Nye navn på Bjørnsonfestivalen 2019!

Chigozie Obioma, Athena Farrokzhad, Karina Sainz Borgo, Olaug Nilssen, Tomm Kristiansen, Benedicte Bull, Sigrid Sollund, Tore Renberg, Dorthe Nors og Ellen Horn er klare for Bjørnsonfestivalen 2019!

Romanen som tar Venezuela på pulsen

Vårens uroligheter føyer seg inn i en lang rekke av konflikter i Venezuela. Hva er det som skjer, og hvorfor? 

Forfatter Karina Sainz Borgo har fått strålende kritikker for sin ferske romandebut La Hija de la Española (engelsk tittel: It would be night in Caracas) om det venezuelanske sammenbruddet. I år kommer den på norsk, i tillegg til på over 20 andre språk. 

Vi møter Sainz Borgo i samtale med Benedicte Bull, som er statsviter og professor ved Senter for Utvikling og Miljø ved Universitetet i Oslo. Hun har blant annet forsket på samfunnsutviklingen i Latin-Amerika, og vant i 2018 prisen for god forskningsformidling ved UiO. Bull sier at hun har sett frem til å lese La Hija de la Española, dermed er det duket for et spennende møte mellom to som på hver sin måte forsøker å forstå dagens Venezuela.

Et kor av minoriteter

Den nigerianske forfatteren Chigozie Obioma regnes som en av Afrikas store, nye litterære stemmer og kommer til Bjørnsonfestivalen for å lansere sin nye roman «Et kor av minoriteter». Hans forrige roman «Den forbudte elven» mottok svært gode kritikker i Norge og var nominert til den internasjonale Man Booker-prisen. I sin nye roman tematiserer han blant annet motsetningene mellom den tradisjonelle igbo-kulturen og det moderne samfunnet, økonomisk ulikhet og hvilke muligheter vi har til å endre våre livProgramleder er Tomm Kristiansen, Nrk-journalist og tidligere Afrika-korrespondent.

Å fatte seg i korthet

Årets festival setter novelleformen under lupa og satsingen er allerede i gang med utlysning av en fylkesomspennende novellekonkurranse i samarbeid med Møre og Romsdal Fylkeskommune, Nynorsk Kultursentrum og Bjørnsonfestivalen. Vi har gjennomført inspirasjonssamling om skriving med Helga Flatland, lørdagskurs i novelleskriving med Vidar Kvalshaug og novellekonkurransen er utlyst med frist 5.8. Vi vil kåre to vinnere, en ungdomsvinner i alderskategorien 13 – 20 år og en voksenkategori. Deltagerne skal være upubliserte på etablerte forlag. Juryleder er forfatter og novellist Marit Kaldhol.

Vi har i tillegg invitert den danske forfatteren Dorthe Nors til et arrangement som skal handle om noveller på Bjørnsonfestivalen. Hun hadde sitt gjennombrudd nettopp i novellesjangeren med utgivelsen «Kantslag» som kom på norsk i 2015.

Skikk og bruk - Enkel folkeskikk for moderne mennesker

Sigrid Sollund, kjent blant annet fra Dagsnytt 18 og bestselgeren “Hersketeknikker”, kommer med ny sakprosabok høsten 2019. Denne gangen går hun løs på skikk og bruk som tema og vil gi oss en guide til et litt høfligere liv.

Er det greit å svare kanskje når du blir invitert til fest via Facebook? Må vi ringe tilbake hvis vi ser at noen har ringt? Hvordan skal vi oppføre oss i heisen? På flyet? I bryllup? Skikk og bruk er rett og slett enkle regler for at vi mennesker skal ta hensyn til hverandre og trives bedre sammen. Et stadig mer fragmentert samfunn trenger skikk og bruk mer enn noensinne. Sosiale medier og mobiltelefoner stiller oss overfor nye dilemma- er. Mange er også usikre på mer tradisjonelle regler: hvordan er egentlig etiketten når vi skal arrangere dåp og konfirmasjon? Du får svar på alt dette her. Den populære programlederen og bestselgende forfatteren Sigrid Sollund har dykket ned i vår moderne virkelighet for å finne reglene for et mer vellykket samspill mellom folk. Med en varm og morsom tone viser hun oss veien til et litt høfligere liv.

Ingen tid å miste - En kveld med Tore Renberg

På årets festival er Tore Renberg aktuell både som årets “Ungt Blikk”-forfatter i samarbeid med Molde VGS og med forestillingen “Ingen tid å miste - En kveld med Tore Renberg”.

Forestillingen deler navn med hans kommende roman, og forfatteren kommer til Molde med den særegne forestillingen som er en blanding av litteratur, standup, teater og musikk. Han vil lese fra den nye boken, hente fram gamle schlägers fra forfatterskapet, overraske med utfall og innfall, og han vil synge både gamle og nye låter fra sin solokarriere. Med seg på veien har han sin faste makker, gitaristen Alexander Flotve.

Olaug Nilssen og Athena Farrokhzad til Bjørnsonfestivalen

Olaug Nilssen vant Brageprisen i 2017 for romanen “Tung tids tale” og hun er igjen aktuell, denne gangen med sceneteksten “Ikkje tenk på det”. Her skriver hun med et skråblikk på litteratur- og kulturbransjens mange særtrekk, om #metoo, pengejag, virkelighetslitteraturen og kritikestanden - blant annet. Olaug skal også holde en av årets folketaler fra festivalens utescene.

Athena Farrokhzad er poet, dramatiker, oversetter og litteraturkritiker og hun har blant annet vært nominert til den svenske Augustprisen samt mottatt Karin Boyes litterære pris. Hun skal delta på Poesipub sammen med blant andre Henning H. Bergsvåg og på festivalens litterære talkshow fredag kveld.

Livet er den eneste måten

Den norske skuespilleren Ellen Horn har hatt mange roller i norsk kulturliv både på scenen og i samfunnslivet for øvrig, blant annet som kulturminister og teatersjef.

På Bjørnsonfestivalen presenterer hun den polske Nobelprisvinneren Wislawa Szymborska gjennom både utdrag fra Nationalteatrets forestilling “Livet er den eneste måten” og samtale med Christian Kjelstrup.