Back to All Events

Gravejournalistene kommer

Den undersøkende journalistikken lever i beste velgående, til tross for manges påstander om magrere kår i dagens mediasituasjon preget av nedskjæringer, opplagsfall og klikkjakt. Gravejournalistene gjør et viktig arbeid i å avdekke skjulte og kritikkverdige forhold, og på festivalen kan du høre mer om hvordan de jobber og bakgrunnen for valg av saker.

Tvangsprotokollene v/ Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman, journalister i VG

 Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman fikk SKUP-prisen 2016 for arbeidet sitt med å dokumentere omfattende ulovlig tvang og beltebruk i psykiatrien. SKUP-prisen (Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse) er den gjeveste prisen innen undersøkende journalistikk, og VG-journalistene forteller om arbeidet sitt med artikkelserien.

Jakten på Thunder v/Eskil Engdal og Kjetil Sæter, journalister i Dagens Næringsliv

Eskil Engdal og Kjetil Sæter ga gjennom saker i DN og boka Jakten på Thunder leserne innsyn i en ukjent verden av organisert miljøkriminalitet, piratfiske og i jakten på det verdenskjente piratskipet «Thunder» i verdens mest værutsatte områder. Både Engdal og Sæter har tidligere mottatt SKUP-prisen.

Gravejournalistikk i lokalavisa v/Ole Bjørner Loe Welde, ansvarlig redaktør i Romsdals Budstikke

Lokalavisa har mange journalister i Romsdal. Samtidig har publikum høye forventninger til hva de skal skrive om, og hvordan avisa skal prioritere. De sakene vi ikke velger kan fort havne i en medieskygge. Ansvarlig redaktør Ole Bjørner Loe Welde forteller om hvordan lokalavisa prioriterer i hverdagen, og viser eksempler på saker som Romsdals Budstikke har løftet frem det siste året. Privat barnevern, oppfølging i skolen og tapte kraftkroner.

Etter innledningene blir det samtale om den undersøkende journalistikkens betydning og utfordringer. Arrangementet ledes av Synnøve Haga, kunstnerisk rådgiver i Bjørnsonfestivalen, og er et samarbeid med Norsk Bibliotekforening og Molde bibliotek. Lisa Alvestad fra Norsk Bibliotekforening er vertskap på arrangementet sammen med biblioteksjef i Molde, Evy Sisilie Bergum.