Festivalens første dag

Festivalens første dag fløy forbi - her er en kjapp oppsummering av dagens programposter.

Av: Sunniva I. Nerbøvik

Festivalens første dag går sakte, men sikkert mot slutten, i takt til rungende basstoner fra konserten med Levi Henriksen & Babylon Badlands i Teatret Vårt. Levi Henriksen er både forfatter, journalist og artist og vi har fått se mye til han i dagens festivalprogram - han var på scenen på utePlassen under åpningen av festivalen og som forfatter deltok han i Slekters gang, også i teatersalen, tidligere i ettermiddag. Sammen med Mona B. Riise og Helga Flatland, snakket han om familier - både velfungerende og lettere dysfunksjonelle - foran et helt utsolgt publikum.

Det beste bandet i himmelen:  Levi Henriksen og Babylon Badlands spilte i Teatret Vårt onsdag kveld. Foto: Sunniva I. Nerbøvik

Det beste bandet i himmelen: Levi Henriksen og Babylon Badlands spilte i Teatret Vårt onsdag kveld. Foto: Sunniva I. Nerbøvik

Men for å ta onsdag fra begynnelsen. Årets første programpost, var Ungt Blikk, hvor årets forfatter er Marit Eikemo. Hun hadde sitt første møte med elevene på Molde vgs i dag og de skal gjennom store deler av dette skoleåret jobbe med hennes tekster og møte Eikemo ved tre anledninger. Et kjempe spennende prosjekt, som i en årrekke vært et godt samarbeid mellom en av våre festivalaktuelle forfattere, Bjørnsonfestivalen og Molde vgs.

I samarbeid med Høgskolen i Molde, diskuterte de tidligere toppolitikerne Kjell Magne Bondevik og Kristin Clemet politisk lederskap, populisme og demokratisk beredskap med den erfarne journalisten og kommunikasjonsrådgiveren Agnar Kaarbø. Et viktig og samfunnsaktuelt tema, som også var på agendaen i Teatret Vårt kl. 16, men nå hadde Bård Vegard Solhjell, generalsekreter i WWF, tatt Clemets plass i diskusjonen.

Populisme var også tema i årets første folketale på utePlassen, holdt av Kristin Clemet som advarte mot populismen vi ser mye av i dagens nyhetsbilde.
— Populisme, er en skarp og uforsonlig retorikk som gjør at vi er mer opptatt av hvem som sier noe, enn hva de sier, sa Clemet. Fylkesordfører, Jan Aasen, som sto for den offisielle åpningen av festivalen, sa seg enig med Clemet,
— Vi lever i en spesiell tid, der toleranse, fellesskap og brorskap blir satt under press, sa han.

Bjørnsonstipendvinner:  Therese Tungen mottok årets Bjørnsonstipend av Trine Stensen, leder av Bokhandlerforeningen. Foto: Sven Erik Skarsbø

Bjørnsonstipendvinner: Therese Tungen mottok årets Bjørnsonstipend av Trine Stensen, leder av Bokhandlerforeningen. Foto: Sven Erik Skarsbø

Under åpningen av festivalen ble også årets Bjørnsonstipend delt ut. Årets vinner er Therese Tungen, med hennes novellesamling "Ein gong var dei ulvar". I samtale med Endre Ruset, snakket de om novellesamlingen, rett etter åpningen, kl. 16 i programposten Talent! i Storyville.

Årets festivalutstilling, Space Movement Future Ghosts, ble åpnet av Marte Aas i Kunstsenteret kl. 17.15. Utstillinga tar utgangspunkt i det menneskapte landskapet i et steinbrudd.

Samtidig som åpningen av festivalutstillingen, en etasje opp, i Storyville diskuterte generalsekretær i WWF, Bård Vegard Solhjell, stipendiat i filosofi ved NTNU, Sigurd Hverven, leder i dyrevernsorganisasjonen NOAH, Siri Martinsen og Bjørnsonfestivalens Synnøve Haga hva skal vi med dyrene? Mange prøver i dag å være bevisste på sitt forhold til kjøtt og kjøttproduksjonens påvirkningen på klima, så det var duket for en spennende samtale.

Et par timer senere, også i Storyville på Plassens øverste etasje, diskuterte forfatterne, Nina Lykke, Marit Eikemo og Bjørn Vatne rundt spørsmålet, hvorfor kan vi ikke bare være tilfreds? Dagen ble avsluttet av enda flere spørsmål, på Bjørnsonfestivalens litteraturquiz, avholdt av vår eminente quizmaster Endre Ruset på Tapp & Kork.

Vi gleder oss til i morgen!