Khemiri, Colling Nielsen, Tokarczuk og et sterkt utenlandsk sakprosalag til Bjørnsonfestivalen 2018

Lansering av Jonas Hassen Khemiri nye roman, den danske stjerneforfatteren Kaspar Colling Nielsen, besøk av Man Booker International Price-vinneren Olga Tokarczuk og gjester fra Saudi-Arabia, USA, England, Sverige og Danmark står på Bjørnsonfestivalens program i september.

- «Jeg undrer meg på hva jeg får å se over de høye fjelle», skrev Bjørnson. Han var alltid opptatt av hva som skjedde ute i verden, og festivalen legger vekt på å videreføre dette engasjementet. I år gleder vi oss til å ta imot gjester som både tenker og skriver nytt og lærerikt om relasjoner og aktuelle samfunnsspørsmål, sier leder Johild Kosberg Bredin og kunstnerisk rådgiver Synnøve Haga i forbindelse med programslipp om utenlandske gjester. 

Pappaklausulen

En av gjestene som kommer er svenske Jonas Hassen Khemiri som lanserer sin nye roman Pappaklausulen på festivalen. I romanen møter leseren en far som vender tilbake til Sverige for å besøke barna han en gang forlot. Han synes sønnen er mislykket, og datteren er gravid med feil mann. Pappaklausulen er en personlig og rørende roman om blodsbånd, familiehemmeligheter og generasjonskløft. Jonas Hassen Khemiri er en av Sveriges modigste, mest anerkjente og prisbelønte forfattere, og slo for alvor gjennom med romanen Alt jeg ikke husker(2015). 

Prisvinner

Ekstra stas blir det med besøk av den ferske Man Booker International Prize 2018-vinneren Olga Tokarczuk fra Polen. Hun er en av hjemlandets mest kritikerroste og leste forfattere, og i sin siste roman, The Books of Jacob,går hun bakover i Polens historie og løfter frem livet til Jacob Frank, en mystisk jødisk selverklært Messias med en stor tilhengerskare på 1700-tallet. Med sin særegne poetiske og eksperimenterende stemme maler hun med stor forestillingsevne et sammensatt bilde av en karismatisk skikkelse som ble dømt for kjetteri og fengslet.Boka vakte betydelig harme blant Polens høyrenasjonalister, og førte til omfattende hets og drapstrusler rettet mot Tokarczuk. Ingrid Brekke, forfatter og utenriksjournalist i Aftenposten, kommer også for å holde foredrag om den politiske utviklingen i Polen.

Dagbok fra Guantanamo

Mohamedou Ould Slahifra Mauretania var fengslet i Guantánamo fra 2002 - 2016 uten å ha vært siktet for noen konkrete lovbrudd. Etter tre år begynte han å føre dagbok fra alle avhørene og forflytningene som ledet fram til leiren og fra hverdagen som fange. Den amerikanske journalisten og menneskerettighetsaktivisten Larry Siemsbidro til å få tekstene frigitt og bearbeidet dem til boken Dagbok fra Guantanamo. Slahis dagbok er ikke bare en sterk skildring av et justismord, men en dypt personlig selvbiografi. Larry Siems kommer til festivalen og vil snakke med Mohammedou Ould Slahi via Skype. Mohammedou er i Mauretania men får ikke forlate hjemlandet sitt til tross for manglende rettsprosesser. 

Å leve som dyr

Bjørnsonfestivalen tar også opp vårt forhold til dyr og har blant annet invitert engelske Charles Foster og svenske Staffan Widstrand. Begge har stor kjærlighet til dyr, og Foster kastet seg ut i et bokstavelig talt vilt forsøk for å forstå dem bedreHan flyttet ut i naturen og forsøkte å leve som flere ulike arter. Han bodde blant annet seks uker i en hule og spiste mark som en grevling, og han svømte i elvene og forsøkte å fange fisk med tennene som en oter. Forsøkene endte i den internasjonalt kritikerhyllete og særdeles oppfinnsomme og lærerike boka Being a Beast. Charles Foster er veterinær og professor i medisinsk juss og etikk ved Oxford og kombinerer veterinærmedisin, biologi, litteratur, psykologi, nevrovitenskap og stor fortellerglede til en høyst lesverdig bok som gir mange av aha-opplevelser om dyras liv og verdenen de lever i. Staffan Widstrand har fotografert ville dyr i hele verden og gitt ut nærmere 20 bøker. Han forteller om livet med dyra og om prosjektene Wild Wonders of Europe og Wild Wonders of China.

 Fremtidsdystopi

Kaspar Colling Nielsen er en av dansk samtidslitteraturs største navn og mottok nærmest unison jubel for romanen Den danske borgerkrig 2018-24. I fremtidsromanen forteller den 475 år gamle hovedpersonen om borgerkrigen som en gang fant sted, om kamper på Rådhusplassen, halshugginger og folk som var jaget vilt. Selv holdes han i live gjennom et avansert stamcelleprogram. Romanen er både grotesk, morsom og skremmende og er et kraftig oppgjør med vår tid. 

Madawi al-Rasheed


I år retter Bjørnsonfestivalen også søkelyset mot Saudi-Arabia og gleder seg til besøk av saudiarabiskeMadawi al-Rasheed, sosialantropolog og professor ved London School of Economics & Political Science. Al-Rasheed er en stor kapasitet på saudiske forhold og kommenterer hyppig utviklingen i hjemlandet i aviser som New York Times, The Guardian  og i flere ulike fjernsynskanaler. Hun har også skrevet en rekke bøker, deriblant A Most Masculine State: Gender, Politics and Religion in Saudi Arabia, A History of Saudi Arabiaog nå nylig var hun redaktør for Salman’s Legacy: The Dilemmas of a New Era(2018). På festivalen vil hun forelese om kvinners stilling og den politiske utviklingen i hjemlandet. Besøket er et samarbeid mellom Bjørnsonfestivalen og Amnesty International Norge, og Amnesty-rådgiver Ina Tinvil også fortelle om sin egen nyutgitte bok om Saudi-Arabia Sverdet og stemmene.

Kvinner er fremtidens islam

Sherin Khankaner Nordens første kvinnelige imam og har startet den kvinneledede Mariam-moskeen i København. Hun har finsk mor og syrisk far og har vokst opp midt mellom religioner og østlig og vestlig påvirkning. Hun er utdannet religions -sosiolog, er forfatter og radiovert samt grunnlegger av «Forum for kritiske muslimer». På Bjørnsonfestivalen vil hun holde foredrag med utgangspunkt i sine tanker og kunnskap om kvinner og reformer i europeisk islam.

Året Bjørnsonfestival arrangeres 5.-9. september i Molde. Programmet inneholder nærmere hundre arrangement, og festivalen har tidligere presentert en del av de norske gjestene som kommer. 

 For mer informasjon, ta kontakt med:

Johild Kosberg Bredin, festivalsjef, e-post johild@bjornsonfestivalen.no, mobil 911 49 119.