Solfylte fredag

Fredag gav blå himmel, sol og 20 grader for festivalpublikum på Bjørnsonfestivalen. Her er dagens kjappe tilbakeblikk på noen av dagens mange fine øyeblikk.

Av: Sunniva I. Nerbøvik

Innsyn til ungdommen:  Marte Spurkland, som har utgitt boka  Klasse,  hvor hun fulgte et knippe elever gjennom siste skoleår på videregående. Foto: Sven Erik Skarsbø

Innsyn til ungdommen: Marte Spurkland, som har utgitt boka Klasse, hvor hun fulgte et knippe elever gjennom siste skoleår på videregående. Foto: Sven Erik Skarsbø

Klokka halv ett, var steintrappa fylt med ungdommer, som satt benket for å få med seg talekonkurransen Ta ordet! Publikum fikk høre de 6 beste talene og tilslutt ble det klart at Anders N. Aure og Martine Hustad, fra henholdsvis Romsdal og Molde vgs, gikk av med seieren og skal kjempe om finaleplass i Bergen senere i høst.

Trygve Skaug varmet opp folket i trappa, før dagens folketale ble holdt av psykolog og spaltisk, Sissel Gran. Hun snakket om kvaliteten i en god alderdom, gjerne fra det hun kalte fase 3  — som hun selv og mange i publikum befant seg i  — og utover, når man endelig har litt mer tid etter de travle dagene som 40- og 50-åringer er overstått. Men hun minnet også på at det var viktig å være opptatt av andre enn seg selv.

Jonas Hassan Khemiri lanserte sin bok Pappaklausulen og snakket om både den, men også det forestående valget i Sverige på søndag, som har vakt stor debatt og engasjement i vårt naboland. Khemiri er en av Sveriges modigste, mest anerkjente og prisbelønte forfattere, og i Storyville snakket han med kritiker og journalist, Arne Borge.

Fotograften, Staffan Widstrand, viste fantastiske naturbilder i sitt foredrag, Helt vilt. Blant annet fortalte han om den gangen en isbjørn plutselig nærmest hang inn gjennom vinduet og han ikke klarte å dy seg fra å klype den i nesen, som visstnok viste seg å være både bløt og varm.

Sherin Khankan startet Miriammoskeen i København, Danmarks første kvinnemoske med kvinnelige imamer. I sin monolog i programposten Kvinner er fremtidens islam - om islamsk feminisme og reformering av islam i Europa, fortalte hun om oppvekst, forventninger, islamsk feminisme og reformeringen av islam i Europa. Publikum lyttet interessert og mange hadde også spørsmål etter forestillingen.

I Teatret Vårt var det duket for Internasjonal litteraturkveld hvor en rekke forfattere sto på gjestelisten. Kaspar Colling Nielsen, Olga Tokarczuk, Charles Foster og Jonas Hassen Khemiri delte sine tanker om bøker, skriving og temaer de brenner for med Marte Spurkland, forfatter og programleder i TV2. Det var også musikalske innslag med Bach&Skeidsvoll NewOrleans Band.

Engasjert ungdom:  Mange ungdommer hadde møtt frem for å få med seg de 6 beste talene i talekonkurransen Ta ordet! på utePlassen. Foto: Øystein Eik

Engasjert ungdom: Mange ungdommer hadde møtt frem for å få med seg de 6 beste talene i talekonkurransen Ta ordet! på utePlassen. Foto: Øystein Eik

I programposten, Å skrive om dyr fortalte Alfred Fidjestøl om hele Norges Julius, som fikk utfordringer når han kom tilbake til flokken sin, da de andre sjimpansene merket at han oppførte seg annerledes og eksluderte ham fra gruppen. Han har skrevet biografien om Julius, hvor historien heldigvis fikk en lykkelig slutt. Ole Robert Sunde har gjort litterære nærstudier av bien, kua, reka, kakerlakken og mange andre dyrearter og de to møttes for å snakke om hvordan man skriver om dyr og om dyras plass i litteraturen og verden. Henning H. Bergsvåg ledet dem gjennom samtalen.

I skrivende stund er det konsert med Trygve Skaug i Teatret Vårt, samtidig som Henrik Thune og Harald Stanghelle snakker om Verdensproblemene i Storyville.

For flere bilder fra Bjørnsonfestivalen, sjekk vår Facebookside som oppdateres kontinuerlig både i festivaluka og i tiden etterpå.