Årets første forfatternavn på Bjørnsonfestivalen 2019 er klare!

Screenshot 2019-04-11 at 15.03.27.png

Maja Lunde, Trude Marstein, Tore Kvæven, Agnes Ravatn, Tore Skeie og Kim Leine er blant forfatterne på årets festivalprogram. I Bjørnsonfestivalens første programslipp for festivaluka 4. - 8.september finner vi prisvinnende, kritikerroste og bestselgende norske forfattere. - Våre første navn i år har som fellesnevner at de både er kritikernes og publikums favoritter på samme tid, sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin. 

Den første utenlandske festivalgjesten som annonseres i år er den danske stjerneforfatteren Helle Helle.

 Ønskemøte mellom Trude Marstein og Helle Helle 

Da Trude Marstein fikk ønske seg en annen forfatter, var hun snar til å velge danske Helle Helle som hun også oversetter til norsk. I fjor kom begge med nye romaner, og i Trude Marsteins Så mye hadde jeg følger vi Monikas rastløse ferd fra barndom til tidlig alderdom. I Helle Helles Demøter vi ei 16-år gammel jente og moren hennes i et rørende portrett preget av vemod og ordløshet. Marstein har blitt nominert til nærmest alt som er av priser i Norge det siste året, mens Helle Helle er nominert til Nordisk råds litteraturpris. Og mens Helle skriver minimalistisk og overlater mye til leseren, går Marstein inn og se på de uendelige små brikkene som skaper et liv. Begge er nådeløst ærlige, opptatt av relasjonene til våre nærmeste, vanlige mennesker og det dypt hverdagslige.

Forfatter med internasjonal suksess om klimaengasjement

Maja Lunde har hatt stor nasjonal og ikke minst internasjonal suksess med romanene Bienes historie og Blå. Rett før Bjørnsonfestivalen kommer hun med den tredje romanen i det hun kaller “klimakvartetten”. Denne gangen skriver hun om utryddingstruede dyrearter og hun følger opp et sterkt engasjement for klodens klimaproblemer. Hun vil også delta på arrangement for skoleelever med utgangspunkt i boka Snøsøsteren. Boka ble en enorm suksess før jul, men den tar opp tema som er uavhengig av årstid; om tap og om å skape ny forventning til det som skal komme.

Vikinger, vold og Vårherre 

Tor og Odin, tokt og plyndringer, kristning og krigende konger. Vikingtida er en viktig del av den norske identiteten, og nordmenn har tallrike forestillinger om denne tida mellom 800-1050 da kongeriket Norge var i støpeskjeen. Vikingtida inspirerer fremdeles både tv-serieskapere og forfattere, og to av dem som har mottatt unisone hyllester for sine vikingtidbøker er romanforfatter Tore Kvæven med Hard er mitt lands lov og historiker Tore Skeie med sakprosaboka Hvitekrist. I en felles samtale tar de oss med tusen år tilbake i tid og snakker blant annet om hvorfor de er oppslukt av vikingtida og hvordan den forandret Norge. Tore Skeie vil også holde foredrag om vikingtida.

Til Grønland med Kvæven og Leine 

I to av fjorårets beste romaner var handlingen lagt til Grønland, og det var også Tore Kvæven som skrev en av disse. I Når landet mørknar, befinner vi oss på 1200-tallet og følger blant annet unggutten Arnar på sin første hvalrossjakt og gjennom nedgangstidene i de norrøne bosettingene. I Kim Leines Rød mann/sort mann er vi på 1700-tallet, og den nordnorske presten Hans Egede ankommer sammen med danskene for å kolonisere øya. Både Kvæven og Leine skriver storslagne historiske romaner, og mens førstnevnte mottok Brageprisen 2018 for sin bok, fikk Kim Leine nylig P2-lytternes romanpris. Rød mann/Sort mann er oppfølgeren til Profetene i Evighetsfjorden som Leine vant Nordisk Råds Litteraturpris for i 2013.De formidler fantasi og fakta med stort overskudd, og skildrer alt fra matlaging og klær, til dyrelivet og naturen med sterk innlevelse. Kampen mellom det gamle og det nye står sentralt hos begge som møtes til en samtale på festivalen.

Jubileumsmarkering, omdiskutert bok om 2.verdenskrig og kvass samtidsobservatør

Bjørnsonfestivalen vil også stå i rekken som hedrer Edvard Hoem i jubileumsåret hans og Edvard har sagt ja til å bli med på et portrettintervju som skal handle om hele hans forfatterskap

Marte Michelet vakte stor debatt da boka hennes om den norske motstandsbevegelsen under 2.verdenskrig Hva visste hjemmefronten?  kom ut. Bjørnsonfestivalen har invitert henne til å holde foredrag om hvordan hun har jobbet med denne tematikken, om kildebruk og om hendelsene som fortsatt er en så avgjørende del av vår felles historie. 

Agnes Ravatn er en av våre kvasseste samtidsforfattere, kjent for bøker som Fugletribunalet og Verda er ei skandale. Hun er aktuell med ny roman i høst, en thriller denne gangen.

Talentene kommer!

I løpet av kort tid har vi kunnet glede oss over tre romandebutanter fra Møre og Romsdal. Dette er begivenheter som markeres på årets festival.

Lina Marie Ulvestad Halås fra Eide debuterte våren 2019 med romanen Randhav. Den handler om en ung kvinne som reiser hjem til øya og huset der hun vokste opp i forbindelse med et jobboppdrag. Hjemstedet har mange minner om broren hun mistet og Eidedebutanten har skrevet en sterk roman om å savne og om å huske. 

Klara Hveberg fra Molde har med rette fått mye oppmerksomhet for sin debut Lene din ensomhet langsomt mot min og  Lars Svisdal fra Sunndal er allerede tildelt Tarjei Vesaas´debutantpris for romanen Seg til inkjes. Denne prisen omtales som den viktigste debutantprisen i Norge og gir ham stor oppmerksomhet i starten av sin forfatterkarriere. 

På Bjørnsonfestivalen møtes alle disse tre forfatterne på arrangementet Talentene kommer lørdagen 7.9.

Litteraturen og musikken

I februar kom den nordnorske gruppa Hekla Stålstrenga med sitt 7. album. Plata har fått tittelen «Elske og Ære» og i den forbindelsen besøker de Bjørnsonfestivalen i år.  Bandet er kjent for sin særegne blanding av folkemusikk, viser og pop og har etterhvert stått bak flere sanger som har gått inn i den norske visekanonen. Sanger som Har du FyrFolketonenVise ved Vintersolkverv og Siste Sanger låter mange har et forhold til. 
Konsertene med Hekla Stålstrenga er kjent for energi, tilstedeværelse og dyp musikalitet blandet med humor, spilleglede og særdeles kompetente musikanter. Bandet består av noen av landets mest markante musikere på sine respektive instrument.

Platetittelen «Elske og ære» er en av sangene på plata, skrevet av Ragnhild Furebotten. Furebotten har som vanlig stått bak mange av melodiene til bandet. Nytt for dette albumet er at både Furebotten, Nymo Trulsen og Bruvoll leverer fra seg, ikke bare melodier - men også egne tekster.

Konserten med Hekla Stålstrenga er onsdag 4.9, og billettene er til salgs allerede nå på www.bjornsonfestivalen.no.

Perleskum er tittelen på en konsertforestilling som bygger på Aasmund Olavsson Vinjes rike tekstskatt. Konserten ble til i forbindelse med fjorårets Vinjejubileum og tekstene følges av nyskrevet musikk komponert av Jorun Marie Kvernberg. Medmusikere er Daniel Herskedal, Unni Bogsasp og Dag-Filip Roaldsnes og musikken en god miks av folkemusikk og jazz.