellom folk. Med en varm og morsom tone viser hun oss veien til et litt høfligere liv.

Ingen tid å miste - En kveld med Tore Renberg

På årets festival er Tore Renberg aktuell både som årets “Ungt Blikk”-forfatter i samarbeid med Molde VGS og med forestillingen “Ingen tid å miste - En kveld med Tore Renberg”.

Forestillingen deler navn med hans kommende roman, og forfatteren kommer til Molde med den særegne forestillingen som er en blanding av litteratur, standup, teater og musikk. Han vil lese fra den nye boken, hente fram gamle schlägers fra forfatterskapet, overraske med utfall og innfall, og han vil synge både gamle og nye låter fra sin solokarriere. Med seg på veien har han sin faste makker, gitaristen Alexander Flotve.

Olaug Nilssen og Athena Farrokhzad til Bjørnsonfestivalen

Olaug Nilssen vant Brageprisen i 2017 for romanen “Tung tids tale” og hun er igjen aktuell, denne gangen med sceneteksten “Ikkje tenk på det”. Her skriver hun med et skråblikk på litteratur- og kulturbransjens mange særtrekk, om #metoo, pengejag, virkelighetslitteraturen og kritikestanden - blant annet. Olaug skal også holde en av årets folketaler fra festivalens utescene.

Athena Farrokhzad er poet, dramatiker, oversetter og litteraturkritiker og hun har blant annet vært nominert til den svenske Augustprisen samt mottatt Karin Boyes litterære pris. Hun skal delta på Poesipub sammen med blant andre Henning H. Bergsvåg og på festivalens litterære talkshow fredag kveld.

Livet er den eneste måten

Den norske skuespilleren Ellen Horn har hatt mange roller i norsk kulturliv både på scenen og i samfunnslivet for øvrig, blant annet som kulturminister og teatersjef.

På Bjørnsonfestivalen presenterer hun den polske Nobelprisvinneren Wislawa Szymborska gjennom både utdrag fra Nationalteatrets forestilling “Livet er den eneste måten” og samtale med Christian Kjelstrup.

ULF - Ungdommens Litteraturfestival 2019

ULF_Logo2.jpg

Bjørnsonfestivalen og Molde bibliotek inviterer til ULF - Ungdommens Litteraturfestival 3. - 4. juni!

John S. Jamtli med tegneserien “Sabotøren”, Mariangela Di Fiore med romanen “Il Biondo, “Slam” med verdensmester i slampoesi Evelyn Rasmussen Osazuwa, den prisvinnende romanen “Bare spille ball” med Michael Stilson, novelleskrivekurs med Evelyn Rasmussen Osazuwa og foredrag med André Ulveseter står på programmet.

ULF arrangeres for fjerde gang i år, og årets tema er SJANGERMANGFOLD.
Festivalen er for 8. - 10.trinn i Molde kommune og skjer på Plassen.

Link til påmelding er sendt til skolene via epost.

ULF er et samarbeidsprosjekt mellom:
Bjørnsonfestivalen
Molde Bibliotek
Molde Kommune v/Oppvekst
Møre og Romsdal Fylkeskommune

Årets ULF er støttet av Bokåret 2019.

Årets første forfatternavn på Bjørnsonfestivalen 2019 er klare!

Screenshot 2019-04-11 at 15.03.27.png

Maja Lunde, Trude Marstein, Tore Kvæven, Agnes Ravatn, Tore Skeie og Kim Leine er blant forfatterne på årets festivalprogram. I Bjørnsonfestivalens første programslipp for festivaluka 4. - 8.september finner vi prisvinnende, kritikerroste og bestselgende norske forfattere. - Våre første navn i år har som fellesnevner at de både er kritikernes og publikums favoritter på samme tid, sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin. 

Den første utenlandske festivalgjesten som annonseres i år er den danske stjerneforfatteren Helle Helle.

 Ønskemøte mellom Trude Marstein og Helle Helle 

Da Trude Marstein fikk ønske seg en annen forfatter, var hun snar til å velge danske Helle Helle som hun også oversetter til norsk. I fjor kom begge med nye romaner, og i Trude Marsteins Så mye hadde jeg følger vi Monikas rastløse ferd fra barndom til tidlig alderdom. I Helle Helles Demøter vi ei 16-år gammel jente og moren hennes i et rørende portrett preget av vemod og ordløshet. Marstein har blitt nominert til nærmest alt som er av priser i Norge det siste året, mens Helle Helle er nominert til Nordisk råds litteraturpris. Og mens Helle skriver minimalistisk og overlater mye til leseren, går Marstein inn og se på de uendelige små brikkene som skaper et liv. Begge er nådeløst ærlige, opptatt av relasjonene til våre nærmeste, vanlige mennesker og det dypt hverdagslige.

Forfatter med internasjonal suksess om klimaengasjement

Maja Lunde har hatt stor nasjonal og ikke minst internasjonal suksess med romanene Bienes historie og Blå. Rett før Bjørnsonfestivalen kommer hun med den tredje romanen i det hun kaller “klimakvartetten”. Denne gangen skriver hun om utryddingstruede dyrearter og hun følger opp et sterkt engasjement for klodens klimaproblemer. Hun vil også delta på arrangement for skoleelever med utgangspunkt i boka Snøsøsteren. Boka ble en enorm suksess før jul, men den tar opp tema som er uavhengig av årstid; om tap og om å skape ny forventning til det som skal komme.

Vikinger, vold og Vårherre 

Tor og Odin, tokt og plyndringer, kristning og krigende konger. Vikingtida er en viktig del av den norske identiteten, og nordmenn har tallrike forestillinger om denne tida mellom 800-1050 da kongeriket Norge var i støpeskjeen. Vikingtida inspirerer fremdeles både tv-serieskapere og forfattere, og to av dem som har mottatt unisone hyllester for sine vikingtidbøker er romanforfatter Tore Kvæven med Hard er mitt lands lov og historiker Tore Skeie med sakprosaboka Hvitekrist. I en felles samtale tar de oss med tusen år tilbake i tid og snakker blant annet om hvorfor de er oppslukt av vikingtida og hvordan den forandret Norge. Tore Skeie vil også holde foredrag om vikingtida.

Til Grønland med Kvæven og Leine 

I to av fjorårets beste romaner var handlingen lagt til Grønland, og det var også Tore Kvæven som skrev en av disse. I Når landet mørknar, befinner vi oss på 1200-tallet og følger blant annet unggutten Arnar på sin første hvalrossjakt og gjennom nedgangstidene i de norrøne bosettingene. I Kim Leines Rød mann/sort mann er vi på 1700-tallet, og den nordnorske presten Hans Egede ankommer sammen med danskene for å kolonisere øya. Både Kvæven og Leine skriver storslagne historiske romaner, og mens førstnevnte mottok Brageprisen 2018 for sin bok, fikk Kim Leine nylig P2-lytternes romanpris. Rød mann/Sort mann er oppfølgeren til Profetene i Evighetsfjorden som Leine vant Nordisk Råds Litteraturpris for i 2013.De formidler fantasi og fakta med stort overskudd, og skildrer alt fra matlaging og klær, til dyrelivet og naturen med sterk innlevelse. Kampen mellom det gamle og det nye står sentralt hos begge som møtes til en samtale på festivalen.

Jubileumsmarkering, omdiskutert bok om 2.verdenskrig og kvass samtidsobservatør

Bjørnsonfestivalen vil også stå i rekken som hedrer Edvard Hoem i jubileumsåret hans og Edvard har sagt ja til å bli med på et portrettintervju som skal handle om hele hans forfatterskap

Marte Michelet vakte stor debatt da boka hennes om den norske motstandsbevegelsen under 2.verdenskrig Hva visste hjemmefronten?  kom ut. Bjørnsonfestivalen har invitert henne til å holde foredrag om hvordan hun har jobbet med denne tematikken, om kildebruk og om hendelsene som fortsatt er en så avgjørende del av vår felles historie. 

Agnes Ravatn er en av våre kvasseste samtidsforfattere, kjent for bøker som Fugletribunalet og Verda er ei skandale. Hun er aktuell med ny roman i høst, en thriller denne gangen.

Talentene kommer!

I løpet av kort tid har vi kunnet glede oss over tre romandebutanter fra Møre og Romsdal. Dette er begivenheter som markeres på årets festival.

Lina Marie Ulvestad Halås fra Eide debuterte våren 2019 med romanen Randhav. Den handler om en ung kvinne som reiser hjem til øya og huset der hun vokste opp i forbindelse med et jobboppdrag. Hjemstedet har mange minner om broren hun mistet og Eidedebutanten har skrevet en sterk roman om å savne og om å huske. 

Klara Hveberg fra Molde har med rette fått mye oppmerksomhet for sin debut Lene din ensomhet langsomt mot min og  Lars Svisdal fra Sunndal er allerede tildelt Tarjei Vesaas´debutantpris for romanen Seg til inkjes. Denne prisen omtales som den viktigste debutantprisen i Norge og gir ham stor oppmerksomhet i starten av sin forfatterkarriere. 

På Bjørnsonfestivalen møtes alle disse tre forfatterne på arrangementet Talentene kommer lørdagen 7.9.

Litteraturen og musikken

I februar kom den nordnorske gruppa Hekla Stålstrenga med sitt 7. album. Plata har fått tittelen «Elske og Ære» og i den forbindelsen besøker de Bjørnsonfestivalen i år.  Bandet er kjent for sin særegne blanding av folkemusikk, viser og pop og har etterhvert stått bak flere sanger som har gått inn i den norske visekanonen. Sanger som Har du FyrFolketonenVise ved Vintersolkverv og Siste Sanger låter mange har et forhold til. 
Konsertene med Hekla Stålstrenga er kjent for energi, tilstedeværelse og dyp musikalitet blandet med humor, spilleglede og særdeles kompetente musikanter. Bandet består av noen av landets mest markante musikere på sine respektive instrument.

Platetittelen «Elske og ære» er en av sangene på plata, skrevet av Ragnhild Furebotten. Furebotten har som vanlig stått bak mange av melodiene til bandet. Nytt for dette albumet er at både Furebotten, Nymo Trulsen og Bruvoll leverer fra seg, ikke bare melodier - men også egne tekster.

Konserten med Hekla Stålstrenga er onsdag 4.9, og billettene er til salgs allerede nå på www.bjornsonfestivalen.no.

Perleskum er tittelen på en konsertforestilling som bygger på Aasmund Olavsson Vinjes rike tekstskatt. Konserten ble til i forbindelse med fjorårets Vinjejubileum og tekstene følges av nyskrevet musikk komponert av Jorun Marie Kvernberg. Medmusikere er Daniel Herskedal, Unni Bogsasp og Dag-Filip Roaldsnes og musikken en god miks av folkemusikk og jazz. 

Novellekurs med Vidar Kvalshaug laurdag 4.5 og novellekonkurranse i Møre og Romsdal

Vidar Kvalshaug.jpg

Likar du å skrive for barn eller vaksne? Har du halvferdige noveller i skrivebordsskuffa? No er tida inne for å finne dei fram!

Møre og Romsdal fylkeskommune, Bjørnsonfestivalen og Dei nynorske festspela inviterer til skrivekonkurranse i høve Bokåret 2019.

Sjangeren er noveller, og tema er valfritt. Det er ei klasse for deltakarar mellom 13-20 år, og ei klasse for vaksne. Målforma er valfri. Alle som er busett i Møre og Romsdal kan sende inn tekstar, med unntak av profesjonelle forfattarar som har publisert tekstar på større norske forlag.

-  Med dette håpar vi å stimulere til folkeleg skriveglede og merksemd rundt litteraturen i Bokåret, seier fylkeskultursjef Heidi-Iren Wedlog Olsen.

Skrivekurs

I høve konkurransen er det planlagt ei gratis inspirasjonssamling med forfattar Helga Flatland på Plassen 10. april kl 19-22. Her er Sparebank1 Nordvest sponsor. Det blir også ei liknande samling i Volda med forfattar Øystein Vidnes 22. mars.

I tillegg held Bjørnsonfestivalen skrivekurs for ungdom under ULF - Ungdommens Litteraturfestival i Molde 3.- 4. juni, novellemester Vidar Kvalshaug fra Averøya held skrivekurs laurdag 4.5 på Plassen (kl. 10.00 - 16.00) og 13. juni held Dei Nynorske Festspela skrivekurs i Ørsta.

Fribillettar til inspirasjonssamling med Helga Flatland finn de her:

https://bjornsonfestivalen.hoopla.no/sales/2366640652

Fribilletter til novellekurs med Vidar Kvalshaug finn de her:

https://bjornsonfestivalen.hoopla.no/sales/2804173884

Novellekonkurransa er støtta av Nasjonalbiblioteket, og er del av lesekampanjen «Bok på veg» i Møre og Romsdal. Andre bibliotek og kommunar kan også komme til å annonsere skrivekurs i løpet av perioden.

Juryen nominerer

Alle dei innsendte bidraga går gjennom ei kvalifiseringsrunde. Ein jury som består av to representantar frå festivalane og ein frå folkebiblioteka i fylket vel ut 5-10 bidrag frå kvar klasse, som blir nominert til ei kortliste. Blant desse nominerte bidraga skal det kårast ein vinnar i kvar klasse, og to andreplassar (til saman seks noveller).

Juryen som vurderer kortlista vil bestå av representantar frå dei to litteraturfestivalane, og blir leia av forfattar Marit Kaldhol. Juryleiaren kjem til å gi ei skriftleg tilbakemelding til dei to vinnarane.

Vinnarane får – utanom heider og ære – fine bokpakkar og kvar sine festivalpass til Bjørnsonfestivalen og Dei Nynorske Festspela i 2020. Novellene kan også bli publisert på festivalane sine nettsider og i media.

Krav til teksten

Lengda på novella skal vere maksimalt 2000 ord. Kvar deltakar kan berre sende inn ei novelle.

Teksten skal sendast til bokaaret2019@mrfylke.no innan 5. august 2019. Merk med namn, alder og adresse.

Vinnarane blir annonsert under Bjørnsonfestivalen 4.-8. september 2019.

Inspirasjonssamling om skriving med Helga Flatland

Helga Flatland bilde.jpg

De ti viktigste tingene du må kunne for å skrive!

Har du lyst til å komme i gang eller komme videre med skrivingen din? Helga Flatland går igjennom skrivekunstens hovedbyggeklosser og presenterer det hun mener er de ti viktigste tingene du må kunne for å skrive en skjønnlitterær bok. Blant temaene hun tar opp er idéutvikling, å skape troverdige scener, karakterer og dialog, språk, research, rutiner og arbeidsprosess. Helga vil også snakke om hva som kjennetegner arbeider med noveller. Kurset er GRATIS, men fribillettene bookes her:

https://bjornsonfestivalen.hoopla.no/sales/skrivekurs

Samlingen er forelesningsbasert uten praktiske skriveøvelser.

Sted: Plassen/Storyville

Tidspunkt: 19.00 - 22.00.

Medarrangører er Molde bibliotek og Møre og Romsdal Fylkesbibliotek og kurset er en del av Bokåret 2019.
Kurset er støttet av Bjørnsonfestivalens generalsponsor:
SpareBank1 Nordvest.

Å skape seg selv med psykolog Per Erik Arnesen og filosof Kaja Melsom

9788230017753.jpg

Sammen med Bjørnsonfestivalen inviterer Kirkefestuka i Molde til et interessant møte mellom psykolog Per Erik Arnesen og filosof Kaja Melsom på Plassen/Storyville.

Boka Å skape seg selv handler om det moderne dannelsesprosjektet: Hvordan vi alle har en utfordring i å skape oss selv og å utvikle og regulere vår egen selvfølelse. I denne prosessen står vi overfor sterke indre krefter som både kan være konstruktive og destruktive. Disse kreftene er beskrevet i litteratur og ikke minst i religion gjennom århundrer. I kristendommen har de vært formulert som de syv dødssynder: stolthet, misunnelse, sinne, likegyldighet, grådighet, fråtseri og lyst. Denne boka prøver å gi et psykologisk perspektiv på de syv dødssynder og hvordan de innvirker på dette dannelsesprosjektet.

Forfatter og psykolog Per Erik Arnesen møter filosof Kaja Melsom til en samtale om de sterke kreftene som utvikler vår egen selvfølelse.

Hør intervju med Per Erik Arnesen på NRK om dødssynden STOLTHET:

https://radio.nrk.no/podkast/verdiboersen/nrkno-poddkast-69-141976-25092018135800

Per Erik Arnesen er født i Bergen i 1950 og er utdannet psykolog ved Universitetet i Bergen fra 1978. Han har arbeidet på flere områder innen psykisk helse og er spesialist i klinisk psykologi. Han har også vært organisasjonspsykolog med hovedfokus på lederutvikling og har i 20 år arbeidet som selvstendig praktiserende psykolog. De siste 12 årene har han vært en del av psykologfelleskapet Colosseum Psykologsenter i Oslo.

Kaja Melsom er filosof og arbeider til daglig i Humanetisk Forbund. Hun er fast medlem i Verdibørsens filosofpanel på NRK P2.

Arrangementet er GRATIS og åpent for alle.

Velkommen!


Prosjekt toppidrett med Nils Ingar Aadne

Prosjekt toppidrett fb.jpg

Bjørnsonfestivalen og SpareBank1 Nordvest presenterer:

Prosjekt Toppidrett: Hvor god blir man på et år?

Hvor god kan du bli hvis du lever som en toppidrettsutøver i et helt år? Standup-komiker Nils-Ingar Aadne er en av mange supermosjonister som har drømt om å ta ut hele sitt potensial, legge jobben til side for et år og være fulltids idrettsutøver.

Nils-Ingar fulgte drømmen, trente langløp på ski, og målet var å komme blant topp 50 i ett av rennene i langløpscupen VismaSkiClassics, hvor Birkebeinerrennet og Vasaloppet inngår.

Året ga oppturer og nedturer. Knallharde treningsøkter med topptrente lagkamerater og tunge perioder med motgang, men også stor fremgang i skisporet. Det ga også et unikt innblikk i en verden han til nå bare hadde sett fra sofaen. Med komikerens skråblikk beskrives toppidrettsboblas store alvor.

SamLES LITT: Astroshow med Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes

Astroshow fb.jpg

Forestillingen er et multimedieshow med spektakulære bilder, filmer, animasjoner, lydeffekter og musikkvideoer. Anne Mette og Knut forklarer på en underholdende og engasjerende måte spektakulære objekter og fenomener i verdensrommet.
I tillegg tar de opp spennende tema som vil berøre publikum i fremtiden, som for eksempel hvordan vi de nærmeste tiårene kommer til å bosette oss på asteroider, Månen og Mars, og om romheiser som skal bygges om ca. 20 år.
Snart kan vi alle ta heisen ut i verdensrommet!

Anne Mette og Knut skal besøke skoler i Rauma (På Rauma Kulturhus), på Aukra, i Eide og i Nesset på dagtid i tillegg til åpne familiearrangement i Molde, Fræna og Midsund.

Prosjektet er støttet av GassROR IKS og Møre og Romsdal Fylkeskommune. Bibliotekene i de 8 Romsdalskommunene er medarrangører.

Alle arrangementene er gratis og passer for barn fra 8 år.

Velkommen!

LONDON LANGS TUBEN med ESPEN AAS

Espen Aas Facebook.jpg

Bli med til London - på Plassen! Vi kan ikke tenke oss en bedre reiseguide enn NRKs tidligere korrespondent i Storbritannia; Espen Aas. Han kjenner byen, reisemålene og folkene der bedre enn de fleste og tar oss med rundt i storbyen via byens puls: Tuben.

London er norskingenes soleklare favorittreisemål, og de aller fleste benytter seg av tuben som er byens viktigste transportmiddel. Espen Aas rakk å bli en vaskeekte tube-nerd mens han bodde og jobbet i storbyen. Han bestemte seg for å besøke samtlige av byens 270 tubestasjoner og fortelle om hver enkelt på Facebook. Spalten ble raskt svært populær og er nå samlet og utvidet i boken London langs tuben.

Mange av Londons stasjoner har fascinerende historier. Denne boken er et oppkomme av praktisk og underholdende informasjon: Hvilken bane er best når du skal på fotballkamp på Wembley eller Emirates? Hvor kommer du hvis du tar District Line til endes? Hvem tegnet det berømte tubekartet? Alt dette og mer til får du vite i London – langs tuben. Boken er et must for alle London-entusiaster og en fascinerende guide til å oppdage nye sider ved denne spennende storbyen.

SamLES LITT MIDSUND: Forfattermøte med Roar Ræstad

Ræstad 23b-2.jpg

Hør forfatteren Roar Ræstad fortelle om sin siste kriminalroman Ravnens time på Midsund Bibliotek.
Roar Ræstad bruker 2.verdenskrig som kulisse for sine kriminalhistorier og denne boka er nr tre i rekken av romaner om Gabriel Navarseth.

Det blir salg av kaker og kaffe.

Arrangementet er en del av prosjektet SamLES LITT og er et samarbeid mellom Bjørnsonfestivalen og Midsund Bibliotek. Arrangementet er gratis og er støttet av GassROR IKS og Møre og Romsdal Fylkeskommune.

BILLETTER HER: Tre vegar til havet med Brit Bildøen

Brit Bildøen.jpg

Brit Bildøen har stor suksess med sin siste roman Tre vegar til havet. I november kan publikum møte henne i Molde på Plassen 21.11 og på Aukra Folkebibliotek 22.11. Samtalepartnere er Bjørn Vatne (Molde) og Synnøve Haga (Aukra).

Billettene til arrangementet i Molde finner dere her. Arrangementet på Aukra er en del av prosjektet SamLES LITT som er støttet av GassROR IKS og Møre og Romsdal Fylkeskommune.

I Molde blir det boksalg og signering i regi av Notabene.

Litt om romanens innhold:

Ei kvinne går ut til postkassa for å hente eit brev ho har venta på lenge. Eit brev som skal endre livet hennar. 

Ei kvinne går gjennom gatene med ein trillekoffert. Ho skal ta hemn. Ho skal slå tilbake mot Staten. I kofferten ligg ein død katt.

Ei kvinne går lange turar langs havet med hunden sin. Når ho ikkje jobbar med å ringmerke fuglar, held ho seg mest for seg sjølv. 

Dei tre historiene flettar seg saman til ei sterk forteljing om raseri, galskap og flukt frå fortida. I Tre vegar til havet skildrar Brit Bildøen avmakt i møte med byråkratiet og kva desperasjon kan gjere med eit anstendig menneske.

BESTE FESTIVALBILDE 2018 - Vinneren av årets fotokonkurranse er kåret!

6 Andreas tovan 2me2 4 .0.jpg

Vinneren av BESTE FESTIVALBILDE 2018 er Andreas Tovan!

Bildet er laget som en del av Molde VGS sitt prosjekt der medieklassene ved skolen dekker festivalen som en del av undervisningen.

GRATULERER!

I bildekarusellen (klikk på bildene) nedenfor finner dere bildene som mottok hederlig omtale fra juryen. Bildene er tatt av Marie Langvatn Nilsen, Nathalie Helle, Isak Botterli Frisenberg, Dani Katla Raknestangen, Jonas Sande Ingebretsen, Julie Marie Kjerstad og Carsten Østergaard.

Samira og skjelettene med Camilla Kuhn

Camilla Kuhn Samira og Skjelettene inneskjerm.jpg

Inne i kroppen har vi skjelett, sier frøken. Æsj! Noe så ekkelt! Skjelett inni kroppen, det vil i hvert fall ikke Samira ha! Vekk med det! Heldigvis vet mamma råd…

Med utgangspunkt i boka Samira og skjelettene leser og forteller Camilla. Hun viser hvordan en bildebok blir til, fra en liten idé, gjennom slit og strev og skisser og fulle søplebøtter, til ferdige illustrasjoner og bok. Og hun viser hvor utrolig flink hun er til å tegne. Men alt går kanskje ikke alltid helt som hun vil

Elevene inviteres inn i forfatter og illustratør Camilla Kuhns tekst- og billedunivers.
Her trenger ikke alle å være så snille alltid. Og alt trenger ikke å være så pent heller. Og hadde det ikke vært ganske greit hvis vi alle slapp å ha skjelett?

Forfatter og illustratør Camilla Kuhn bor i Nittedal. Hun debuterte i 2007 med billedboken Hvordan Greger Grinebiter havnet i bitter duell og alt nesten ble helt rosa. I tillegg til billedbøker har hun har skrevet en rekke lettlestbøker for de aller ferskeste leserne, og bestreber seg på å lage bøker som selv om de er enkle, skal være litt uforutsigbare og veldig morsomme.

Hun har turnert med DKS i store deler av landet og har flere hundre forestillinger i skoler og bibliotek bak seg.

Forfatterbesøket med Camilla Kuhn er en del av prosjektet SamLES LITT som er et samarbeid mellom folkebibliotekene i Romsdal og Bjørnsonfestivalen. Prosjektet er støttet av Møre og Romsdal Fylkeskommune og GassROR IKS.

Camilla Kuhn besøker bibliotekene i Molde, Fræna og Eide kommune på denne mini-turnéen.

Målgruppe: 1. - 3.trinn.

Fræna: 28.11

Eide: 29.11

Molde: 30.11

BILLETTER HER: SJAKKGENIENE med Atle Grønn og Hans Olav Lahlum

E0CA0C72-34D5-43CD-A2C1-8E71DBB9FA1A.JPG

Atle Grønn er professor i russisk ved Universitetet i Oslo og internasjonal mester i sjakk. Den profilerte NRK-eksperten er leder i Norges største sjakklubb, Oslo Schakselskap, og er sjakkspaltist i Aftenposten og Dag og Tid. Sammen med historiker, forfatter og sjakkspiller Hans Olav Lahlum, har han i år gitt ut boken Sjakkgeniene, en bok som kan leses av både sjakkanalfabeter og vordende verdensmestere. Boken dyrker de gode historiene snarere enn de kompliserte sjakktrekkene, og belyser at sjakkens utvikling også er en historie om endringer i verdenssamfunnet og stormaktene. Sentralt i denne beretningen er spørsmålet om sjakkgeniets vesen: Hvilke personligheter og karakterer skjuler seg bak de geniale sjakktrekkene?

Kl 18.30 spiller Atle Grønn simultansjakk i Kafé Kurt mot 10 av Molde Sjakklubbs spillere med Hans Olav Lahlum som ekspertkommentator og dommer. GRATIS

Kl 19.30 blir det foredrag med Lahlum og Grønn om Sjakkgeniene inne i salen Teatret Vårt. Billetter: 150,-/100,-

NB! Billetter til foredraget selges kun på nett, og ikke i døra før arrangementet.

SamLES LITT: Lahlum om de amerikanske presidentene på Vestnes og i Rauma

Støttet av Møre og Romsdal Fylkeskommune v/Fylkesbiblioteket og GassROR IKS, startet vi i 2016 prosjektet SamLes LITT. SamLES LITT er et litteraturtilbud som turnerer til folkebibliotekene i Romsdalskommunene. Førstemann ut i prosjektet i 2017, Hans Olav Lahlum, kommer nå tilbake for å snakke om De amerikanske presidentene på Myra Kulturhus 31.10 kl 19.30 i samarbeid med Vestnes Folkebibliotek og på Etter-jobben-foredrag på Rauma Folkebibliotek 31.10 kl 16.30.


De amerikanske presidentene

Hans Olav Lahlum leverer infotainment i stor stil ved å kombinere omfattende historiske kunnskaper med en særpreget evne til å formidle innsikt og engasjement. På inn- og utpust får vi servert beretningen om USAs utvikling fra å være en ny og skjør nasjonalstat i 1789, til å bli verdens eneste supermakt etter den kalde krigens slutt.

Alle med interesse for det fine samspillet mellom enkeltmennesker, politikk og samfunnsutvikling, har mye å lære historiene om de amerikanske presidentene. Ikke minst gjelder det i vår globaliserte tid, da USA på en helt annen måte enn tidligere påvirker situasjonen i Norge, Europa og verden for øvrig.

Arrangementene er gratis.

23b Lahlum Vestnes SamLes 2018 fb.jpg