Polarkvelder med Monica Kristensen på Romsdalsbibliotekene

Monica med to hunder utenfor ishule.jpg

Neste uke skal Monica Kristensen besøke bibliotekene i Romsdal, ungdomsskoleelever i Fræna og Midsund og Hustad Fengsel med bilder og fortellinger fra egne ekspedisjoner og fra norsk polarhistorie. Monica ble bl.a nominert til Brageprisen for sin siste bok "Amundsens siste reise".

Publikum kan treffe henne 23.4 kl 17.30 på Fræna Folkebibliotek, 23.4 kl 20.00 på Nesset Folkebibliotek, 24.4 kl 19.00 på Rauma Folkebibliotek, 25.4 kl 19.00 på Aukra folkebibliotek og 26.4 kl 20.00 på Vestnes Folkebibliotek.

Arrangementene er gratis og åpne for alle. 

Foredragene er en del av prosjektet SamLES LITT - et samarbeid mellom Bjørnsonfestivalen og bibliotekene i Romsdal. Prosjektet er støttet av GassROR IKS og Møre og Romsdal Fylkeskommune.

Anna Fiske på Romsdalsturné gjennom prosjektet SamLES LITT

Bjørnsonfestivalen og kommunene i prosjektet SamLES LITT gleder seg til å være vertskap for forfatteren og illustratøren Anna Fiske som skal på turné i Romsdalen fra 9. - 13.4. De eldste i barnehagene og de yngste skolebarna er invitert gjennom bibliotekene i Molde, Rauma, Fræna, Eide, Vestnes, Aukra og Midsund.

Anna vil fortelle, lese og tegne for ungene med utgangspunkt i bøkene Hallo Skogen! og Hemmelige hytter som hun har laget.

Prosjektet SamLES LITT er støttet av Møre og Romsdal Fylkeskommune og GassROR IKS.

 

 

Fotoforedraget Det Siste Testamente med Jonas Bendiksen

Bendiksen_The%20Last%20Testament_0032.jpg

En av Norges beste fotografer, Jonas Bendiksen, tar oss med på sju møter med menn rundt om i verden som hevder å være den gjenvendte Jesus Kristus. Basert på hans arbeid med boken Det Siste Testamente og TV-serien Messias, får vi innblikk i bakhistorien til Messias-skikkelsene og deres følgere.

Gjennom Bendiksens personlige beretninger og intime portretter, undersøker Det siste testamente den religiøse troens grenser, i en verden som lengter etter en ny Frelser. Enten han flykter fra en rasende mobb i gatene sammen med Jesus fra Kitwe, deltar i en messiansk pilegrimsferd i Sibir eller bevitner endetiden sammen med Moses i Sør-Afrika, lar han seg underordne blant disiplene. Ved å akseptere hver og én av dem som den sanne og tilbakevendte Messias, har Bendiksen skapt et verk som på samme tid er et stykke apokalyptisk journalistikk og tankevekkende fotokunst.

Torsdag 15.3 kl 19.00 i Storyville, Plassen.

Foredraget er et samarbeid mellom Kirkefestuka i Molde og Bjørnsonfestivalen. Arrangementet er gratis. Velkommen!

Sydpolen - 66 dager med motgang og medgang..og Kari Bremnes...

DSC_0820.JPG

Med mål om å følge i Roald Amundsens spor la Jan Sverre Sivertsen (Sivert) og Astrid Furholt i vei på den 1400 km lange ferden på verdens høyeste, kaldeste og mest forblåste kontinent. Hør Siverts egen historie om en historisk ekspedisjon, uværet som endret planene, tankene når det røynet på som verst, kappløpet mot tiden og de vanvittige naturopplevelsene som sto i sterk kontrast til dagene hvor alt virket håpløst. Med bilder, film og formidling med glimt i øyet er dette et foredrag for både polarinteresserte, turfolk og andre. Hva Kari Bremnes har med dette å gjøre? Hør foredraget, så får du vite det!

Arrangementet er et samarbeid mellom Bjørnsonfestivalen og Sparebank1 Nordvest som også har støttet ekspedisjonen til Sydpolen.

Tirsdag 13.3 kl 19.00 på Plassen, Teatret Vårt

Billetter finner du her

Spennende foredragsdag med Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen

Bjørnsonfestivalen og våre gode samarbeidsparter Molde Bibliotek og Høgskolen i Molde arrangerer foredragene "1968" og "INDIA" tirsdag 27.2.

Foredraget "1968" finner sted i rom A.1.025 på Høgskolen i Molde kl 12.15 og foredraget om "INDIA" er på Plassen, i salen Teatret Vårt kl 19.00.

Om foredraget "1968":

1968 var breddfullt av dramatiske hendelser og omveltninger i store deler av verden. Mange husker kanskje best drapene på Martin Luther King og Robert Kennedy, invasjonen i Tsjekkoslovakia, opptøyene i Paris, Tet-offensiven under Vietnamkrigen ... men det var også året da musikalen Hair og filmen 2001: En romodyssé hadde premiere. Og i Norge giftet daværende kronprins Harald seg med Sonja, mens Phillips bekreftet det første oljefunnet i Nordsjøen.

En rekke andre store og små begivenheter skulle også komme til å sette sitt preg på 1968. Journalistene og forfatterne Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen har dykket ned i disse historiene fra vår ganske nære fortid, og gir oss i denne boken et nostalgisk og lærerikt gjensyn med hendelser vi fremdeles påvirkes av, på godt og på vondt. Boken blir å finne i butikkene fra 23.april 2018.

Om foredraget "INDIA":

Journalistene, forfatterne og ekteparet Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen har i løpet av sine yrkesliv bl.a bodd og arbeidet i India. I løpet av få år vil India overta posisjonen som verdens mest folkerike land, og dessuten det landet som opplever raskest økonomisk vekst. Samtidig har få land så store forskjeller - en milliard fattige og ufattelig mange milliardærer. India ligger helt i front når det gjelder medisinsk forskning og informasjonsteknologi, men hver dag dør likevel 1000 barn under fem år av diaré. India er fotturer i Ladakh, palmer i Kerala, te i Darjeeling, hippier i Goa og ull i Kashmir, og cricket, cricket og cricket. India er kaotisk parlamentarisme, korrupsjon og kameraderi - men også verdens største demokrati. I dette foredraget deler Eva og Joar sjenerøst av sine kunnskaper, opplevelser og møter med indere i alle samfunnslag.

Begge foredragene er gratis, støttet av Møre og Romsdal Fylkeskommune og GassROR IKS og åpne for alle. Hjertelig velkommen!

Fortellerstund og aktivitetsdag på Fræna Folkebibliotek lørdag 20.1 kl 13 - 15

MEMORYSPILLEBRETT.jpg

SamLES LITT 2018 i Fræna:

Det blir aktiviteter for ungene og fortellerstund med Karin Skjetne på Fræna Folkebibliotek lørdag 20.1 kl 13.00 - 15.00. Arrangementet passer best for barn mellom 4 - 8 år og barna kan få arbeide i Ordfabrikken, tegne dyremasker, ha navneleiting i biblioteket og spille barneboklotto.
Fortellerstundene starter kl 13.45 og kl 14.30. Arrangementet er gratis og er støttet av GassROR IKS og Møre og Romsdal Fylkeskommune.

Hjertelig velkommen!

Foredrag med Sigrid Sollund: "Hersketeknikker - nyttige og nådeløse"

Sollund, Sigrid (c) Sturlason.jpg

NB! Ordinære billetter er utsolgt - vi overfører foredraget på skjerm i Kafé Kurt i tillegg. Plass i Kafé Kurt er gratis.

Lær deg hersketeknikkene, så slipper du å bli tråkket på. Hersketeknikker flytter makt. De kan være nyttige, men også nådeløse. Uansett er det smart kjenne til dem - om du ønsker å bruke dem selv, eller om du vil beskytte deg mot dem. Som programleder i NRKs debattprogram Dagsnytt 18 ser SigridSollund hersketeknikker i full utfoldelse hver dag. Men hersketeknikkene finnes ikke bare i den politiske debatten, de brukes også på arbeidsplassen, i parforholdet, mellom foreldre og barn, i forhandlinger og i venneflokken. Gjennom eksempler fra de ulike arenaene, finner Sollund mønstrene, og beskriver dem med kløkt og vidd.

På grunn av stor pågang så er foredraget flyttet til salen Teatret Vårt på Plassen, torsdag 1.2.2018 kl 19.00. Billettene inne i salen er nå utsolgt, men vi overfører foredraget ut i Kafé Kurt på skjerm. Det koster ikke noe å overvære foredraget fra Kafé Kurt, men det er fint å møte opp i god tid.

Studenter som har kjøpt billett i kategorien Ungdomsbillett må vise studentbevis ved innslipp til Teatret Vårt.

Etter foredraget blir det boksalg og signering.

Hjertelig velkommen!

Forestillingen "Pavlovs tispe" med Camara Joof spilles for 10.trinn + VGS 11.desember

Camara Joof.jpg

Bjørnsonfestivalen og Molde Bibliotek inviterer elever fra VGS og 10.trinn til forestillingen "Pavlovs tispe" mandag 11.12 kl 10.00 og 12.00 i Storyville på Plassen.

Camara Joof har sammen med regissør Kai Johnsen utviklet en forestilling som handler om hendelser i Camaras eget liv, der hun har kommet til kort eller gått for langt. Forestillingen er en personlig reise gjennom et kulturelt veikryss, fra ungdomstid i Sandefjord, via Oslo ut i verden og tilbake igjen.

Tekstene handler blant annet om hvilke blikk vi ser hverandre med, om språk og makt og om hvordan verden former identiteten vår. 
Forestilingen er en seriøs, sjangerlekende og morsom monolog om utenforskapets konsekvenser.

Produsenter er Den Mangfaldige Scenen og Brageteatret.

"UNGT BLIKK" PÅ HARALD ROSENLØW EEG

Eeg-Harald-Rosenloew Kred Niklas Leilo.jpg

Onsdag 29.11 kommer årets Ungt Blikk-forfatter Harald Rosenløw Eeg tilbake til Molde VGS for å arbeide videre sammen med elevene. Prosjektet startet med et første møte mellom elevene og forfatteren på Bjørnsonfestivalen 2017. I etterkant har skolen valgt ut hvilke bøker elevene skal lese og elevene har startet arbeidet med egne uttrykk inspirert av Yatzy og Gyldig Fravær

Resultatet vil bli vist på Plassen våren 2018 med en felles forestilling der Harald Rosenløw Eeg også vil være til stede.

"DU GRØNE,GLITRANDE - EI HYLLING TIL JULETREET" med Oddgeir Bruaset

Du grøne glitrande.jpg

Du grøne, glitrande fortel historia til ein av våre kjæraste juletradisjonar. Ho er full av overraskingar. 

Det første juletreet vart reist og pynta i Alsace på 1500-talet, og for knapt to hundre år sidan kom tradisjonen til Noreg. Mange opplevde synet av juletreet som eit vedunder - medan andre såg på det som avgudsdyrking. 

Boka syner at treet, med røter heilt tilbake til heidendommen, vart det fremste kristne julesymbolet. Korleis vart denne skikken så utruleg populær? Kva er meininga bak pynten? Kva gjorde dei som ikkje hadde tilgang på skog eller råd til juletre? 

Bli med Oddgeir Bruaset på ei stemningsfull vandring gjennom juletreskogen, til juletrefestar som samla heile bygder, og til folk som fortel om juletreet dei aldri gløymer.

Foredraget er på Nesset Folkebibliotek mandag 27.11 kl 19.00 og er gratis. Frå kl 17.30 er det sal av eritreisk kaffe og bakst i regi av Flyktningetenesta i Nesset og Nesset bygdekvinnelag. 

Arrangementet er ein del av prosjektet SamLES LITT som er støtta av GassROR IKS og Møre og Romsdal Fylkeskommune.

Reservasjon av fribillettar kan du gjere her:

https://nessetfolkebibliotek.hoopla.no/sales/oddgeir-bruaset-6460

 

 

ERIKA FATLAND MED FOREDRAGET "GRENSEN" ONSDAG 15.11 KL 19.00

Erika Fatland web ©Tine_Poppe.jpg

 

Forfatteren bak Sovjetistan har vært ute på en enda mer eventyrlig reise – langs grensen til verdens største land: Russland.

Erika Fatland er en av Norges mest spennende sakprosaforfattere. Hun fikk sitt store gjennombrudd med boka Sovjetistan i 2015. Nå har hun vært på en ny eventyrlig reise, denne gangen langs Russlands enorme grense – fra Nord-Korea i det fjerne Østen, langs Kaukasus, over Det kaspiske hav og Svartehavet. Vi blir med henne til Ukraina, der president Putin ekspanderer, og opp gjennom Øst-Europa, til vår egen grense mot Russland. Endelig tar hun båt gjennom nordøstpassasjen – en båtreise som har blitt mulig etter klimaendringene. Med kunnskap om landene og deres historie og gjennom menneskemøter viser Erika Fatland hvordan disse svært ulike landene alle påvirkes av sin mektige nabo.

Foredraget er en del av prosjektet SamLES LITT og arrangør er Bjørnsonfestivalen og Molde Bibliotek. Prosjektet SamLES LITT er støttet av GassROR og Møre og Romsdal Fylkeskommune.

Foredraget er i Storyville, Plassen og er gratis og åpent for alle. Det blir signering og boksalg i regi av Notabene. Det vil også bli lagt opp til lyd og bildeoverføring i foajéen utenfor dersom arrangementet blir fullt inne i Storyville.

Velkommen!

ÆSJ! med forfatter Reidar Kjelsen for 5-åringer i Molde, Nesset og Vestnes

Æsjcover.jpg

En bok kan handle om hva som helst. Forfattere har nemlig lov til å lyve! 

5-åringer fra Nesset, Molde og Vestnes er invitert til elleville møter med forfatter og illustratør Reidar Kjelsen 8. - 10.11.2017. Arrangementene skal skje på bibliotekene i de tre kommunene og alle forestillingene er nå fullbooket.

Dette er standup for de aller minste. Forfatteren Reidar Kjelsen forsøker å skape bevissthet rundt det at mennesker spiser dyr, og leker med tabu og fordommer. Hvorfor skal man være høflig og hvorfor bestemmer de voksne alt? ”Æsj!”, ”Ku uten hode”, ”Tissemus”, ”Bertil Bestemmer selv!” og ”Rumpetroll” er bøker for dem som skal stave seg gjennom sine første setninger. Veldig enkle bøker, med vekt på humor. I produksjonen "Æsj!" beveger Reidar seg i terrenget rundt disse bøkene, tegner på flippover og er åpen for innspill fra elevene. Det er ikke uvanlig at det skjer rare og helt uventede ting når barnehoder møter hodet til en gal forfatter!

Arrangementene er en del av prosjektet SamLES LITT som er støttet av Møre og Romsdal Fylkeskommune og GassROR.

Bibliotekene i Romsdal er samarbeidsparter og medarrangører sammen med Bjørnsonfestivalen.

 

SKRIVEVERKSTED FOR UNGDOM MED ENDRE RUSET OG JOAKIM KJØRSVIK

UKM input plakat.png

Bjørnsonfestivalen har fått penger til skriveverksted for ungdom fra Møre og Romsdal Fylkeskommune, og da blir det selvfølgelig samarbeid med UKM! 

Ung Kultur Møtes inviterer til UKM INPUT i Ålesund 11.11 på Fellesverket Dragen.

Forfatterne Endre Ruset fra Molde og Joakim Kjørsvik fra Ålesund er instruktører og kurset passer for ungdom fra 13 - 20 år. Dette er et skrivekurs for alle, enten du har en forfatter i magen eller slett ikke har tro på at du kan skrive. Verkstedet er lagt opp på en uformell og leken måte som setter hver enkelt sine kreative muligheter i sentrum.

Påmeldingslink finner du her: www.ukm.no/mr.

UKM INPUT tilbyr også verksteder innen dans, stemmebruk, låtskriving og mye mer!

Velkommen!

BILLETTAR HER: SPRÅKMORO med Linda Eide til biblioteka i Romsdal

3. m_plakat.jpg

Linda Eide og Sjur Hjeltnes tek med seg sitt populære sjov Språkmoro til Vestnes, Aukra, Fræna og Midsund i perioden 1. - 6.november.

Under parolen Språk er sjov! gyv Linda Eide laus på språklege fenomen, kuriositetar og historier. Hun hyllar og herjar med vår språklege kvardag, og byr inn til språkleg påfyll i ein hyggeleg og eksamensfri atmosfære. Pianist og komikar Sjur Hjeltnes sørgjer for musikalsk og verbal bækking av ypparste slag.

Tilskipingane er ein del av prosjektet SamLES LITT. SamLES LITT er eit treårig samarbeid mellom Bjørnsonfestivalen, folkebiblioteka i Romsdal, GassROR og Møre og Romsdal Fylkeskommune. På turnéen med Linda Eide er også mållaga iRomsdal med som samarbeidspartnarar.

Prosjektet starta i vår med besøk av historikaren og forfattaren Hans Olav Lahlum som gjennomførte 8 foredrag på tre og ein halv dag i Romsdal.

Linda Eide besøker følgjande kommunar:

Vestnes Folkebibliotek er arrangør onsdag 1.11 kl 19.00 på Myra kulturbygg

Midsund bibliotek er arrangør torsdag 2.11 kl 19.00 i storsalen på Midsund skule

Fræna Folkebibliotek søndag 5.11 kl 19.00

Aukra Folkebibliotek er arrangør måndag 6.11 kl 19.00 i auditoriet ("Egget") på Gossen Barne- og ungdomsskole

Linda Eide plar også å ha med seg lokale kapasitetar frå språkfeltet og på denne turnéen får publikum møte Helge Sandøy, professor emeritus i nordisk språkvitskap og lektor Arnfinn Hovde som byter på å delta på dei ulike tilskipingane..

Billettane til arrangementa finn du her:

 

Det vil òg vere råd å kjøpe billettar på spelestadene 30 minutt før sjølve arrangementa. - NB! Berre kortsal!

Arrangementet støttes av Vårdal butikkdata som leverer betalingsterminal. Tusen takk!

VELKOMEN TIL SPRÅKMORO!

— Norge har det beste utgangpunkt, bare vi griper det!

Poppes ja:  Han snakket om Kongens nei, men Erik Poppe sa heldigvis ja til å delta på årets Bjørnsonfestival. Her med Øystein Hauge i Teatret Vårt. Foto: Sven Erik Skarsbø

Poppes ja: Han snakket om Kongens nei, men Erik Poppe sa heldigvis ja til å delta på årets Bjørnsonfestival. Her med Øystein Hauge i Teatret Vårt. Foto: Sven Erik Skarsbø

Festivaluka går mot slutten og kun sjarmøretappen søndag gjenstår. Nest siste dag engasjerte både store og små festivalgjengere og publikum har fått ny kunnskap om både strikking, fotografi og hvordan man lager radio. Dette er lørdagen oppsummert i korte trekk.

Av: Sunniva I. Nerbøvik

Regissør og filmfotograf, Erik Poppe, inntok Teatret Vårt og fortalte engasjert om hvordan den kritikerroste filmen, Kongens nei, ble til. At kun planleggingen av en film tar over to år var nok overraskende for mange, men resultatet ble virkelig verdt ventetiden. Det synes også Hans Majestet Kongen, som i følge Poppe, hadde vandret nesten rett inn i innspillingen, før han bråstoppet og sa til personen han for øyeblikket var midt i en telefonsamtale med, "Nå må jeg være stille, for her filmer de".

Det var i det hele tatt mye som skjedde i sentrum denne dagen og med barnas trappefest var det fullt kjør med ivrige barn som løp fra den ene aktivitetsposten til den neste. Aktivitetsløype, navnestafett, ordfabrikk og fortellerstund sto på programmet og det hele ble avsluttet med familieforestillingen 'Rødhette og Ulven' på utePlassen. Med en haug moderne referanser, dabbing og rap var dette en versjon man trygt kan slå fast at publikum aldri hadde sett før. Og etter reaksjonene til de små festivalgjengerne å dømme, var dette en ordentlig suksess!

Samtidig, inne i Storyville, holdt Arne & Carlos' sitt inspirasjonsforedrag om håndarbeid og design hvor tilhørernes strikkepinner nærmest klirret i takt. De viste et imponerende slideshow med alskens finurlige kunstverk i ull og utviklingen av sine etterhvert så ikoniske strikkedukker, hvor forøvrig oppskriften på den siste versjonen kan finnes i deres nyeste bok. Vittige kommentarer og anekdoter akkompagnerte de fleste bildene og det kan meldes om over gjennomsnittet god stemning i salen.

Dagens folketale ble holdt av generalløytnant og tidligere NATO-general, Robert Mood. Han mente at Norge må slutte å hele tiden tenke på seg selv som et lite land, men heller at vi er et stort land i en liten verden. Vi har verdens beste utgangspunkt, bare vi griper det! Videre oppfordret han den yngre generasjonen å ta ansvar for sin fremtid og gå til valgurnene på mandag - uansett hva de mener er viktigst for dem, skal andre respektere det.

Det ble både litterært og personlig da kulturjournalist i Vårt Land, Arne Borge, sammen med forfatter Per Petterson inntok stolene på scenen i Storyville. Få norske forfattere kan skilte med tilsvarende anerkjennelse som Petterson de siste årene har oppnådd, både i utlandet og her hjemme på berget. Han markerer i år 30 år som forfatter og de frammøtte fikk en smakebit på hans neste roman.

Fotograf og foredragsholder, Morten Krogvold, tok med sine beste forfatterportretter og fortalte historiene bak dem, i fra kobberstikk til silverprints i Teatret Vårt. Han har hatt en stor lidenskap for fotografi helt fra han var liten og har tatt portrettbilder av mennesker som Anne Cath. Vestly og Nelson Mandela. Da han skulle fotografere Olav H. Hauge fikk han derimot litt problemer og det kom for en dag at Hauge ikke likte fotografen spesielt godt; Grunnen var portrettet Krogvold hadde tatt av Halldis Moren Vesaas. Etter noe overtalelse og ettersom Hauge faktisk trengte et nytt forfatterportrett til bøkene sine, fikk Krogvold allikevel tilslutt ta bilde av han.

Lørdagens siste programpost var Radio Don Quijote. Utstyrt med hver sin radio blir teaterpublikummet til radiopublikum når 6 personer (i skikkelsene til Vivi Sunde, Bjørnar Lisether Teigen, Johanna Mørck, Hugo Mikal Skår, Lars Melsæter Rydjord og Sara Fellman) går sammen om å gjenåpne FM-båndet med sin egen radiostasjon. Deres prosjekt er å fortelle historien om en av verdens beste bøker: Don Quijote. Stykket har allerede høstet gode kritikker og fortsetter med forestillinger utover høsten.

Retoriske virkemidler og tidenes norske sangtekst

Fullt trøkk:  Knut Marius Djupvik, på vokal, sammen med Josah, bestående av f.v. Jonas Høgset på gitar, Joachim Orvik på trommer og Sindre Klykken Håndlykken på bass, fremførte låtene som hadde nådd topp 5 i kåringen av tidenes norske sangtekst. Foto: Sven Erik Skarsbø

Fullt trøkk: Knut Marius Djupvik, på vokal, sammen med Josah, bestående av f.v. Jonas Høgset på gitar, Joachim Orvik på trommer og Sindre Klykken Håndlykken på bass, fremførte låtene som hadde nådd topp 5 i kåringen av tidenes norske sangtekst. Foto: Sven Erik Skarsbø

Strålende sol, trappa foran utePlassen full av elever som ville TA ORDET! Kåring av tidenes norske sangtekst og den store familiesamtalen. Dette var noen av ingrediensene i oppskriften på en vellykket fredag i årets Bjørnsonfestival.

Av: Sunniva I. Nerbøvik

Fredag startet som torsdag, med ei fole god bok til frokost på Fole Godt. Kulturjournalist i Vårt Land, Arne Borge var, for mange moldensere, underholding til dagens første kaffekopp.

Medieviter, kommunikasjonsrådgiver og professor i retorikk og visuell kommunikasjon, Jens E. Kjeldsen, fortalte at det er mer bak den tilsynelatende kranglingen som har foregått mellom våre politikere og som har satt sitt preg på årets valgkamp. I Storyville ble publikum litt klokere på de retoriske virkemidlene våre folkevalgte bruker i foredraget De krangler jo bare.

Terje Tvedt har vært en travel mann under årets festival - i går satt han i panelet under vårt fremtidsseminar og i dag startet han dagen med et foredrag om norske tenkemåter for studenter (og alle andre) som fant vegen til Høgskolen i Molde. Når kirkeklokka slo 12, var han på plass(en) igjen og fortalte hvordan mennesker i årevis har forsøkt å kontrollere verdens vannmasser og at elver, som tidligere har vært grunnlag for oppblomstring av samfunn, gjennom dagens klimaforandringer tørker inn og dermed også fjerner det samme grunnlaget.  Det er i det hele tatt en vannusikkerhetens tidsalder vi nå lever i.

Litt utpå ettermiddagen, ble trappa foran utePlassen fylt med masse flott skoleungdom - alle med sin egenskrevne tale i hånd. Det var klart for talekonkurranse og selv om ikke alle ville, var det noen som trosset sceneskrekken og turte å ta ordet! To vinnere ble tilslutt utpekt og skal konkurrere videre mot andre gode ungdomstalere i Ålesund.

Filosof og forsker, Henrik Syse, var dagens mann når folketalen skulle holdes. Velartikulert og morsom fikk han flere ganger publikum til å le og etter spennende musikalske innslag, fra folkemusikkensemblet Majorstuen og moldebandet Revolt V, ruslet flere fra publikum inn i retning Storyville for å få en opplæring i fortellingens kraft. Jan Kjærstad, som regnes som en av Nordens fremste forfattere, og Lars Petter Sveen som har høstet glitrende kritikker for sine romaner og i tillegg er blant de ti fremste norske forfatterne under 35 år, diskuterte ulike språklige virkemidler de bruker i sine bøker. I tillegg fikk også publikum vite hvordan man holder en kniv dersom man skal knivstikke noen, uten at vi trenger å gå nærmere inn på det...

I samarbeid med Dagbladet hadde et panel funnet frem til 30 låter som skulle være med i kappestriden om tittelen som tidenes norske sangtekst. I Teatret Vårt fredag kveld, spilte Knut Marius Djupvik og Josah, bestående av Jonas Høgset på gitar, Joachim Orvik på trommer og Sindre Klykken Håndlykken på bass, låtene som hadde blitt stemt fram til topp 5. De begynte med låten som kom på 5. plass - Karpe Diems 'Lett å være rebell i kjellerleiligheten din', deretter kom Lillebjørn Nilsens 'Snilleste gutt på sovesal 1', før Halvdan Sivertsens 'Nordaførr vårvise' og Jokke og Valentinernes 'To fulle menn' kom på henholdsvis bronse- og sølvplass. Den siste låten som ble spilt (og dermed også vinneren), var Erik Byes 'Vår herres klinkekule'.

Da forfatter og journalist, Linn Ullmann, forfatter og dikter, Naja Marie Aidt, og forfatter og litteraturkritiker, Kaja Schjerven Mollerin, inntok et fullsatt Storyville måtte det ekstra stoler til for å få plass til alle i publikum. Den store familiesamtalen utforsker familiens rolle i en persons liv; Vi ble født inn i en og vi danner nye familier når vi vokser opp. Familien har avgjørende betydning for hvem vi er og hvem vi blir. Ullmann og Aidt har begge kritikerroste utgivelser som går tett på deres egen familiehistorie og foredraget var vel verdt å få med seg.

Som på onsdag rundes dagen av på Tapp og Kork, denne gangen med Bjørnsonfestivalens Poesipub. Det er ventet fullt hus, så her lønner det seg å være tidlig ute om man vil ha bord.

— Hvorfor ble Norge så lite korrupt som det ble?

Kloke hoder:  F.v. Terje Tvedt, Kjetil Bjorvatn, Anne Karin Sæther og Janne Haaland Matlary under vårt fremtidsseminar 'Norge i verden' i Teatret Vårt torsdag kveld. Foto: Sven Erik Skarsbø

Kloke hoder: F.v. Terje Tvedt, Kjetil Bjorvatn, Anne Karin Sæther og Janne Haaland Matlary under vårt fremtidsseminar 'Norge i verden' i Teatret Vårt torsdag kveld. Foto: Sven Erik Skarsbø

Publikum kunne legge igjen paraplyene hjemme og til og med sola tittet frem på festivalens andre dag. Her er en liten oppsummering av noen av torsdagens høydepunkter.

Av: Sunniva I. Nerbøvik

— Den største kunsten, er kunsten å huske, sa idehistoriker, forfatter og skribent, Hilde Østby, i forestillingen Å dykke etter sjøhester. Sammen med sin søster, Ylva Østby, nevropsykolog og forfatter, diskuterte de falske minner, kontroversielle teknikker brukt i politiavhør, hvordan folk kan huske ting de hadde glemt (eller som faktisk ikke hadde skjedd) og ga også gode studietips til studentene som befant seg i salen. De avrundet diskusjonen med å minne publikum på at evnen til å glemme ting burde ikke tas for gitt. Det hadde vært utrolig slitsomt å huske hver minste detalj, fra hver eneste dag i livet.

Dagens folketale ble holdt av litteraturviter og kjønnsforsker, Jørgen Lorentzen, som snakket om ytringsfriheten i Tyrkia. Han fortalte om journalister og andre sivile som sitter fengslet og det eneste de har gjort er å trykke 'like' eller skrive artikler kritiske mot retningen Tyrkia beveger seg i. Evelyn Osazuwa Rasmussens imponerende lange tankerekke fra når hun ser ut av et bussvindu fascinerte publikum foran utePlassen og Frida Ånnevik gav en liten smakebit på hva publikum til kveldens konsert kan vente seg. De står begge klare på scenen fra kl. 20, henholdsvis i Storyville og Teatret Vårt.

I samarbeid med Amnesty International Norge, sto en av Irans mest kjente forsvarsadvokater, Mohammad Mostafaei, klar på scenen i Teatret Vårt sammen med generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs. Mostafaei har i mange år har kjempet for å omgjøre dødsdommer mot kvinner og mindreårige i hjemlandet og har sammen med Odd Myklebust utgikk boken I skyggen av Sharia. De diskuterte hvordan Mostafaeis arbeid fikk han i konflikt med regimet i landet, hans erfaringer med Sharialovene og menneskerettighetssituasjonen i dagens Iran.

Etter en rask omrigg var Teatret kun 30 minutter senere klart for vårt fremtidsseminar 'Norge i verden'. I panelet satt professor, forfatter og filmskaper Terje Tvedt, økonomiprofessor Kjetil Bjorvatn, forfatter Anne Karin Sæther og professor i internasjonal politikk, Janne Haaland Matlary var kyndige når de blant annet snakket om Norge som selvstendig stat, om landets sjel og hvilket land vi skal være fremover. Tvedt spurte også retorisk hvorfor Norge ble så lite korrupt som det ble, i forhold til andre land. Det var flere gode spørsmål fra salen og seminaret kunne gjerne fortsatt et godt stykke utover kvelden.

Klokken 21.30 skal Romanene i ilden - kritikerne tar ordet og det er gratis inngang til Kafe Kurt hvor Arne Borge, Frode Helmich Pedersen og Kaja Schjerven Mollerin står klare.

Årets Bjørnsonfestival er åpnet!

Engasjert:  Moddi  s ynger for dem som ikke kan synge selv. Han ønsker mer debatt rundt sensureringen av dikt og sanger og vil med sitt prosjekt UNSONGS løfte problemstillingen frem i lyset. Bilde: Sven Erik Skarsbø

Engasjert: Moddi synger for dem som ikke kan synge selv. Han ønsker mer debatt rundt sensureringen av dikt og sanger og vil med sitt prosjekt UNSONGS løfte problemstillingen frem i lyset. Bilde: Sven Erik Skarsbø

Årets første dag av Bjørnsonfestivalen 2017 nærmer seg slutten og for en dag det har vært! Det er vanskelig å skulle oppsummere, men her er et knippe av dagens høydepunkt.

Av: Sunniva I. Nerbøvik

Selv om ikke den offisielle åpningen var før kl. 15, hadde Knut Ødegård en liten tjuvstart med boklansering av sin splitter nye diktsamling Tida er inne. Forfatteren er nå inne i sitt femtiende (!) år som poet og er mer vital en noen gang. I en samtale, kyndig ledet av Øystein Hauge går Ødegård rett på dagens politiske scene.

Drøyt 475 publikummere hadde funnet veien gjennom regndråpene til festivalåpningen og til det som fra scenen ble karakterisert som perfekt litteraturvær. Årets første folketale ble holdt av Camilla Stoltenberg som stilte spørsmål ved hvorfor forskjellene mellom jenter og gutter, kvinner og menn fortsetter å øke uten at noen helt forstår hvorfor. Årets vinner av Bjørnsonstipendet, Marianne Clementine Håheim var stolt over å få ta i mot en pris i en by som helt fra hun var liten har vært svært viktig for henne. I tillegg var det innslag fra Moddi, elever fra Nordbyen skole, Beate Mordal, Martin Bredin og Ingvild Aas.

Gravejournalistene inntok Teatret Vårt og med fire SKUP-vinnere i panelet var det klart for et spennende seminar om hvordan noen av Norges beste journalister jobber med sine prosjekter. VG-journalistene Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman fortalte om den omfattende prosessen det var å få tak i alle detaljene som tilslutt avdekte den omfattende bruken av belter i norsk psykiatri. Eskil Engdal og Kjetil Sæther, journalister for Dagens Næringslivs magasin D2, skildret Jakten på Thunder som tok dem til 5 kontinenter og den overraskende oppdagelsen om at tjuvfisket i Antarktis faktisk var svært sofistikert og organisert miljøkriminalitet. Lokalavisa Romsdals Budstikke var også godt representert og redaktør Ole Bjørner Welde fortalte at selv om de har noe mindre ressurser er den lokal gravejournalistikken fortsatt et spennende felt for avisens journalister.

Moddi spilte foran et fullsatt Teatret Vårt og resultatet av hans tre år lange prosjekt, UNSONGS, med sanger som av ulike grunner har blitt dysset ned og glemt, fikk endelig komme frem i lyset. Artisten selv sa at det var deilig å endelig være tilbake i Molde, etter flere nesten turer som alle hadde endt på Vestnes.

For å avrunde en hendelsesrik dag arrangerte vi, sammen med Tapp & Kork, årets første samarbeidsprosjekt med byens ølpub, nemlig litteraturquiz og kro. Endre Ruset var quizmaster og det ble en ypperlig avsluttning på festivalens første dag.

Velkommen til familiearrangementet Barnas Trappefest på Bjørnsonfestivalen!

Lørdag 9.9 er det Barnas Trappefest på Plassen!

Bli med på aktivitetsløype med ordfabrikk, fortellerstund, kunstverksted om fabeldyr, barnebokoppgaver og familieforestillingen "Rødhette og ulven"(erstatter Vera Michaelsen og Bård Watn).

Fra 11.30: Oppmøte i Molde Bibliotek ved skranken i 1.etasje. Deltagerne blir med på aktivitetsløype inne på Plassen med fortellerstund og kunstverksted inkludert. Det blir premier til alle som deltar. Alle barna må følges av en voksen. Aktivitetsløypa stenger 12.50.

13.00: Familieforestillingen "Rødhette og ulven" på Bjørnsonfestivalens utescene.

Her møter publikum brødrene Grimms eventyr "Rødhette og Ulven" i et lekent og levende univers med musikk og sceniske effekter. I denne versjonen av den kjente fortellingen møter vi en tøff og egenrådig Rødhette, en ulv som ikke helt vet hvordan man får venner, samt flere nye, morsomme karakterer som dukker opp i skogen. Veien hjemmefra til Bestemors hus har aldri vært så fargerik og spennende!

Arrangementet passer best for barn mellom 4 - 8 år og er gratis.

Sponsor er Gjensidige Forsikring Nordmøre og Romsdal. Bakeriet Kneippen stiller med boller til deltagerne på aktivitetsløypa.

Samarbeidsparter er Bjørnsonfestivalen, Molde Bibliotek, Møre og Romsdal Kunstsenter og Teatret Vårt/Barneteatret Vårt.

Teamet bak "Rødhette og ulven" er:

Med: Gina Kruse Ludvigsen og Philip Bøckmann
Av: Charlotte Brænna og Lasse Vermeli
Manus: Andreas Preus Efskin
Musikalsk leder: Håvard Gressum Antonsen
Scenograf: Tine Røtnes
Foto og design: Mikkel Gythfeldt
Voice-over: Inger Teien (som Rødhettes mamma)

Hjertelig velkommen!

 

 

Bjørnsonfestivalen og Dagbladet kårer Norges beste sangtekst

– Sangteksten er den mest populære litteratursjangeren vi har. Samtidig snakkes det lite om hva som gjør sanglyrikken god, sier Arne Borge, litteraturkritiker og kunstnerisk rådgiver i Bjørnsonfestivalen.

Dette ønsker Bjørnsonfestivalen å gjøre noe med. I samarbeid med Dagbladet kårer de den beste norske sangteksten etter 1945. Det er første gang en slik kåring finner sted i Norge. En jury har plukket ut de 30 beste sangtekstene, som spenner fra Alf Prøysen til Vilde Tuv, fra Erik Bye til Jokke & Valentinerne, fra Kari Bremnes og Ola Bremnes til Karpe Diem.

– Det er gode grunner til å gjøre dette nå, påpeker Borge. Å skrive på norsk har igjen blitt naturlig for norske artister. Og så har jo som kjent Bob Dylan fått Nobelprisen i litteratur, noe som minner oss på at sanglyrikken ikke står tilbake for annen litteratur.

Fra lørdag 8. juli kan folket stemme på sin favoritt på Dagbladets nettsider: www.db.no/sangtekst og på Facebook. Avstemningen stenger søndag 20. august, og vinneren kunngjøres på arrangementet TIDENES NORSKE SANGTEKST på Bjørnsonfestivalen, fredag 8. september, kl. 17:30. Her blir det også en minikonsert med Knut Marius Djupvik og bandet JOSAH, som framfører de fem beste sangene.

Juryen har bestått av Frida Ånnevik, låtskriver og artist; Gisle Selnes, professor i allmenn litteraturvitenskap og forfatter av boka Den store sangen: Kapitler til en bok om Bob Dylan; Sigrid Hvidtsten, kulturredaktør i Dagbladet. Arne Borge har ledet juryen.

http://www.dagbladet.no/kultur/karing-hvem-har-skrevet-landets-beste-sangtekst/68471695

Kontaktinfo:

Kunstnerisk rådgiver i Bjørnsonfestivalen, Arne Borge, 95894047

Festivalsjef Johild Kosberg Bredin, 91149119