Tyrkia, fogderistriden i media og romandebut i nytt programslipp!

Sidsel Wold, Thorvald Steen, Anne Sverdrup-Thygeson, Øystein Hauge, Erik Wold, Lars Petter Sveen og Knut Ødegård er blant navnene i nytt programslipp fra Bjørnsonfestivalen.

Tema som fogderistrid, Generasjon Prestasjon, Tyrkia og insekter viser stor aktualitet og bredde i de siste nyhetene fra årets kommende litteraturfest.

Fogderistriden i media

Fogderiene er for lengst avskaffet, men de gamle fogderigrensene er fremdeles reelle i samfunnsdebatten i Møre og Romsdal. Dette kommer særlig til syne i saken om nytt sykehus, men også i en rekke andre lokaliserings- og samfunnsdebatter. Både Sunnmøre, Romsdal og Nordmøre har egne regionaviser som påvirker hvordan vi oppfatter virkeligheten. Vi inviterer både dem og NRK til en samtale om fogderistriden i media og spør blant annet: Hvordan ser mediene på sin egen rolle i fogderistriden? Bidrar de til å dempe motsetninger eller er de snarere med på å sementere fogderitenkingen ved å jobbe for «sine» fogderier? I hvilken grad har man ansvar for å tenke helhetlig samfunnsutvikling og presentere flere sider av en sak selv om man jobber i et regionalt medium? De som deltar er Ole Knut Alnæs, sjefredaktør i Tidens Krav, Hanna Relling Berg, ansvarlig redaktør i Sunnmørsposten, Ole Bjørner Loe Welde, redaktør i Romsdals Budstikke, Charlotte Ervik, redaktør i NRK Møre og Romsdal. I tillegg delta Mads Langnes, historiker ved Romsdalsmuseet og prosjektleder for det treårige prosjektet «Fogderifylket Møre og Romsdal» der alle museene i fylket deltar. Erik Wold, programleder med lang fartstid i NRK, leder arrangementet som er et samarbeid med Norsk Journalistlag Møre og Romsdal.

Insektenes planet

Forskeren Anne Sverdrup-Thygeson har skrevet en morsom og fascinerende bok om de rare, nyttige og fascinerende småkrypene vi ikke kan leve uten. Insekter er bokstavelig talt i vinden og forfatteren hjelper oss til å oppdage alle de små hjelperne vi har rundt oss. De er faktisk 200 millioner ganger flere enn oss. I denne boka kan du lese om alle de fantastiske insektsartene som finnes, og alt de gjør for oss. Vi trenger dem til pollinering, nedbrytning og jorddannelse, til å være mat for andre dyr, holde skadelige organismer i sjakk, spre frø, hjelpe oss i forskningen og inspirere oss med sine lure løsninger. Insektene er naturens små tannhjul, som får verden til å tikke og gå.

Arrangementet er i samarbeid med NORSØK.

Poeten frå Fræna

Kven er våre eigne, lokale diktarar? Kva for eit liv har dei levd? Øystein Hauge har skrive åtte bøker, er ein populær instagrampoet, og har attpåtil vore med og teikna det nye kommunevåpenet til Hustadvika kommune. Men poeten og forfattaren frå Vegårshei som busette seg i Fræna har ei anna side som kjem fram i dikta han har skrive. Lars Petter Sveen, som i sin barndom vaks opp i nabohuset til Hauge, vil i eit føredrag løfte fram poesien og livet til ein mann som har leita etter det poetiske og levd i det kvardagslege. Øystein Hauge vil sjølv lese utvalte dikt, og Jorun Marie Kvernberg vil spele til.

Kneblet av Erdogan

I Tyrkia sitter en rekke av landets fremste journalister og forfattere i fengsel. Arrestasjoner og oppsigelser av alle som er uenige med presidenten preger landet, og situasjonen blir mer og mer dramatisk. Bjørnsonfestivalen inviterer til samtale om vår NATO-allierte og får besøk av:

Yasemin Çongar, tyrkisk journalist, redaktør og oversetter. Hennes kollega og venn Ahmet Altan sitter nå i fengsel på livstid for å ha kommet med grunnlovsstridige kommentarer, og Yasemin Çongar har oversatt boka hans «Eg får aldri sjå verda igjen» til engelsk.

Nilas Johnsen, VG-journalist og forfatter av "Erdogan. Tyrkias nye sultan", der han forteller historien om Tyrkias autoritære leder.

Samtalen blir ledet av Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty Norge og vil foregå på engelsk.

Arrangementet er et samarbeid med Forleggerforeningens Ytringsfrihetsutvalg og Amnesty Norge.

EU og Europa på en time

Britene både vil og vil ikke, og Norge vil i hvert fall ikke. Eller? Er det på tide å tenke nytt om norsk EU-medlemskap?

Det mener i hvert fall journalist Sten Inge Jørgensen, som arbeider som politisk journalist i Morgenbladet og har skrevet boka «Vi som elsker Europa». Han mener at EU har et stort potensiale for å løse mange av de utfordringene Europa står overfor, og at de som anser seg selv som EU-motstandere kanskje egentlig er vel så enige med ja-siden.

Sten Inge Jørgensen holder foredrag om den seneste utviklingen i EU og Europa – her får publikum dagsferske perspektiver på vårt internasjonale nabolag!

Verdensproblemene

Vi har samlet tre kloke hoder som har fulgt hver sin del av verden med argusøyne de siste årene. Hva vil de ta opp når de får snakke sammen helt uten manus, om noen av de viktigste utviklingstrekkene i verden i dag? Fjorårets publikumsvinner på Bjørnsonfestivalen er tilbake med et nytt, knallsterkt panel:

Sidsel Wold er NRKs journalist i Istanbul, og tidligere Midtøsten-korrespondent. Sten Inge Jørgensen er utenriksjournalist i Morgenbladet og har EU som sitt spesialområde. Benedicte Bull er statsviter og professor ved Senter for Utvikling og Miljø ved Universitetet i Oslo, der hun blant annet har forsket på samfunnsutviklingen i Latin-Amerika.

Erdogan - Tyrkias nye sultan

Fortellingen om Recep Tayyip Erdogans reise fra barndommens trange kår i Istanbul til presidentpalasset utenfor Ankara, er både fascinerende og skremmende. Erdogan har skaffet seg stadig mer makt, og under ham har Tyrkia tatt lange steg i mer autoritær retning. I lys av landets NATO-medlemskap og strategiske plassering mellom øst og vest angår utviklingen oss alle, men hvor vil Tyrkia gå videre? Vil demokratiet overleve? Forfatter og VG-journalist Nilas Johnsen bodde i Istanbul fra 2016-2018 og fulgte den politiske situasjonen tett etter kuppforsøket mot presidenten sommeren 2016. Oppholdet resulterte i boka Erdogan.Tyrkias nye sultan, som han holder foredrag om.

Generasjon Prestasjon - Hva feiler det oss?

Det kan virke som at unge i dag føler at de tidlig må planlegge og disiplinere seg for framtiden, prestere optimalt på skolen, på treningssenteret og på sosiale medier. For mange unge tyder forskning på at dette resulterer i økte psykiske helseplager, stress og press. Til stadighet blir det gjentatt at vi må snakke mer om hvordan unge egentlig har det, og livsmestring er på full vei inn i skolen for å lære elever følelsenes ABC, men kanskje er tiden moden for også å spørre om for mye fokus på dette temaet egentlig er så sunt? Professor i kultur- og samfunnspsykologi Ole Jacob Madsen stiller nettopp dette spørsmålet i utgivelsen «Generasjon Prestasjon – Hva feiler det oss?» og svarene han presenterer kan kanskje bringe oss nærmere relevante handlinger og løsninger enn vi tidligere har vært.

Fuglespråk - Knut Ødegårds romandebut

I Knut Ødegårds romandebut vokser hovedpersonen Claus opp i skyggen av en familietragedie. Han er et venneløst og mobbet krigsbarn, men med spesielle evner – blant annet hevder han at han forstår fuglenes språk. Mens familiens gamle hus sakte går til grunne, skjer det en rekke uoppklarte drap der krigshelter blir stukket i hel - angivelig av aggressive fugler.

I handlingen fra etterkrigs–Norge finner vi fortellingen om taperens håpløse situasjon i en tid da heltene ble dyrket – med elementer både fra spenningsroman og psykologisk thriller.

Knut Ødegård er etablert blant Norges fremste lyrikere, Bjørnsonfestivalens grunnlegger og ærespresident, samt oversatt til 42 språk og har mottatt en rekke priser i inn- og utland.

Med Fuglespråk debuterer nynorsklyrikeren, 74 år, som romanforfatter på riksmål.

Arrangementet er i samarbeid med Cappelen Damm.

Å leve annerledes

Det er like før advent. Hovedpersonen i Thorvald Steens roman Det hvite badehuset får en telefon fra en ukjent kvinne. Hun sier at hun er kusinen hans. Familien på morssiden har han aldri hørt om eller møtt. Har hemmeligholdet sammenheng med at han har en arvelig sykdom og nå sitter i rullestol? Han oppsøker sin gamle mor med et håp om å få henne i tale før det er for seint.

Det hvite badehuset er en roman om skam, fortielse og omkostningene ved å være ærlig. Thorvald Steen er aktuell med oppfølgeren Det siste fotografiet. På Bjørnsonfestivalen samtaler han med biskop i Møre Ingeborg Midttømme om tema som menneskeverd og å være annerledes.