R

Audhild Gregoriusdotter Rotevatn

Audhild Gregoriusdotter Rotevatn er en norsk journalist og programleder.

Rotevatn har utdannelse innen radiojournalistikk fra Høgskulen i Volda, samt statsvitenskap og nordisk språk ved Universitetet i Oslo. Hun startet journalistkarrieren som 19-åring i Sunnmørsposten, og arbeidet senere i Bergens Tidende. Etter endt utdanning i radiojournalistikk ved Høgskulen i Volda i 1999 begynte hun i NRK, der hun var reporter og programleder i Dagsnytt og Her og Nå, reporter i Dagsrevyen og programleder i Sportsrevyen.

Rotevatn ble ansatt i Kanal 24 høsten 2003 og var sentral i oppbyggingen av nyhetsredaksjonen frem til kanalen kom på luften 1. januar 2004. Rotevatn var programleder i radiokanalens nyhets -og aktualitetsmagasin Nyhetspuls 17, i august 2006 ble hun nyhetsredaktør.Hun var senere også redaksjonssjef i samme kanal.

Rotevatn har fått flere priser og utmerkelser for sitt journalistiske arbeid, samt for sin konsekvente nynorskbruk. I 2005 fikk hun Alf Helleviks mediemålspris og i 2004 Kringkastingsprisen for bruk av nynorsk.

Fra 2008—2010 var hun ansatt i PR-teamet hos firmaet I&M Kommunikasjon AS i Ålesund. I 2010 ble hun ansatt som daglig leder for Allkunne. Fra 10. juni 2010 er hun styremedlem i NRK.

Øyvind Rimbereid

Øyvind Rimbereid er en norsk forfatter og lyriker. Rimbereid er utdannet cand. philol. fra Universitetet i Bergen med hovedfag i nordisk språk og litteratur.

Rimbereid ble i 2009 nominert til Nordisk råds litteraturpris for diktsamlingen Herbarium (2008), som også vant Brageprisen i åpen klasse for 2008. Tidligere har diktsamlingen Solaris korrigert blitt inkludert som den nyeste utgivelsen i én versjon av Norges litterære kanon, en liste over norsk litteraturs 25 viktigste verker, utarbeidet av en fagjury fra Norsk litteraturfestival.

Blant andre priser han har vunnet finner vi bl.a. Sult-prisen i 2001, Den norske Lyrikklubbens pris i 2002, Kritikerprisen 2004 for Solaris korrigert, Doblougprisen 2010, N.C.Kaser-Lyrik-Preis 2010, Gyldendalprisen 2014, og Kritikerprisen 2013 for Orgelsjøen.

Arne Ruset

Forfatter og psykiater Arne Ruset er bosatt i Molde og var sentral i etableringen av Bjørnsonfestivalen i 1992.

Han debuterte med diktsamlingen Spelemanslaget Love i 1973 og har siden den gang gitt ut en rekke rekke diktsamlinger, barnebøker, romaner samt én novellesamling. Arne Ruset vokste opp i bygda Fjørå i Norddal kommune men har bodd i Molde i mange år. Han jobber til vanlig som overlege i psykiatri.

Endre Ruset

Endre Ruset er forfatter og poet. Han har skrevet flere diktsamlinger og er redaktør for sportstidsskriftet Olympiastadion.no.

Ruset er oppvokst i Molde og debuterte med diktsamlingen Ribbeinas Vingespenn i 2001. Han har i flere perioder vært rådgiver for Bjørnsonfestivalen, vært kunstnerisk leder for Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og har gått på Skrivekunstakademiet i Hordaland. Ruset mottok Bjørnsonstipendet i 2005.

Olla Rypdal

Olla Rypdal er utdannet førskolelærer med spesialisering i drama og teater rettet mot barn. I tillegg har hun studert dramaturgi, teaterhistorie og regi ved Universitetet i Trondheim. Hun har vært scenekunst- og litteraturansvarlig for Kultursekken Møre og Romsdal, teaterkonsulent for Norsk Kulturskoleråd og daglig leder for Jugendteatret i Ålesund.