Festivalkunstner Anja Dahle Øverbye

K_20190904_9992_anja_dale_øverbye_komprimert_fil.jpg

ANJA DAHLE ØVERBYE var festivalkunstner i Møre og Romsdal kunstsenter under Bjørnsonfestivalen. Hennes tidligere norsklærer Stein Siem åpna utstillinga med god orientering til publikum og personlige ord til kunstneren. Litt om utstillingsprosjektet:

Møre og Romsdal kunstsenter har i samarbeid med Bjørnsonfestivalen invitert Anja Dahle Øverbye til å være årets festivalkunstner. I «Marbakken» spiller hun på det samtidig tiltrekkende og farlige som finnes på kanten av havstupet. Overført til våre liv; hvilke krefter er det som påvirker oss i hverdagene våre? Hva baserer vi våre valg på? Og i hvilken grad kan vi selv velge? Tittelen spiller også på at livet, som grunnen vi står på, overraskende kan forsvinne under beina på oss, og plutselig befinner vi oss på dypet.

Dahle Øverby er tegneserieskaper, forfatter og illustratør. I 2015 utga hun tegneserieromanen Hundedagar, som fikk prisen Årets tegneserie under Oslo Comics Expo i 2016. I 2018 kom tegneserieromanen Bergen, som nylig vant sølv under kåringen av Årets vakreste bøker. Begge romanene er basert på hennes eget liv. Hun har også utgitt fanzinen Hei, er det du som har kreft? (2015), der hun deler sine erfaringer fra egen sykdom. I mange av hennes arbeider er det en dyster undertone og mørk stemning. Hun har selv uttalt at mørkt sosialdrama er en favorittsjanger.

[Foto Øystein Eik]