Edvard Hoem

Foto: Linda Engelberth

Foto: Linda Engelberth

Edvard Hoem (f. 1949) har gitt ut over 40 bøker, og i 2014 kom siste del av hans fire bind store og kritikerroste biografi om Bjørnstjerne Bjørnson.

Edvard Hoem er fra Fræna og debuterte med diktsamlingen Som grønne musikantar i 1969. Han er en svært produktiv forfatter og har skrevet både romaner, skuespill, dikt, essays og biografiske verk. Hoems store gjennombrudd kom med romanen Kjærleikens ferjereiser i 1974. Han var da 25 år gammel og ble tildelt Kritikerprisen for årets beste voksenbok. Prøvetid (1984), Ave Eva (1987) og Mors og fars historie (2005) er andre kjente verk. For sistnevnte ble han innstilt til Nordisk råds litteraturpris.

Edvard Hoem har et stort engasjement for Bjørnstjerne Bjørnson, og i 2014 kom fjerde og siste bind i biografien hans om dikterhøvdingen. I tillegg har han gitt ut Bjørnsons beste en samling utvalgte dikt og Faderen, Peder Bjørnson forsvarer seg. Han har også vært med i Bjørnsonfestivalens kunstneriske råd.

Edvard Hoem har vært tilknyttet flere ulike teatre. Blant annet Det Norske Teatret som husdikter og dramaturg, og fra 1997–99 var han teatersjef ved Teatret Vårt i Molde. Han har mottatt en rekke stipendier og utmerkelser og ble tildelt statsstipend fra 2012.

FESTIVALEN 2015: