Ungt blikk: Suksess med første innslag

Magne Raundalen snakker til fullsatt publikum ved første innslaget under Bjørnsonfestivalen i år. FOTO Andrea Hustad Johansen (1).JPG

Tekst: Andrea Hustad Johansen og Kathrine Stakvik

Første innslag i Bjørnsonfestivalen gjorde suksess. Mange ungdommer var å se på årets første foredrag under årets Bjørnsonfestival. Temaet unge og traumer traff publikummet. 

Onsdag morgen, var det et fullsatt amfi av mange flotte ungdommer ved Molde vgs. Det viser seg at temaet traumer, vekket interesse blant de fleste. Mange satt med notatbøker og noterte seg det som ble sagt, for å gå videre ti l skoletimen for å snakke om temaet. Flere voksne var også tilstede, for en bedre erfaring med barn og ungdom under deres jobb. Ordet ”lærerikt”, beskrev ungdommen dette foredraget som. Det var Magne Raundalen, som holdte foredraget. Han er norsk barnepsykolog og jobber med barn som blant er kreftsyke, eller som har fått traumer i forbindelse med krig og konflikt.

Basert på lang erfaring og opplevelser, fortalte han sterke historier som førte til at tilskuerne fikk en følelsesladet opplevelse. - For at en person har en psykisk traume, må person en opplevd noe som har blitt oppfattet som svært ubehagelig og overveldende. Mange opplever fullstendig hukommelsestap etter hendelsen de opplevde. Det er to forskjellige faser av en traume. Akutt fase og kronisk fase.

De med førstnevnte, reagerer med intenst angst, mens de som er i en kronisk fase kan oppleve blant annet fysisk uro, søvnvansker og et mer ustabilt temperament, forteller Magne. Raundalen er ikke alene å snakke om temaet krig og flukt under årets Bjørnsonfestival, da vi ser at temaet går igjen i programmet de neste dagene og. Blant annet ”Irak og IS: hva skjer nå”, som er på torsdag, og ”På flukt” som er på fredag.

Foto:
Andrea Hustad Johansen

UNGDOM OG TRAUMER

Av Silje Kristine Stefanussen og Emma Birgitte Tomren Skjønberg

Det er god stemning blantt elevene på Molde videregående skole som sitter spent i skolens nye kantine og hører på at barnepsykolog Magne Randalen snakker om traumer og ungdom. Budskapet er hvordan traumer kan påvirke utdanningsløpet.

Magne Raundalen (74) er en av Norges mest kjente fagpersoner som jobber med barnepsykriatri. Han hjelper både barn med traumer og barn som er i krise. Raundalen er omtalt som en dyktig psykolog og jobber for Senter for Krisepsykologi i Bergen.

Hva er traumer?

En traume er en psykisk lidelse der du i oppveksten kan ha opplevd utrygghet og krenkelser. Dette kan føre til at du får traumer senere i livet. Det vil si at det er en skade eller et brudd på kroppen som har skjedd av fysisk eller psykiske årsaker, forteller Raundalen. - Det finnes mange symptomer på traumer. Traumatiserte mennesker har ofte påtrengende minner i lang tid fremover, dessuten går dette utover konsentrasjonsevnen. Det blir dessverre hardere å gå på skolen for traumatiserte mennesker som naturligvis har en svekket konsentrasjonsevne.

“ Man må tåle å være maktesløs”

Til tross for at dette er et tema som vanligvis ikke er noe så mange snakker om, er det god stemning i amfiet på Molde vgs. Vi spurte han om hva han synest om utviklingen på åpenheten om psykisk helse - før var det jo veldig tabubelagt? Det var og er fortsatt tabubelagt, men ikke i like stor grad. Det ser ut som at jentene er de som snakker ut, guttene kommer litt etter - men de kommer sakte etter. Forandringen er ytterligere positiv.

Magne forteller at det å være psykolog krever en del, men har noen krav som er viktigere enn andre. Det krever at du har evnen til å være en god lytter og klarer å høre på hva andre mennesker forteller til deg. Det er det og få høre menneskers historier; det som skjer på hjemmefronten, flyktninger, krig, Syria - temaene er så mangt. Som psykolog må du rett og slett tåle å føle deg maktesløs. Men jobben i seg selv er så utrolig givende, avslutter han.