Ungt blikk: ET GODT DEMOKRATI ER SOM Å KOKE EGG

Frank Aarebrot 2.jpeg

Av Emma Birgitte Tomren Skjønberg

Frank Aarebrot (68) er professor i sammenhengende politikk i universitetet i Bergen.

Han har skapt stor interesse blant ungdommer og voksne med TV-programmer som “200 år på 200 minutter”. Han blir ofte brukt på samfunnsdebatter i de Norske tv-kanalene. Vi møter han på Hotell Fjordstuer i Molde i forbindelse med Bjørnsonsfestivalen for å få høre litt merom hans syn på temaet politikk og demokrati.

- Når det kommer til politikk, så tar jeg utgangspunkt i begrepet vane. Valg er en læringsprosess, på samme måte som at du leter etter favorittbutikken din. Det handler om interesse blant førstegangs-stemmerene, men alle partiene har sine samme argument som går igjen år til år         - sykehjem, barnehager, skattelette. Det er gjenkjente trekk, som velgerene reagerer ulikt på           - eneste forskjellen er at partiene ikke vinkler det på samme måte som før, forsetter han mens han sitter med røyken i hånda.

- “Et godt demokrati er som å koke egg, det skal ikke fosskoke, men det skal være litt lunket idemokratiet”.

 Hva kan det gjøres for at det skal bli større engasjement blandt ungdom idag?

- Forandringen i det med engasjement er variert. Vi har jo prøvd dette 16 års prosjektet da, sier han og smiler lurt. Der var det faktisk 58% som stemte i en alder av 16, og 56% som stemte i en alder av 18. Så det var jo positiv utvikling. Vi har ungdomsråd, fylkesting, ungdomspanel - alt dette er en god ting og ha. Han forteller oss at tv serien “Diktaturet” forteller oss hvordan det er for ungdom og ikke ha stemmerett. Aarebrot har i mange år hvert rundt og snakket om det med demokrati og sammenhengende politikk. Senere i dag skal han holde folketalen i forbindelse med den offisielle åpningen av Bjørnsonfesivalen på Plassen i Molde.

Hva ønsker du og legge mest vekt på i foredraget?

- Det jeg tenkte å snakke mest om var demokrati, toleranse, Bjørnstjerne Bjørnson og dette med etnokrati. Dette er ting jeg mener er viktig, og som kan påvirke en individs hverdag, avslutter en reflektert Aarebrot.