Morten Strøksnes

Morten Strøksnes er  idéhistoriker, journalist, fotograf og forfatter. Han har vært redaktør og journalist i Morgenbladet, og skrevet reportasjer, essays, portretter og kritikker for de fleste større norske aviser og tidsskrifter.

Strøksnes har utgitt åtte bøker innenfor den litterære reportasjesjangeren, og har bidratt til en rekke bokutgivelser. Han ga i 2010 ut boken Et mord i Kongo, en beretning om prosessen mot, og omstendighetene omkring, de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French i Den demokratiske republikken Kongo. Boken ble nominert til Brageprisen.

Havboka – eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider utkom høsten 2015 og vant Brageprisen i klassen for sakprosa. Strøksnes mottok også Kritikerprisen for beste sakprosabok for voksne i 2015. Seksten land har sikret seg rettighetene til oversettelse.

I 2011 fikk Strøksnes Språkprisen for fremragende bokmål i sakprosa «for bøkene Hva skjer i Nord-Norge? (2006) og Et mord i Kongo (2010) og for sitt virke som spaltist og kommentator i dagspressen.» I 2015 ble han nominert til Den store journalistprisen for sine reportasjer og kommentarer. Strøksnes ble også tilkjent Petter Dass-medaljen av Nordlændingernes Forening for 2016, sammen med samfunnsforskeren og forfatteren Ottar Brox. De to ble hedret for å ha «fornyet begrepet Nord-Norge».