Journalistikkseminar, nytt familiekonsept og sterke forfatternavn fra Møre og Romsdal til årets Bjørnsonfestival

Lars Petter Sveen fra Fræna, Linnéa Myhre fra Molde, Nils-Øivind Haagensen fra Ålesund og Mari Ulset fra Tingvoll er forfattere fra fylket som alle har markert seg tidlig i sin karriere og som i år er festivalaktuelle på Bjørnsonfestivalen. Poetene Endre Ruset og Knut Ødegård, begge fra Molde, kommer med nye diktsamlinger høsten 2017 som presenteres med lanseringsarrangement og på poesipub.

Lars Petter Sveen slo igjennom med romanen Guds Barn, og han er bokaktuell høsten 2017 med romanen Fem stjerner. På Bjørnsonfestivalen møter vi Lars Petter i samtale med biskop Ingeborg Midttømme om blant annet kampen mellom det gode og det onde og om betydningen av våre valg. Forfatteren fra Fræna skal i tillegg samtale med den kritikerroste forfatterkollegaen Jan Kjærstad. Kjærstad er også romanaktuell i høst og begge legger seg tett opptil virkelige hendelser i sine nye bøker. Kjærstads nye roman har tittelen ”Berge” og beskriver en terrorhandling i Norge i 2008. Sveen skriver om fem somaliske menn som flykter gjennom Afrika.

Linnéa Myhre har et betydelig publikum særlig blant unge lesere og romanen Hver gang du forlater meg er en kjærlighetsroman om det utrolig såre i at én elsker mer enn den andre. På Bjørnsonfestivalen blir Linnéa intervjuet av ungdommer fra Molde.

Menn som skriver om relasjonen til barn er ikke så vanlig i norsk litteratur, men Nils-Øivind Haagensen skildrer i romanen Er hun din? hvordan samtalene mellom seks år gamle Eira og hovedpersonen Are er til berikelse for dem begge. Haagensen er også poet og skal blant annet delta på Bjørnsonfestivalens poesipub, som er et nytt konsept på årets festival i samarbeid med utestedet Tapp&Kork.

Mari Ulset skriver skarpt om våre hverdagsliv og om hvor vanskelig vi kan ha for å se andre i vår egen travelhet. ”Fasaden står i fare for å bli en fadese” skrev en av kritikerne om overflateskildringene i romanen Slik lever vi her.

Bjørnsonfestivalens trappefest

Festivallørdagen får et nytt familiearrangement i år: Bjørnsonfestivalens trappefest.

Prosjektet kan realiseres med ny festivalsponsor med på laget, nemlig Gjensidige. Det blir aktivitetsløype om bøker og ordlek både ute og inne på Plassen, fortellerstund og til slutt familieforestilling fra Bjørnsonfestivalens utescene med forfatter Vera Michaelsen og musiker Bård Watn fra Molde. Molde Bibliotek er samarbeidspartner i prosjektet.

Ungt blikk 2017

Årets Ungt Blikk-forfatter er Harald Rosenløw Eeg. Han er filmmanusforfatter og har skrevet manus til bl.a Bølgen og Kongens nei. Han er også forfatter av populære ungdomsbøker og vil i tillegg til å delta på Ungt blikkprosjektet besøke elever med utgangspunkt i hans siste bok; Kvartinger.

Ungt blikk er et samarbeid mellom Bjørnsonfestivalen og Molde videregående skole der elevene arbeider et helt år med én forfatters verk som de tolker gjennom egen kunstneriske uttrykk.

Seminar om gravende journalistikk

Årets SKUP-vinnere fra VG, Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman, kommer til festivalen for å fortelle om arbeidet sitt med vinnersaken ”Tvangsprotokollene” – om tvangsbruk i psykiatrien i Norge. Journalist Eskil Engdal forteller om bokprosjektet Jakten på Thunder, som er historien om rovfiske på verdenshavene og om kampen for å stoppe dette. Romsdals Budstikke deltar også på seminaret som er et samarbeid mellom Bjørnsonfestivalen, Molde Bibliotek og Norsk Biblioteksforening.

Årets festivalavis med komplett program kommer 15.7 og samme dag starter billettsalget på nett.

Tidligere har festivalen sluppet følgende deltagere:

Per Petterson, Linn Ullmann, Jan Kjærstad, Tore Renberg, Vigdis Hjorth, Henrik Syse, MODDI, Frida Ånnevik, Majorstuen, Erik Poppe, Morten Krogvold, Jenny Erpenbeck, Ali Smith, Linda Boström Knausgård, Terje Tvedt, Steve Sem-Sandberg, Henrik Thune, Arne&Carlos m.fl.

Neste presseslipp kommer i slutten av juni og vil inneholde årets folketalere, festivalprogrammet i Nesset, skoleprogrammet og et helt nytt samarbeidskonsept.