De første navnene til årets festival er klare!

Bjørnsonfestivalen er 7. – 11.9 i Molde og Nesset. I år er det 25 år siden Bjørnsonfestivalen startet og festivalprogrammet skal ha et internasjonalt fokus også i jubileumsåret.

Et av hovedtemaene blir Europas situasjon med fokus på Tyskland.Hva er Europas største utfordringer og veivalg i tiden som kommer? Er Europas framtid under press? Hvordan vil den urolige situasjonen vi ser i dag knyttet til økonomi, folkevandringer og konflikter påvirke våre liv i Europa framover? Hva skjer med EU og forholdet til de ulike nasjonalstatene. Er Europa i krise? Hvilke faktorer er det som påvirker oss mest?

Midt i disse utfordringene ligger Tyskland. Et stort land på alle måter, med en spesiell historie og posisjon. Tyskland har stor påvirkningskraft, men har også en fortid som fortsatt preger nasjonen i betydelig grad. Berlin er kraftsentrum både kulturelt, sosialt og økonomisk.

 

Vi planlegger følgende arrangement med Europa og Tyskland som hovedfokus:

 

Bjørnsonfestivalens Europaseminar ”Hvor går Europa?”

Tidligere NRK-journalist Christian Borch (Aktuell med boka ”Banalitetens tyranni”) skal lede seminaret. Unni Wikan, professor i sosialantropologi, skal innlede om folkevandringene/innvandringens påvirkning , Edvard Hoem skal snakke om Bjørnsons Europa, Øyvind Østerud – professor i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo, skal fortelle om Europas største utfordringer i dag, Sten Inge Jørgensen skal snakke med utgangspunkt i boka ”Tyskland stiger frem” – en velskrevet og grundig innføring i Tysklands historie og hvilke påvirkninger som vil få betydning for framtidens Tyskland.

I høst utgis en biografi om Angela Merkel og journalist Ingrid Brekke kommer til festivalen for å holde foredrag om Tysklands forbundskansler - Europas viktigste politiker. Hun vokste opp i Øst-Tyskland og hennes bakgrunn gir interessante perspektiver knyttet til hvilke holdninger som har formet hennes politiske virke fram til i dag.

Berlinkveld med NRKs litteraturkritiker Knut Hoem og fotograf Espen Eichhöfer – norsk fotograf, men bosatt i Berlin. Knut Hoem har skrevet reiseboken ”Berlin – En veiviser” og han har bodd i Berlin i flere perioder. Han er lidenskapelig opptatt av byen og har utrolig mye kunnskap om alt man kan se og oppleve i byen midt i Europa.

Bjørnsonfestivalen har invitert Angelika Klüssendorf, en spennende, ung, tysk forfatter som har skrevet gripende oppvekstskildringer fra  DDR – romanene ”Jenta” og ”April”.

Vi har også invitert oversetteren som har arbeidet aller mest med tysk litteratur i Norge – Sverre Dahl – han er litteraturhistoriker og oversetter og har mottatt en rekke priser for arbeidet sitt, bl.a Kritikerprisen for oversettere og den tyske fortjenesteorden.

 

Andre aktuelle arrangement på Bjørnsonfestivalen 2016:

Carsten Jensen og Fredrik Wandrup – ”Den store Afghanistan-romanen” – med tittelen: ”Den første sten”. Romanen gir et fascinerende innblikk i Vestens krigføring, soldatenes møter med en fremmed kultur, et bredt lerret av etiske problemstillinger og menneskeskjebner, stiller det store spørsmålet: Hva kan vi egentlig oppnå gjennom krig?

Boka skildrer de danske troppenes handlinger i Afghanistan, sammenvevd med et utrolig dramatisk og uventet handlingsforløp.

Carsten Jensen skal samtale med Dagbladets litteraturanmelder Fredrik Wandrup på festivalen.

 

Foredrag med Iyad el-Baghdadi

Baghdadi er menneskerettighetsaktivist knyttet til ”Den arabiske våren”. Han er statsløs palestiner, oppvokst i De arabiske emirater og bortvis fra landet uten lov og dom. Han har nå fått asyl i Norge og fortsetter sitt arbeid for ytringsfrihet via bl.a Twitter og gjennom arbeidet med et omfattende bokverk som kommer i løpet av året om veien videre for den arabiske våren.

 

Hanne Ørstavik og Kristin Asbjørnsen”Take my mother home”

To kunstnere som har latt seg inspirere av hverandre – en forfatter og en musiker. Sammen lager de et intenst møte mellom uttrykk som som gir en vakker helhet. Hanne Ørstaviks siste bok ”På terassen i mørket” kom i 2014 og ble nominert til Brageprisen. Kristin Asbjørnsen har arbeidet mye med negro spirituals, og det er dette musikalske universet som hun presenterer i ”Take my mother home”.

 

FERDIG SNAKKA – med bl.a Geir Gulliksen, Øyvind Rimbereid, Hanna Dahl, Sandra Kolstad

Et litteratur- og musikk-konsept.

Da Ferdigsnakka LIVE ble arrangert for første gang i Oslo ble det stående hundrevis i kø rundt hele Youngstorget.

Prosjektet som starta som et håp om å gjøre noe gøy ut av trauste litterære høytopplesninger, fikk raskt ordene til å spre seg. Men hva var det egentlig? Jo, Ferdigsnakka er et prosjekt som kobler musikere og forfattere i både digital variant og konsertvariant. En kombinasjon av 50% litteratur og 50% musikk. På nett finnes Ferdigsnakka som lydboksingler – som høres nesten ut som en låt. I konsertvarianten, Ferdigsnakka LIVE, møtes musikere og forfattere og produserer lydboksinglene PÅ SCENEN. Det er nesten som en konsert, men denne gang er det forfatterne som er vokalister.

 

Visekunstner Ola Bremnes – folkekjær artist med låter som ”Har du fyr” og ”Sangen om byen”. Plateaktuell med ”MOLO” – 30 års karriere som artist, både solo og sammen med søsknene Kari og Lars Bremnes. Har med seg et egen gitarist og bassist, intimkonsert under festivalen..

 

Fortellerkveld med fortellere fra Romsdal og Sunnmøre, Anne Hungnes, Karin Skjetne, Olla Rypdal og Guri Aasen – ”4 furier forteller”. Damene har latt seg inspirere av myter og eventyr, både lokale fortellinger og fra den store verden. Alle har jobbet profesjonelt med fortelling for både barn og voksne – første gang alle står på samme scene. Går helt tilbake til grunnfjellet i litteraturen med fortellerkveld – de muntlige overleverte historiene.

 

Folketalene

Bjørnsonfestivalen fortsetter tradisjonen med de offentlige folketalene i Bjørnsons ånd. Tre av fire folketalere er klare og fra festivalens utescene vil vi i år få høre:

Dag O. Hessen som regnes som en av de fremste formidlerne av naturvitenskapelige tema i Norge. Han er svært kunnskapsrik om hva som påvirker miljøet vårt og presenterer aktuelle miljøutfordringer på en tilgjengelig måte for folk flest.

Knut Nærum – kjent for alle fra Nytt på nytt. Han har fått frie tøyler når det gjelder tema for folketalen. Det er ikke lett å forutse hva Knut Nærum har observert, reagert på, irritert seg over eller ønsker å pirke borti – han hat en skarp både penn og tunge og han er god til å sette ord på sammenhenger som vi alle egentlig også har sett, men absolutt ikke på samme måte og ikke like poengtert og bra.

Shabana Rehman Gaarder som er en utrettelig arbeidende kulturpersonlighet for ytringsfrihet. Hun er også veldig opptatt av miljø og dyrevelferd.