Gunnar Staalesen

Foto: Helge Skodvin. 

Foto: Helge Skodvin. 

Gunnar Staalesen (1947) er forfatter og dramatiker. Han er kanskje aller mest kjent for å ha skapt privatetterforskeren Varg Veum. 

Staalesen utga sin første roman Uskyldstider, kun 22 år gammel og er en av våre mest produktive forfattere de seneste tiår. Han har spesielt høstet mye anerkjennelse for sine kriminalromaner om Varg Veum. Bøkene er utgitt i 18 land, blant andre Frankrike, England, Tyskland, Italia, Russland og Polen, og flere av dem er filmatisert for kino og TV. 

Gunnar Staalesen har et imponerende forfatterskap bak seg med en rekke romaner, noveller og tekstsamlinger. Han har også skrevet tolv teaterstykker og fire hørespill. I tillegg har han en stor produksjon som bare delvis finnes i bokform – noveller, dikt, tekster av ulike slag, manus til film og fjernsyn, artikler, anmeldelser, kronikker og essays. Han har også redigert en rekke bøker og bokserier. Flere av hans bøker er oversatt til andre språk. I årene 1997–2000 utkom en bredt anlagt trilogi om Bergen gjennom det forrige århundret, en romanserie som også ble dramatisert og oppført ved Den Nationale Scene i 2002.

Gunnar Staalesen er født og oppvokst i Bergen. Han er utdannet cand.philol. med fagene engelsk, fransk og litteraturkunnskap. Gunnar Staalesen har mottatt flere priser for sitt forfatterskap.

FESTIVALEN 2015: