Back to All Events

Oversetterne kommer: En framtid uten sex?

thomas lundbo.jpg

Forfatteren og oversetteren Thomas Lundbo forteller om Michel Houellebecq som transhumanist og science fiction-forfatter

Flere av den franske forfatteren Michel Houellebecqs romaner er lagt til framtiden. I noen handler det om den nære framtiden – som i storselgeren Underkastelse fra 2015. Den ga forfatteren det endelige gjennombruddet hos norske lesere. Houellebecq spår her en islamistisk maktovertagelse i Frankrike etter presidentvalget i år 2022. I to romaner går imidlertid Houellebecq mye lenger framover i historien og spekulerer, med utgangspunkt i tendenser i samtiden, om langt mer grunnleggende endringer for menneskeheten som sådan: De grunnleggende bestanddeler (1998) og Muligheten av en øy (2005) ender i en framtid – med henholdsvis utopisk og dystopisk fortegn – der menneskene, i en ny utgave av arten, ikke lenger reproduserer seg selv ved kjønnet formering.

Forfatter og oversetter Thomas Lundbo setter science fiction-aspektet i disse bøkene i sammenheng med forfatterskapet for øvrig, og snakker om Houellebecqs behandling av temaer som fremmedgjøring, den seksuelle revolusjon og kloning, om forfatterens forhold til swingersklubber og UFO-sekter, om bruken av partikkelfysikk og new age-religion som ramme for fiksjonen, og om den ambivalente framstillingen av seksualiteten.

Arrangementet er et samarbeid med Norsk Oversetterforening.

Earlier Event: September 6
Gravejournalistene kommer