Ekstra satsing i Nesset i samarbeid med Romsdalsbanken

I år satser Bjørnsonfestivalen stort i Nesset med blant annet aktivitetsdag og fortellerstund for barnehagebarn, «Den store nøkkeljakten» på Nesset Prestegard, skriveverksted for ungdom, forfattermøte med fjorårets romanbestselger, åpningsarrangement i sentrum, konserter, cruise med Stein Torleif Bjella og en innholdsrik Prestegardslørdag. Ny hovedsponsor for festivalens program i Nesset, Romsdalsbanken, er også på plass i år og gjør et ekstra programløft mulig.

Tjuvstart på festivalen og åpningsarrangement i Eidsvåg sentrum

Årets festivalprogram starter allerede 30.8 for de eldste elevene på skolene i Nesset kommune. Forfatteren og poeten Endre Ruset tar med seg sin kunnskap om poesi kombinert med Bjørnson og til sammen blir dette skriveverkstedet BB7. Publikum vil få høre utdrag fra elevenes tekster på åpningen av festivalen i Nesset torsdag 6.9 kl 17.00. Alle tekstene vil bli utstilt i lokalene til Romsdalsbanken under festivalen.

-I år ønsker vi å markere festivalen enda tydeligere i Bjørnsons hjemkommune og vi lager derfor et flott åpningsarrangement i sentrum av Eidsvåg. Pengene fra Romsdalsbanken gjør det mulig for oss å satse litt ekstra i Nesset i år og det er vi utrolig glade for. -Vi skal være tydelig til stede gjennom støtte til kultursatsingene blant annet i Nesset, og som lokalbank er dette både naturlig og riktig, sier Svein Atle Roset som i tillegg til å være frivillig for festivalen også er styreleder i Romsdalsbanken. 

Direktør for Romsdalsmuseet, Jarle Sanden, vil stå for åpningshilsen til publikum i Nesset, festivalforfatter Helga Flatland deltar, Bech&Skeidsvoll NewOrleans Band spiller, det blir festivalkafé og det vil bli lokalt musikkinnslag med Eidsvåg songlag, sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin. – Bjørnson er vår viktigste inspirasjon i festivalarbeidet, og Nesset Prestegard vil naturlig nok være festivalens hjem disse dagene. Fredag blir det festivalkveld med foredrag om å leve på utelukkende norske råvarer med kokk og blogger Lene Havåg. Heine Bugge og Bjørn Tomren spiller og det blir smaksprøver på norsk småmat for salg og åpen pub. Arrangementet er et samarbeid med NORSØK på Tingvoll. 

Frivillige gjør festivalen mulig

Festivalens frivillige stab i Nesset og kommuneadministrasjonen med kulturleiar Turid Leirvoll Øverås og Romsdalsmuseets Bjørn Ølander i spissen gjør det mulig å arrangere festival både i Molde og Nesset samtidig. -De gjør er utrolig fin jobb, og uten dem så hadde dette ikke vært mulig, sier festivalsjefen som helst skulle vært to steder samtidig disse dagene. -Jeg er med som frivillig fordi jeg synes at det er utrolig viktig for barn og unge i Nesset å kjenne til hva som skaper identitet i kommunen vår og å få møte forfattere og litteraturen, sier mangeårig frivillig Kari Petrine Fitje Øverås. -I år ser det ut til at alle aldersgrupper fra barnehagene og opp til ungdomsskolealder får et tilbud på festivalen og det er jeg veldig glad for!

Program for barn og unge på Bjørnsonfestivalen

Ungene i Nesset vil få et variert program i skoletiden med blant annet forfatterbesøk av Arnfinn Kolerud som har med seg sin siste bok «Snillionen». Arnfinn er fra Rauma og han har vunnet en rekke priser for nettopp denne boka og filmrettighetene er allerede solgt. «Snillionen» handler om en mor og hennes sønn som arver masse penger og om hva som skjer når man prøver å gjøre det riktige i en slik situasjon.

Barnehageungene vil få delta på aktivitetsdag og fortellerstund med Karin Skjetne i Romsdalsbanken, og de yngste i grunnskolen vil få invitasjon til å bli med på «Den store nøkkeljakten» på Nesset Prestegard fredag formiddag. Bjørnstjerne har mistet nøklene til forfatterskapet sitt, og der oppbevarer han alle verktøyene som han bruker for å kunne skrive: Fantasien, rimene, ordene, bokstavene og følelsene. Ungene skal hjelpe Bjørnstjerne med å finne nøklene gjennom å løse oppgaver ute og inne på prestegarden. 

Lena Lindahl besøker ungdomsskolene i Nesset med boka «Jenta i veggen – I skjul for nazistene». Her forteller hun den utrolige historien om jødejenta Betzy som slapp unna deportasjonen under andre verdenskrig ved å skjule seg i husveggen hos en venn rett ved nazistenes tilholdssted. – Vi håper at også eldre vil ta turen på dette arrangementet som inneholder en historie fra krigen som ikke er kjent for folk flest, sier festivalsjefen.

Nesset Folkebibliotek skal være vertsskap for forfatteren av den mest solgte skjønnlitterære boka i 2017, Helga Flatland. Hun skal bokbades torsdag 6.9 av forfatter Svein Sæter om den siste romanen sin, «En moderne familie». Boka handler om et ektepar som velger å skille seg i godt voksen alder og om hvordan dette valget påvirker hele familien og omgivelsene rundt.

Prestegardslørdag

Lørdag byr på et variert program på prestegarden med både internasjonale og lokale innslag. Den anerkjente naturfotografen Staffan Widstrand vil vise bilder og fortelle om sitt arbeid blant ville dyr over hele verden, fra isbjørnene på Svalbard til leopardene i Latin-Amerika. Arbeid med å fremme frie ytringer er midt i kjernen av Bjørnsonfestivalens oppdrag, og publikum vil få høre Mohamedou Ould Slahis utrolige livshistorie fra utgivelsen Dagbok fra Guantanamo. Mohamedou satt fengslet i 14 år uten domfellelse og publikum får møte ham via Skype i samtale med journalist og menneskerettighetsaktivist Larry Siems. -Mohamedou har en svært spesiell livshistorie, men hans viktigste budskap er å ta tilbake et meningsfullt liv selv om man opplever hendelser som kan være utrolig tøffe, sier Johild Kosberg Bredin.   -Han er rett og slett en fantastisk mann med et livsmot som man bare kan beundre! Arrangementet har tittelen "Verdensfortellingene".

Dagen avsluttes med en stemningsfull konsert framført av trubaduren og scenepersonligheten Odd Arne Halås sammen med strykekvartetten fra Operaen i Kristiansund. De vil spille et variert program som består av kjente og kjære viser og sanger og Odd Arne har helt sikkert også med trekkspillet på scena.

Tradisjonsrikt litteraturcruise

Og som avslutning på festivalen: Litteraturcruise med Stein Torleif Bjella på Eikesdalsvatnet. -Dette blir en eksklusiv opplevelse for deltagerne med en av Norges aller mest folkekjære artister, sier Johild Kosberg Bredin. -Stein Torleif skal spille kun på årets cruise, så her gjelder det å kaste seg over billettene før det blir utsolgt. Bjella debuterte også som lyriker i fjor med diktsamlingen «Jordsjukantologien» og publikum vil altså få møte både lyrikeren og musikeren på vakre Eikesdalsvatnet.