Nytt programslipp: Mennesket og naturen - i litteraturen, og jubileumsforestillingen "Speak truth to power

Bjørnsonfestivalen 2016 har tre hovedfokus for årets festivalprogram. Det første er allerede kjent: Hvor går Europa? Tema knyttet til migrasjon, integrasjon, Bjørnsons Europa, nasjonalstatenes utvikling samt Tysklands situasjon og historie står sentralt. Forfattere som Christian Borch, Ingrid Brekke, Angelika Klüssendorf, Maxim Leo, Sten Inge Jørgensen, Edvard Hoem og Unni Wikan vil delta på festivalen.

 

Vårt andre hovedfokus og nytt i dette programslippet er Mennesket og naturen – i litteraturen. Vi har invitert forfattere og samfunnsaktører som er opptatt av dette temaet, og vi kan by på arrangement som ”Fuglesang” med Geir Gulliksen og Lars Svensson, ”På dypt vann” med Morten Strøksnes, ”C for Karbon” med biolog Dag O.Hessen, ”Blomstene og biene” med Maja Lunde, ”Inn i naturen” med Maja Lunde, Ida Hegazi Høyer og Erlend Loe, ”Naturens verdi” med bl.a filosof Arne Johan Vetlesen, ”Kortreist” med Iver Gjelstenli samt barneforestillingen ”Grassentassar og Miljøsvin” som er basert på boka ”Frøppeldunk” av raumaværingen Berit Rødstøl.

Vi inviterer publikum til debatt i salongen på Moldegård med tittelen ”Hva skal jeg spise?” der en av festivalens folketalere, Shabana Rehman Gaarder, og økobonde Nils Drabløs, møtes til meningsutveksling om mat. Det blir byvandring med Ola Gjendem og selveste festivalgrunnlegger og liabonde Knut Ødegård, og det blir naturinspirert poesitid med Geir Gulliksen og Øyvind Rimbereid.

 

Gammel festivalarena med nytt innhold

Bjørnsonfestivalen planlegger altså å bruke Moldegård som arena for flere av arrangementene. Moldegård er tett knyttet til festivalens historie og det passer derfor veldig godt å bruke denne arenaen akkurat nå i jubileumsåret. I tillegg er Moldegård for tiden et sentralt sted i byen for miljøsatsing med omfattende parsellhagedrift. Det passer derfor svært godt å ha litterære arrangement med naturen og litteraturen som tema akkurat på Moldegård. Det blir Åpen dag på Moldegård lørdag 10.9 i samarbeid med familien på Moldegård og NORSØK fra Tingvoll. Det blir humleprat og fortellerstund for ungene, økosmak med Ingrid Kleiva Møller, kompostprat og parsellsafari for de voksne og i tillegg foredrag om bier.

 

Bjørnsonfestivalen åpnes av HKH Kronprins Haakon

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen vil være til stede ved åpningen av Bjørnsonfestivalen onsdag 7. september 2016. Årets Bjørnsonfestival er den 25. i rekken, og er med det Norges eldste litteraturfestival. Åpningen vil skje på festivalens utescene ved Plassen i Molde og i tillegg til åpningen vil det bli folketale, musikalske innslag og utdeling av årets Bjørnsonstipend til Tiril Broch Aakre

 

Jubileumsmarkering

Feiringen av Bjørnsonfestivalens 25. år er altså vårt tredje hovedfokus i år, og feiringen vil skje i form av en jubileumsforestilling med utdrag fra prosjektet ”Speak truth to power” med bl.a Gisken Armand, Lise Fjeldstad og skuespillere fra Teatret Vårt. Nyskrevet tekst av Edvard Hoem, fribyforfatter Nada Yousif og musikalske innslag vil også inngå i jubileumsfeiringen. Det vil bli både inviterte gjester og åpent billettsalg til forestillingen som skal skje lørdag 10.9.

 

Mer om arrangementene Fra dagens presseslipp:

 

Liabonden og andre bønder i lia

Vi slår følge med selveste «Liabonden», forfatter Knut Ødegård, på hans hjemlige trakter i Moldelia. Liabonden er kjent for Romsdals Budstikkes lesere. Her har Ødegård skildra og reflektert over livet på gardsbruka nær byen, slik han selv opplevde det under oppveksten i etterkrigstida. Han beskriver ei brytningstid der landbruksområde blir by og holdninger og verdier er i endring. Artiklene om Liabonden er gitt ut i bokform og illustrert med historiske bilder. 

Oddbjørg Gundersen og Rune Ove Stranda tar imot oss på Kringsjå, der vandringa starter. Kringsjå er barndomsheimen deres. Det gamle uthuset, hvor det tidligere var husdyr og fôrlager, står fremdeles inneklemt i boligfeltet. Vi går videre til barndomsheimen til Knut Ødegård på Holmarka og får høre om matproduksjon i inn- og utmark, om bygda og familiene som bodde her. Siste stopp blir inne på området til Romsdalsmuseet.

Ola Gjendem fra Byvandringskomiteen er turleder. Gjendem driver også Molde bymuseum, og legger ned et stort arbeid med å samle og formidle byhistorie. Entusiasmen og innsatsen til Ola Gjendem gjør at mange brikker i Moldes historie får leve videre.

 

Åpen dag på Moldegård – Bjørnsonfestivalens eldste arena

Matproduksjonen er i gang igjen på ærverdige Moldegård. Det sørger et titalls parselldyrkere for. Lørdag inviterer parselldyrkere, familien på Moldegård og Økouka, i samarbeid med Bjørnsonfestivalen, til en formiddag på gården. På programmet står blant annet humleprat med forsker Frode Ødegård, Norsk institutt for naturforsking (NINA), kompostprat med rådgiver Kirsty McKinnon ved NORSØK og parsellsafari med parselldyrker Ton Hazes.  I tillegg byr Ingrid Kleiva Møller fra Moldegård på en økosmak av Molde. Arrangementet er gratis.

 

Grassentassar og miljøsvin

På campingplassen Frøppeldunk skjer det mystiske ting. Den store fossen blir lagt i rør og fargene begynner å forsvinne, en etter en.

Kan Ea og de andre campinggjestene redde verden fra å bli helt grå?

Fortellingen får følge av musikk laget av Møremusikarane Asgeir Hoffart og Per Kåre Fossum. Sammen med fiolinist Judit Toth Sylthe og skuespilleren Linn Wennersten fremfører de forestillingen Grassentassar og miljøsvin.

Forestillingen er basert på boka Frøppeldunk av Berit Rødstøl. Den er også en del av Møremusikarane sin programserie ORDSPEL der forfattere og musikere fra fylket samarbeider om ulike produksjoner.

 

Fuglesang og kjærlighet

Geir Gulliksen mottok strålende anmeldelser da han kom ut med diktsamlingen Ung trost klokken fem om morgenen i en brusende alm. Etter at boka var utgitt flyttet han til et sted med store trær og mange flere fugler, og fuglediktene bare fortsatte å komme.

- Jeg begynte å lese meg opp på biologi, zoologer, fugleforskere, evolusjonsteori. Så fant jeg denne grunnmuren for diktene, at vi deler mye med fuglene, også emosjonelt. Kanskje er det like bra å skrive om en trost, som å skrive om seg selv, har han sagt i et intervju.

Svenske Lars Svensson er ornitolog og har skrevet en rekke fuglebøker. En av dem, Fuglesang, ble en bestselger også i Norge med sin innebygde lydmaskin der leseren kan lytte til hele 150 ulike fuglelåter. Boka forteller om de ulike artene og gir kortfattede instruksjoner om hvordan man kan gjenkjenne om fuglene lokker, er urolige, varsler, tigger, utfordrer, kjefter og truer. «Den ultimate læreboka» og «Hvis dette hadde vært en musikkanmeldelse, hadde det ikke vært tvil - terningkast 6!», skrev Dagbladet-journalist Fredrik Wandrup da han anmeldte boka. På festivalen møter han de to til en samtale om fuglesang og store menns kjærlighet til små fugler.

 

Blomstene og biene

William er en melankolsk biolog og frøhandler fra England i 1852. Han vil bygge en helt ny type bikube som skal gi både ham selv og hans barn ære og berømmelse. George er birøkter i USA i 2007, men han kjemper i motbakke mot biedød og mot en sønn som ikke viser nevneverdig interesse for å overta gården. Tao arbeider med håndpollinering i et fremtidig Kina hvor biene har forsvunnet. Bienes historie skildrer menneskenes første spede forsøk på å holde bier, dagens industrielle landbruk og en fremtid hvor biene er borte. I bunnen ligger tre sterke historier om relasjonene mellom foreldre og barn og om menneskenes sårbarhet i møte med naturen.

Maja Lunde fikk Bokhandlerprisen 2015 for Bienes historie. Hun har skrevet barnebøker, ungdomsbøker og Bienes historie er hennes debut som romanforfatter for voksne. I løpet av festivalen vil Maja Lunde delta på arrangement både i Molde og i Nesset og med program både for voksne og barn.

 

C for karbon

Grunnstoffet karbon er livets sentrale element, og de fleste livsprosesser involverer karbon i eller annen form. Og neida, det er slett ikke kjedelig å lære om kjemi og biologi når det er Dag O. Hessen som forteller. I boka C – Karbon. En uautorisert biografi, gir han oss rett og slett karbonets livshistorie. På Bjørnsonfestivalen kan du høre fortellingen hans om karbonets livsløp eller kretsløp, den store balansen mellom fotosyntese og celleånding, mellom det som bygger og det som brenner. C er en førsteelsker blant atomene, ifølge Hessen, og av de mest intense og skjebnesvangre forhold C går inn i er trekanten med to O-er. CO2 er livets og dødens gass, og for å forstå klimaforandringene må vi også forstå karbonets runddans og hvordan vi påvirker den.

Dag O. Hessen er professor i biologi ved Universitetet i Oslo har gitt ut en lang rekke bøker og vitenskapelige arbeider knyttet til biologi, økologi og filosofi. Han regnes som en av landets beste formidlere av forskning og vitenskap.

 

Naturens verdi

Jorda er en grenseløst kompleks og vakker planet med alle sine farger, formasjoner, arter og livsformer. Den er fortid og fremtid, fødsel og død og grunnlaget for hele eksistensen vår. Frem til nylig handlet menneskenes historie om hvordan vi skulle overleve omgitt av vill og mektig natur, men i dag er styrkeforholdet endret: Naturen er på vikende front og mennesket nærmest allmektig. Vi har basert oss på et syn om at vi er intellektuelt og moralsk overlegne andre arter og har rett til å utnytte og i praksis utrydde dem for våre formål. Den rådende oppfatningen er at naturen er til for menneskelige behov. Ikke bare for overlevelse, men for stadig økt velstand og velvære.

Hvor kommer disse forestillingene fra? Hvorfor ødelegger vi naturen når vi påstår vi er så glade i den? Hvilken egenverdi har dyrene og naturen? Filosof Arne Johan Vetlesen og biolog Dag O.Hessen møtes til samtale. Begge har skrevet en rekke artikler og bøker knyttet til natur og miljø. Samtalen ledes av Alfred Fidjestøl, forfatter, journalist og filosof.

 

På dypt vann med Morten Strøksnes

To menn i en liten båt. Et monster av ei håkjerring langt der nede. Dette er rammefortellingen i Havboka, og med den som bakteppe bretter Morten Strøksnes ut en altoppslukende historie om havets store dyp. Han forteller om vitenskap, mytologi, poesi og mystikk, og for forfatteren er havet en kilde til innsikt, undring og rike erfaringer. Havboka er sakprosa slik du aldri har lest det før og en blanding av skrivekunst, kunnskapsformidling og spenningsbok. Den ble kalt både «et mesterverk» og «årets boksensasjon» da den utkom i fjor. Strøksnes mottok både Brageprisen og Kritikerprisen, og på Bjørnsonfestivalen samtaler han med Karin Haugen, kritiker og redaktør i Bokmagasinet i Klassekampen. 

 

Mer om prosjektet Speak truth to power:

I prosjektet Speak Truth to Power møter publikum stemmene fra menneskerettighetsforkjempere fra hele verden. Prosjektet inneholder en utstilling og en scenisk fremføring av de sterke historiene til aktivister som har vært modige representanter for ytringsfriheten hver på sin måte. Utstillingen vil stå i foajeen på Plassen under Bjørnsonfestivalen 2016. Utdrag fra prosjektet Speak truth to power vil bli vist under jubileumsforestillingen lørdag 10.9. Historiene følges av fantastiske fotografier og til sammen gir prosjektet uttrykk for at enkeltmennesket har stor påvirkningskraft og kan bidra til endring og utvikling.

Skuespillerne Lise Fjeldstad, Gisken Armand, Bjørnar Teigen og Hugo Mikal Skår framfører tekstene i et samarbeid mellom Nationalteatret, Partnership For Change, Teatret Vårt og Bjørnsonfestivalen.

 

”Reisen hjem” med Nada Yousif

Høsten 2015 bestemte Moldes fribyforfatter Nada Yousif seg for å dra hjem – til sitt hjemland Irak. Hjemme er både Norge og Irak for Nada nå etter at hun kom til Molde som fribyforfatter i 2007. Hun kunne ikke dra hjem til sine foreldre, men hun kunne oppholde seg i et område som er under beskyttelse og kontroll av amerikanske styrker. Nada tok med seg sine tre små barn for å vise dem hvor hun kommer fra og for å se igjen hjemtraktene og landet hun måtte reise fra.