Snowden får pris av Bjørnson-Akademiet

edward snowden.jpg

Varsleren Edward Snowden tildeles årets Bjørnsonpris  av Bjørnson-Akademiet under festivalen. 


Det hele begynte våren 2013 med en epost til en journalist i The Guardian. Avsenderen var Edward Snowden en 29 år gammel agent i det svært hemmelige National Security Agency (NSA). I de neste månedene skulle Snowden stå frem som den mest oppsiktsvekkende varsleren i USAs historie. Han lekket svært sensitiv informasjon. Den viste hvordan amerikansk og britisk etterretning spionerte på vanlige  borgere.

Bjørnson-akademiet tildeler Bjørnsonprisen til Snowden for hans arbeid for personvern, og for at han retter et kritisk søkelys mot  staters overvåkning av sine og andres innbyggere. Edward Snowden blir fortsatt betraktet som en forbryter av den amerikanske staten. Andre,  både i og utenfor USA, ser ham som en varsler, en rettighetsforkjemper og et symbol på kampen mot illegitim statlig overvåkning. Snowden har gjennom sine avsløringer vist hvordan den elektronisk integrerte informasjonsverdenen kan være en trussel mot personlig integritet, men også mot ytringsfriheten. Dersom alt som blir sagt og skrevet kan bli registrert og lagret av staten, vil den frie utveksling av tanker, meninger og ideer bli skadelidende på flere måter. Dette er et tema som ligger tett opptil flere av Bjørnsons hjertesaker.

Snowden intervjues av Per Anders Johansen, journalist og Moskva-korrespondent i Aftenposten. Intervjuet følges opp av The Guardians utenrikskorrespondent Luke Harding og hans foredrag om Snowden. Harding har tidligere vært Moskva-korrespondent for The Guardian, men ble i 2011 utvist fra Russland. I 2014 kom hans  kritikerroste bok Snowden-filene Historien om verdens mest ettersøkte mann.