Folkefest i sola

Lørdag, nest siste festivaldag, gav en reprise av de heite sommertemperaturene. Med godt over 20 grader i sola, satt folk som sild i tønne for å få med seg arrangementene på utePlassen. Her er noen av lørdagens høydepunkter.

Av: Sunniva I. Nerbøvik

Som tidligere år, inntok Barnas Trappefest utePlassen lørdag formiddag i Bjørnsonfestivalen. I år var det den store nøkkeljakten og barna lette etter store gule nøkler rundt om i alle Plassens etasjer. Det var boller og saft til alle og en artig konsert med Kouame Sereba, som fikk frem både dans og klapping blant de små (og store) i publikum.

Etter vel overstått trappefest, inntok blant annet operasanger, Ole Andreas Silseth og pianist, Martin Bredin, scena på utePlassen. Det var klart for allsang, som åpenbart fortsatt et populært fenomen som nordmenn ikke går lei. Arrangementet Heile Molde syng var kjempe populært og med sanghefter i hånd, sang vi til full hals til blant annet Vamps Tir n'a Noir og ABBAs Dancing Queen. For ei stemning!

Ingen fjellets mann:  Forfatter og satiriker, Are Kalvø, fortalte at han stadig mistet flere venner til fjellet og friluftsliv. Foto: Sven Erik Skarsbø

Ingen fjellets mann: Forfatter og satiriker, Are Kalvø, fortalte at han stadig mistet flere venner til fjellet og friluftsliv. Foto: Sven Erik Skarsbø

Årets siste folketaler, trengte knapt noen introduksjon og programleder Henning H. Bergsvåg turte ikke driste seg frempå med noen humoristisk kommentar heller. Are Kalvø snakket om alle vennene han hadde mistet, til fjellet, til naturen. Alle de som poserer — toppløse og kanskje også underdelsløse — med hendene i været på toppen av et fjell. Dette var på ingen måte noen aktivitet Kalvø selv kunne relatere til.

I programposten Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping fikk publikum en levende gjenfortelling om den gangen Fredrik Høyer, ble påmeldt halvmaraton-distansen i Oslo maraton. Gjennomsnittspulsen til Høyer lå nok på nærmere 150 hele forestillingen, ettersom han for det meste valgte å gjenfortelle denne semi-traumatiske opplevelsen på en tredemølle, for anledningen flydd inn fra Newcastle.

Sliten deltidsansatt:  Da Fredrik Høyer som deltidsansatt på en sportsbutikk i Oslo, ble påmeldt og måtte gjennomføre halvmaratondistansen på Oslo Maraton, ble dette en opplevelse som gjorde såpass inntrykk at fikk han inspirasjon til å gjenfortelle dette på en tredemølle. Foto: Sunniva I. Nerbøvik

Sliten deltidsansatt: Da Fredrik Høyer som deltidsansatt på en sportsbutikk i Oslo, ble påmeldt og måtte gjennomføre halvmaratondistansen på Oslo Maraton, ble dette en opplevelse som gjorde såpass inntrykk at fikk han inspirasjon til å gjenfortelle dette på en tredemølle. Foto: Sunniva I. Nerbøvik

Ole Robert Sunde fortalte om da kona tapte kampen mot kreften, i Penelope er syk. I boken med samme navn skildrer han tankerekka si på en 10 minutters rusletur for å kjøpe sushi i Oslo og sier til Arne Borge at, "Minner er en forferdelig ting". Samtidig innrømmer han at han ikke ville glemt dem heller, men at det er tungt å hele tiden å minnes på det som var.

I morgen er det siste festivaldag. Den åpner med trevandring med Hans Børli i Sekken, ta med drikkeflaske og appelsin og møt opp i Grua kl. 12. Noen timer senere, kl. 19, møter forfatter Cecilie Enger, biskop Ingeborg Midttømme til samtale om førstnevntes bok, Pust for meg, i Molde Domkirke.