Årets første festivalnyheter er klare!

Marit Eikemo, Levi Henriksen, Nina Lykke, Demian Vitanza, Helga Flatland og Ole Robert Sunde er blant navnene på Bjørnsonfestivalens gjesteliste i år. Festivalen retter også søkelyset på lederskap og inviterer blant annet til seminaret «Verdenslederne» med Harald Stanghelle, Tove Bjørgaas og flere andre deltakere.

 

Første festivaltema av til sammen tre på årets festival: «LEDEREN»

Bjørnsonfestivalens seminar har i år fått tittelen «Verdenslederne» og er ett av tre arrangement om temaet «LEDEREN». Seminaret vil handle om hvilke kjennetegn personene som styrer sentrale land i verden har, hvilke prosesser som har brakt dem til topps og hvordan deres beslutninger påvirker kloden vår.

Seminaret skal ledes av redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, og paneldeltagerne er avtroppende USA-korrespondent for NRK Tove Bjørgaas, Kinaekspert Torbjørn Færøvik og journalist og forfatter Sun Heidi Sæbø som har skrevet bok om Nord-Koreas diktator Kim Jung-Un.

«Vi har fått fagfolk med bred kompetanse om verdenslederne til årets seminar og arrangementet vil bli interessant for alle som følger med i storpolitiske spørsmål og som er engasjert i hvilke prosesser som styrer verden» sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin.

Politisk lederskap i Norge er også en del av temaklyngen «LEDEREN». Organisasjonspsykolog og forfatter Agnar Kaarbø har i boken «Politisk lederskap – Beretninger fra ulfstatsrådskontorene» intervjuet mange av våre sentrale politikere om deres personlige erfaringer som medlemmer av landets viktigste ledergruppe; Regjeringen. Kjell Magne Bondevik og Kristin Clemet vil delta på arrangementet «Politisk lederskap, populisme og demokratisk beredskap» som skal presenteres både for studenter og ansatte på Høgskolen i Molde og på Plassen. Kristin Clemet vil også holde årets første folketale på åpningsdagen onsdag 5.9.

En av de aller viktigste lederoppgavene finner man i familiene, og psykolog Hedvig Montgomery vil holde foredraget Balanse og kjærlighet i familien – Din viktigste lederjobb som handler om hvordan man kan lykkes i de ulike rollene i en familie.

Prisvinnere og bestselgende skjønnlitteratur til Bjørnsonfestivalen

Helga Flatland ble tildelt Bokhandlerprisen i 2017 og ble også Norges mestselgende forfatter samme år med romanen En moderne familie. Ole Robert Sundes roman Penelope er syk vant P2-lytternes romanpris og Nina Lykkes sylskarpe Nei og atter nei  fikk nylig nominasjon som Årets bok i Sverige. Demian Vitanza vant Ungdommens kritikerpris for romanen Dette livet eller det neste - en roman om norskpakistanske Tariqs oppvekst, radikalisering og tiden som fremmedkriger i Syria. Forfatterne har altså nådd bredt ut med bøkene sine og leserne har åpenbart likt det de har lest.

Levi Henriksen har et svært innholdsrikt forfatterskap med romanen Her hos de levende som siste utgivelse og Edvard Hoem skal holde foredrag om relasjonen mellom vennene Aasmund Olavsson Vinje og Bjørnstjerne Bjørnson i anledning årets Vinjejubileum.

Marit Eikemo har akkurat kommet ut med romanen Gratis og uforpliktande verdivurdering som har fått svært gode kritikker. «Marit Eikemo har et skarpt blikk og skriver gjenkjennelig og avslørende om hva mange av oss er opptatt av i vår tid. Vi har et knallsterkt norsk forfatterlag i år, og det er spennende å koble dem sammen i festivalprogrammet», sier festivalsjefen. «De fleste av festivalforfatterne vil delta på flere arrangement i løpet av festivalen, både alene og sammen med noen av de andre som arbeider med lignende tema.»

Kveldskonserter på festivalen

Levi Henriksen vil i tillegg til å delta på bokbad ledet av programleder og Stjernekampdommer Mona B.Riise, holde konsert med bandet sitt, Levi Henriksen &  Babylon Badlands – eller Det beste bandet i himmelen som de også ubeskjedent kaller seg - onsdag 5.9. Mona B.Riise skal lede åpningsarrangementet fra utescena onsdag og hun skal også ha et eget arrangement om utgivelsen Pop-poesi der hun forteller om poptekster og låter som hun har et sterkt forhold til.

Trygve Skaug, nominert til Spelemann som årets tekstforfatter i 2017, er både poet og musiker og han når bredt ut med diktene sine gjennom bl.a sosiale medier og utsolgte konserter. Fredag 7.9 spiller han solokonsert på Bjørnsonfestivalen i salen Storyville.

Poet og musiker til årets Litteraturcruise

Stein Torleif Bjella blir årets hovedgjest på litteraturcruiset. Han debuterte som forfatter i 2017 med diktsamlingen «Jordsjukantologien», men han er nok aller mest kjent som tekstforfatter og folkekjær musiker. På cruiset får publikum møte både poeten og musikeren Stein Torleif Bjella.

Billettsalget for kveldskonsertene, ukespass, festivalseminaret og Litteraturcruiset åpner tirsdag 8.5 kl 12.00 på www.bjornsonfestivalen.no. De resterende billettene og dagspassene legges ut etter hvert som resten av programmet blir offentlig i løpet av våren.

 

På neste presseslipp 22.5 vil Bjørnsonfestivalen presentere de utenlandske gjestene som tar turen til årets festival samt blant annet de to resterende festivaltemaene.

 

Spørsmål om programmet rettes til:

Festivalsjef Johild Kosberg Bredin, 911 49 119, johild@bjornsonfestivalen.no

Kunstnerisk rådgiver Synnøve Haga, 915 88 251, synnove@bjornsonfestivalen.no