Nesset 2019

 

Torsdag 5.9

17:00 - 17:45: Åpningsarrangement og festivalkafé

STED: Utescena ved Rådhuset

Åpningen vil også i år finne sted utenfor Romsdalsbankens lokaler i Eidsvåg sentrum med musikk, festivaltale og kafé etter arrangementet.
Elever fra Nesset vil lese egne tekster, Svein Sæter har skrevet tale og musikken står Mats Nerli og André Gussiås for. Programleder og vertskap er Bjørn Ølander.

Hjertelig velkommen!

Med: Svein Sæter, Bjørn Ølander, Mats Nerli og André Gussiås m.flGRATIS


19:00 - 20:00: Hva visste hjemmefronten?

STED: Nesset Folkebibliotek

Vår norske krigshistorie skrives igjen og igjen, men med utgivelsen «Hva visste hjemmefronten?» røsket Marte Michelet tak i etablerte sannheter og nye vinklinger som satte fart på debatten om hvilke fortellinger som er sanne.
På Bjørnsonfestivalen skal Marte både holde foredrag i Molde om bokas innhold, og delta på scenesamtale med forfatter Svein Sæter i Nesset. Svein har selv fordypet seg i krigshistorie gjennom utgivelsene om Tungtvanns-sabotøren Knut Haugland og om etteretningsorganisasjonen XU.

Med: Marte Michelet, Svein SæterKJØP BILLETT


Fredag 6.9


18:00 - 20:00: Festivalkveld på Nesset Prestegard

STED: Nesset Prestegard

Et fritt liv?

Journalist Simen Tveitereid beskriver i boka Et fritt liv prosessen med å flytte til småbruket der han har tilbragt alle ferier. Han ville ha mer tid med familien, få med seg heggens blomstring om våren og ta en fisketur en klar høstmorgen.
Men et slikt liv er et brudd med normen i vårt samfunn. I Norge er velstanden tredoblet siden 1970-tallet og nesten alle politikere sier at nordmenn i fremtiden må jobbe mer om vi skal redde velferdsstaten. Er dette i tråd med de verdiene vi setter høyest i livet?

Perleskum

Også Aasmund Olavsson Vinje var liten eingong. Han passa på den blå bukken sin så godt han kunne, men Blåmann forsvann oppi ura der ein stad, og Aasmund gløymde det aldri. Kanskje var det lengten som gjorde at han strøymde over av ord, dikt og engasjement resten av livet?

To folkemusikarar og to jazzmusikarar leikar med nye tonar til Vinje sine gamle ord. For store og små målar dei fram små historier om kven denne kunstnaren var, og kva han hadde på hjartet. Med både bilar og tog i tubaen sin ertar Daniel Herskedal den kvikke nordmørs-stemma Unni Boksasp opp i nye høgder. På svarte og kvite loddar Dag-Filip Roaldsnes djupet, medan komponist Jorun Marie Kvernberg ausar på og opp og fram med boge og streng. Til saman er dei fire stykke Aasmund Olavsson Vinje, i ulike farger og stemningar!

Verket er støtta av Norsk Kulturråd og laga i samarbeid med Førde Internasjonale Folkemusikkfestival.


Med: Simen Tveitereid, Jorun Marie Kvernberg, Dag-Filip Roaldsnes, Unni Boksasp, Daniel Herskedal,KJØP BILLETT


Lørdag 7.9

11:00 - 14:30: Prestegardslørdag

STED: Nesset Prestegard

Gudstjeneste med litteraturinnslag. Biskop Ingeborg Midttømme, sogneprest Ragnhild Due, organist Erik Fostervold og aktuelle festivalforfattere deltar.

Å se og fortelle - portrettintervju med Sidsel Wold

Journalist Sidsel Wold har gjennom en lang karriere kommet svært tett på mennesker og hendelser gjennom sitt virke som utenriksreporter for NRK. Hvordan arbeider hun? Hvilke fortellinger har gjort størst inntrykk på henne og hvilke utfordringer har hun møtt som våre øyne og ører ute i verden?
Bjørn Vatne leder samtalen på årets Prestegardslørdag.

Skikk og bruk - Før og no

Er det greit å svare kanskje når du blir invitert til fest via Facebook? Må vi ringe tilbake hvis vi ser at noen har ringt? Hvordan skal vi oppføre oss i heisen? På flyet? I bryllup?
Skikk og bruk er rett og slett enkle regler for at vi mennesker skal ta hensyn til hverandre og trives bedre sammen. Et stadig mer fragmentert samfunn trenger skikk og bruk mer enn noensinne. Sosiale medier og mobiltelefoner stiller oss overfor nye dilemmaer. Mange er også usikre på mer tradisjonelle regler: hvordan er egentlig etiketten når vi skal arrangere dåp og konfirmasjon?

Den populære programlederen og forfatteren Sigrid Sollund har dykket ned i vår moderne virkelighet for å finne reglene for et mer vellykket samspill mellom folk. Med en varm og morsom tone viser hun oss veien til et litt høfligere liv og sammen med tidligere museumsdirektør på Romsdalsmuseet Jarle Sanden diskuterer hun skikk og bruk før og no.

Festivalkaféen er åpen med bl.a Prestegardsbrød og rømmegrøt.


Med: Sidsel Wold, Bjørn Vatne, Sigrid Sollund, Jarle SandenKJØP BILLETT


19:00 - 21:00: Stjernehimmel over Eresfjord

STED: Kavli Moen Gård

Velkommen til åpent hus på Kavli Moen Gård!

Som en del av Bjørnsonfestivalens program inviteres publikum til en hyggelig kveldssamling på Kavli Moen Gård i Eresfjord.

Kavlistiftelsen har spennende framtidsplaner for Kavli Moen Gård og på programmet denne kvelden står både konsert med tenoren Ole Andreas Silset og pianist Martin Bredin, samt en orientering av Jostein Mykletun fra Kavlistiftelsen.

Fred Kavli var i likhet med Erik Bye en stjerne innen sine fagfelt. Forfatteren Helge Hegerberg fra Kristiansund har inngående kjennskap til Fred Kavlis livsverk. Han vil gi oss et lite omriss av fortellingen om Fred og broren Aslak, deres oppvekst i et oppfinnermiljø i Eresfjord, og det teknologiske eventyret som Fred senere skapte i USA. Musikerne vil framføre sanger fra Erik Byes rike repertoar.

Enkel servering er inkludert i billettprisen, og man kan kjøpe drikke i baren.
Arrangementet er i samarbeid med Kavli Foundation/Kavli Moen Gård.

Med: Martin Bredin, Ole Andreas Silseth, Jostein Mykletun, Helge HegerbergKJØP BILLETT


Søndag 8.9

11:00 - 20:00: Litteraturcruise på Eikesdalsvatnet

STED: Eikesdalsvatnet

Bli med på en fantastisk tur på Eikesdalsvatnet med god mat, musikk og gode forfattermøter!

Arne Ruset er romanaktuell med Nattferga frå Åfarnes og hvem kan vel være en bedre samtalepartner enn hans egen sønn, Endre Ruset? Ingen, tenker vi! Som musikalsk partner har de med seg Bjørn Tomren og hans gitar - garantert jodlefritt denne gangen, men med en bass-stemme som kan få oss alle til å bøye oss i støvet av beundring.
På veien til Eikesdalsvatnet stopper busstransporten fra Molde og Eidsvåg ved Arnesteinen for et kort programinnslag i Bjørnsons ånd. Maten er god, naturen er unik og været blir som det blir.
Velkommen med på vårt tradisjonsrike Litteraturcruise!

Avreise fra Molde kl 11.00 - se egen billett
Avreise fra Eidsvåg kl 12.00 - se egen billett
For gjester som velger å ta seg til Eikesdal på egen hånd (egen billettkategori) legger båten fra kai i Eikesdalen kl 14.00 og ankommer Øverås kl 18.00. Merk! Startsted og stoppested er ikke likt!

Med: Arne Ruset, Endre Ruset og Bjørn TomrenKJØP BILLETT


 

19:30 - 21:00: AVERØYA: Bokbad med Trude Marstein

STED: Averøya - Kommunehuset på Bruhagen

I Trude Marsteins roman «Så mye hadde jeg» følger vi Monikas rastløse ferd fra barndom til tidlig alderdom. Trude Marstein har blitt nominert til nærmest alt som er av priser i Norge det siste året og på Averøya samtaler hun med litteraturformidler Merete B. Aae.

Det blir enkel kafé fra kl 18:45. Billetter kjøpes i døra samme kveld (200,- pr pers). NB! Festivalpass gjelder ikke til dette arrangementet. Arrangementet er et samarbeid mellom Hansgarden Kornstad, Bjørnsonfestivalen og Framsnakkingsfestivalen på Averøya.

Med: Trude Marstein, Merete Bratsberg AaeDØRSALG AV BILLETTER


 

19:00 - 20:00: Maja Lunde i Fræna

STED: Fræna Folkebibliotek

Først kom «Bienes historie», deretter «Blå», og snart kommer Maja Lundes tredje roman i serien om vårt forhold til naturen. Den har fått navnet «Przewalskis hest», og også her løfter hun frem samspill og sårbarhet i både økosystemer og menneskelige relasjoner.

Sterke skjebnefortellinger belyser de store utfordringene vi står overfor når det gjelder klima og artsmangfold, og på Fræna folkebibliotek møter hun Synnøve Haga, kunstnerisk rådgiver i Bjørnsonfestivalen, til en samtale om arbeidet med sin planlagte «Klimakvartett».

Arrangementet er en del av SamLesLITT-prosjektet, som er et samarbeid mellom Bjørnsonfestivalen og de 8 Romsdalsbibliotekene. SamLesLITT er støttet av GassROR IKS og Møre og Romsdal Fylkeskommune.

Med: Maja Lunde, Synnøve HagaGRATIS