Festivalprogrammet i Nesset er klart!

Sidsel Wold, Marte Michelet, Sven Sæter, Sigrid Sollund, Arne Ruset og Jorun Marie Kvernberg er blant navnene som tar turen til årets Bjørnsonfestival i Nesset 5. – 8.9.

Krigshistorie og portrettintervju, skikk og bruk før og no, bok om det frie livet og vakker musikk står på programmet. Nytt av året er lørdagsarrangement på Kavli Moen Gård med Erik Byes rike sangskatt og nyheter fra de spennende planene for gården framover.

 «Vi gjentar fjorårets suksess med et eget åpningsarrangement i Eidsvåg sentrum torsdag ettermiddag» sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin. «I år blir det også egen åpningstale med forfatter Svein Sæter, musikerne Mats Nerli og André Gussiås spiller, elever fra Nesset presenterer egne tekster og godværet er selvfølgelig bestilt»

 Etter åpningen blir det bokarrangement på Nesset folkebibliotek med Marte Michelet og Svein Sæter. Marte har skrevet boka «Hva visste hjemmefronten?» der hun presenterer krigshistorien knyttet til deportasjonen av jødene på en ny måte.

 Fredag blir det arrangement for de yngste skolebarna på Nesset Prestegard med festivalens nye barnekarakter «Bjørnstjerne» i front. «Bjørnstjerne og Paraplybyen» er en interaktiv forestilling der barna hjelper Bjørnstjerne med skrivesperren som har rammet forfatteren. Skuespiller Linn Wennersten er Bjørnstjerne og tekstene er skrevet av Linn selv sammen med Endre Ruset og Joakim Kjørsvik.

 Festivalkvelden på Prestegarden byr på foredrag om boka Et fritt liv med journalist Simen Tveitereid og konserten Perleskum med Jorun Marie Kvernberg, Daniel Herskedal, Unni Bogsasp og Dag-Filip Roaldsnes. Kvernberg har satt musikk til tekster av Aasmund Olavsson Vinje og her blir det både folkemusikk- og jazzinspirerte rytmer og klanger.

 Lørdagens festival starter med litteraturgudstjeneste der temaet blir frihet, noe som vil prege tekstene som skal presenteres blant annet av festivalaktører som deltar.

 «Etter ei god kaféøkt har vi invitert NRK-journalisten Sigrid Sollund til å samtale med tidligere museumsdirektør Jarle Sanden om skikk og bruk før og no. Sigrid er mest kjent fra Dagsnytt 18, og hun er bokaktuell til høsten med Skikk og bruk for moderne mennesker. Vi tror at dette blir en veldig artig samtale – og kanskje blir vi til og med litt høfligere mot hverandre i etterkant?» sier festivalsjefen.

 «Vi er også veldig glade for at Sidsel Wold har sagt ja til å stille opp på et portrettintervju der hun forteller fra sin lange og rikholdige karriere som utenriksreporter i Midt-Østen. Situasjonen i Tyrkia interesserer oss spesielt på årets festival og Sidsel Wold har en helt unik innsikt i de politiske og samfunnsmessige forholdene i denne delen av verden».

 Lørdagskvelden avsluttes på Kavli Moen Gård i et samarbeid med Kavlistiftelsen. «Stjernehimmel over Eresfjord» er tittelen på dette arrangementet og stjernene i denne sammenhengen er ingen ringere enn Erik Bye og Fred Kavli. Begge hadde store drømmer og evnene til å realisere dem, begge dro til USA og arven etter dem blir presentert både gjennom framføring av Erik Byes rike sangskatt med Ole Andreas Silseth, Martin Bredin og Eidsvåg songlag og gjennom presentasjon av de spennende planene for Kavli Moen Gård framover.

 Programmet på årets litteraturcruise presenterer den romanaktuelle forfatteren Arne Ruset. Han har skrevet «Nattferga frå Åfarnes» 

«Hvem kan vel være en bedre samtalepartner enn hans egen sønn, Endre Ruset? Ingen, tenker vi» sier festivalsjefen som er spesielt fornøyd med å kunne velge ut så dyktige forfattere som også er lokale til årets program. Som musikalsk partner har far og sønn med seg musiker Bjørn Tomren og hans gitar - garantert jodlefritt denne gangen, men med en bass-stemme som kan få oss alle til å bøye oss i støvet av beundring.

 I tillegg blir det blant annet barnehagearrangement om insekter i Romsdalsbanken, program før litteraturcruiset ved Arnesteinen med Bjørn Ølander og skriveverksted for elevene.

«Vi er også veldig glade for å ha med oss gode støttespillere i Romsdalsbanken og Nesset Kraft som gjør det mulig å arrangere Bjørnsonfestivalen år etter år» sier Johild Kosberg Bredin.

 Nettsalget av billetter har startet på www.bjornsonfestivalen.no og etter sommerferien blir det også mulig å kjøpe billetter på Servicekontoret i kommunen.