Festivalprogrammet i Nesset er klart!

Menneskerettighetsadvokaten Mohammad Mostafaei, forfatter Svein Sæter, filmskaper Erik Poppe, fotograf Morten Krogvold, idéhistoriker Siv Frøydis Berg og forfatter og musiker Tore Renberg skal besøke henholdsvis Nesset Prestegard, Nesset Folkebibliotek og delta på Litteraturcruiset på Eikesdalsvatnet.

-Vi er glade for å kunne presentere sterke navn til festivalprogrammet i Bjørnsons hjemkommune. Nesset er en viktig arena for Bjørnsonfestivalen og vi håper at prosessen med å bli en samlet kommune vil gjøre samarbeidet om festivalen enda tettere framover, sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin.

Fortiden stemmer - Historisk kveld på Nesset Folkebibliotek torsdag 7.9

Det fysiske brevet som sendes i posten fra dør til dør er definitivt på vikende front. Epost, mobilkommunikasjon og videochat sørger for at vi kan nå hverandre over hele verden i løpet av sekunder.

Siv Frøydis Berg fra Nasjonalbiblioteket har arbeidet med brevet som sjanger og historisk kilde. På arrangementet ”Fortidens stemmer” får vi høre henne fortelle om og lese fra Nasjonalbibliotekets samlinger av historiske brev, som gir oss unike innblikk i menneskers liv helt tilbake til 1300-tallet.

I skyggen av sharia - Litteraturkveld på Nesset Prestegard fredag 8.9

Mohammad Mostafaei er en av Irans mest kjente forsvarsadvokater og kjempet i mange år for å omgjøre dødsdommer mot kvinner og mindreårige i hjemlandet. Flere av sakene hans fikk stor internasjonal oppmerksomhet, blant disse var kampen for Sakineh Mohammadi Ashtiani, som ble dømt til døden ved steining for utroskap. Arbeidet førte ham stadig i konflikt med regimet, og i 2010 flyktet han til Norge. På Bjørnsonfestivalen i Nesset snakker Mostafaei om sin nye bok I skyggen av sharia som han har skrevet sammen med Odd Myklebust. Oppveksten i Teheran, møtet med sharialovene, erfaringene fra arbeidet med dødsdømte og dagens menneskerettighetssituasjon i Iran er blant temaene. Samtalen ledes av forfatter Svein Sæter.

Prestegardslørdag 9.9

Det blir gudstjeneste, åpen café, omvisning på Nesset Prestegard og utstilling med fotografier av Luca Berti, etterfulgt av programmene Forfatterportretter og Kongens nei.

Forfatterportretter – Fra kobberstikk til silverprints

Siden tidlig i trykkekunstens historie har portrettet av forfatteren vært en viktig del av bokkulturen. Ofte skrivende, gjerne melankolsk og drømmende, ser vi forfatterne i bøker, aviser og på reklameplakater. Mange kjente bildeskapere har vært med på å visualisere norske forfattere. Hva har bildene å fortelle oss? Kan de være innganger til tekstens litterære univers?

Morten Krogvold har fotografert mange av samtidens mest profilerte forfattere og sammen med Arthur Tennøe fra Nasjonalbiblioteket viser han eksempler og samtaler om både historiske portretter og eget kunstnerisk arbeid med forfattere som motiv.

Kongens nei

Erik Poppe er en av Norges aller mest kjente filmskapere og hans hittil største suksess, Kongens nei, ble sett av over 700 000 nordmenn i 2016. Filmen skildrer tre dramatiske døgn i Norges historie med Kong Haakons vanskelige valg etter Tysklands invasjon av Norge natt til 9.april 1940 og kongefamiliens flukt fra den tyske krigsmakten.

På Nesset Prestegard viser Erik Poppe filmklipp og forteller om prosessen fra idé til ferdig spillefilm.

Litteraturcruise på Eikesdalsvatnet

Bjørnsonfestivalens litteraturcruise på Eikesdalsvatnet er en svært populær tradisjon, og i år har vi gleden av å kunne presentere en av våre aller mest kjente forfattere, Tore Renberg, som gjest. Han er også musiker og vil både framføre egne låter og fortelle fra sitt forfatterskap på båtturen.

På veien til Eikesdalsvatnet blir det besøk ved Arnesteinen med Bjørnsontekster lest av skuespiller Valborg Frøysnes fra Teatret Vårt. 

Billetter og fullstendig program legges ut 15.7 på denne nettsiden.