Nyheter

Underholdende, utfordrende og uforutsigbar

Tokarczuk, Olga III.jpg

«Et litterært tivoli», «grensesprengende», «karakterer med innlevelse og farge», «dypt nødvendig». Slik omtales Olga Tockarczuk og skrivingen hennes av dedikerte lesere.

Olga Tokarczuk er i ferd med å erobre verden og har fått mye oppmerksomhet etter at hun mottok The Man Booker International Prize tidligere i år. I Norge er hun fremdeles ukjent for mange, men flere og flere får øynene opp for bøkene hennes. Vi har spurt noen dedikerte lesere om hvorfor de liker henne:

«Olga Tokarczuk er som et litterært tivoli: Underholdende, utfordrende og uforutsigbart, med plutselige vendinger og magiske innslag. Hennes finurlige beskrivelser av en fargerik, smått underlig versjon av vår verden likner ikke mye annet jeg har lest, samtidig som de minner meg på hvorfor jeg er så glad i forfattere som Tove Jansson, Julio Cortazar, WG Sebald og Roberto Bolaño. Tokarczuk er en underdog som i ferd med å erobre verden, og folk bør valfarte til Bjørnsonfestivalen for å høre henne».
Cathrine Strøm
kritiker og litteratuformidler ved Lillehammer bibliotek. Tidligere kunstnerisk rådgiver i Bjørnsonfestivalen,

«Den polske, prisbelønnede forfatteren Olga Tokarczuk provoserer og inspirerer. Hun sprenger grenser, ikke bare mellom nasjoner, språk og religioner, men også kunstnerisk så det holder!»
Knut Andreas Grimstad
professor i litteratur med vekt på Polen, Universitetet i Oslo.

«Kanskje jeg aldri kommer til å møte Olga Tokarczuks litterære karakterer i det virkelige liv: de er bomser og vagabonder, renessansekirurger og egyptiske dødsgudinner. Og alle er beskrevet med en innlevelse og farge som gjør meg fascinert og lysten på å lese stadig videre innover i boken og videre til neste bok»
Joanna Rzadkowska
forfatter og skribent

I dagens Europa, som på nytt hotar att slitas isär av olika nationella renhetsideologier, hör Olga Tokarczuks författarskap til de djupt nödvendiga. Det visa rinte bare hur oändligt mängskiftande och motsägelsesfull den mänskliga identiteten är, utan ocksä, och ännu viktigare: hur ohjälplight intrasslada vi redan är i varandra. Ja, hur vi, ytterst, inte bestär av nogonting annat än just det: varandra.
Mikael Nydahl
oversetter og forlegger

På Bjørnsonfestivalen skal hun delta på to ulike arrangement: Internasjonal litteraturkveld og Et møte med Olga Tokarczuk.

Håper vi ses!

Bla i festivalprogrammet!

Endelig kan vi presentere hele programmet for Bjørnsonfestivalen 2018. 32 sider med arrangement for store og små - håper vi ses i september!

Nå kan du sette deg ned og bla i programmet og planlegge hva du skal få med deg på Bjørnsonfestivalen i september. Den trykte versjonen av festivalprogrammet distribueres som vedlegg til Romsdals Budstikke 4. august. Om du synes det er lenge å vente, finner du festivalavisa på Plassen, hos byens bokhandlere og på biblioteket. 

 

Årets vinner av Bjørnsonstipendet er kåret!

IMG_3059 (1)_preview.jpeg

Bjørnsonstipendet for 2018 tildeles Therese Tungen. Stipendet på 25.000 kroner blir utdelt under åpningen av Bjørnsonfestivalen i Molde 5.9 kl 15.00.
Bjørnsonstipendet skal gå til en forfatter det er grunn til å knytte betydelige forventninger til.
  
— Dette er noveller man ikke glemmer så lett, sier Trine Stensen i Bokhandlerforeningen. Jeg håper stipendet kan gi skrivero, slik at vi snart hører fra Tungen igjen, fortsetter Stensen.
                                                                                                                         
—  En av våre viktigste oppgaver er å legge til rette for at nye forfattere når ut til publikum, sier Johild Kosberg Bredin, festivalsjef for Bjørnsonfestivalen. – Therese Tungen har skrevet en sterk debut og vi mener hun fortjener å bli lest av et stort publikum. Vi er stolte av å åpne Bjørnsonfestivalen med å tildele stipendet til henne.
 
I løpet av festivalen vil det muligheter til å møte Bjørnsonstipendvinneren både til scenesamtale og på morgenarrangementet Fole god bok til frokost. Therese Tungen skal samtale om novellesamlingen Ein gong var dei ulvar med forfatter og tidligere stipendvinner Endre Ruset på festivalens åpningsdag. Hun skal også bidra til morgenarrangementet Fole god bok til frokost ved å fortelle om sine egne litteraturfavoritter, samt lese fra egne tekster.
 
Therese Tungen (f.1977) er født i Kvam i Gudbrandsdalen. Hun jobber som forlagsredaktør i Samlaget og har vært litteraturanmelder i Morgenbladet og Klassekampen. Hun har gått på forfatterstudiet i Bø og på Aschehougs forfatterskole. For boka Ein gong var dei ulver mottok hun Aschehougs debutantstipend for 2017.
Om Bjørnsonstipendet
Stipendet tildeles en forfatter det er grunn til å knytte betydelige forventninger til og som fortrinnsvis er i etableringsfasen. Stipendet er på kr 25.000 og blir delt ut av Trine Stensen fra Bokhandlerforeningens under åpningen av Bjørnsonfestivalen i Molde 5.9 kl 15.00. Det er det litterære råd i Forfatterforeningen som utgjør juryen i samarbeid med Bjørnsonfestivalen og Bokhandlerforeningen.
 
Tidligere vinnere av Bjørnsonstipendet er: 
Marianne Clementine Håheim(2017) Tiril Broch Aakre (2016) Anna Kleiva (2015) Ida Hegazi Høyer (2014) Eivind Hofstad Evjemo (2013) Erlend O.Nøtvedt (2012) Jan Roar Leikvoll (2011) Sigmund Løvåsen (2010) Inger Bråtveit (2009) Vemund Solheim Ådland (2008) Mirjam Kristensen (2007) Gunnhild Øyehaug (2006) Endre Ruset (2005) Carl Frode Tiller (2004) Johan Harstad (2003) Mathias Faldbakken (2002 Steinar Opstad (2001) Annette Mattsson (2000) Karl Ove Knausgård (1999) Steinar Løding (1998) og Erlend Aas (1997)
 
Vi gratulerer Therese Tungen med Bjørnsonstipendet 2018!
 
Kontaktpersoner:
Trine Stensen, administrerende direktør i Bokhandlerforeningen, 950 60 117
Johild Kosberg Bredin, festivalsjef Bjørnsonfestivalen, 91 14 91 19
Mia Bull-Gundersen, redaktør Aschehoug Skjønnlitteratur, 915 75 367

Khemiri, Colling Nielsen, Tokarczuk og et sterkt utenlandsk sakprosalag til Bjørnsonfestivalen 2018

Lansering av Jonas Hassen Khemiri nye roman, den danske stjerneforfatteren Kaspar Colling Nielsen, besøk av Man Booker International Price-vinneren Olga Tokarczuk og gjester fra Saudi-Arabia, USA, England, Sverige og Danmark står på Bjørnsonfestivalens program i september.

- «Jeg undrer meg på hva jeg får å se over de høye fjelle», skrev Bjørnson. Han var alltid opptatt av hva som skjedde ute i verden, og festivalen legger vekt på å videreføre dette engasjementet. I år gleder vi oss til å ta imot gjester som både tenker og skriver nytt og lærerikt om relasjoner og aktuelle samfunnsspørsmål, sier leder Johild Kosberg Bredin og kunstnerisk rådgiver Synnøve Haga i forbindelse med programslipp om utenlandske gjester. 

Pappaklausulen

En av gjestene som kommer er svenske Jonas Hassen Khemiri som lanserer sin nye roman Pappaklausulen på festivalen. I romanen møter leseren en far som vender tilbake til Sverige for å besøke barna han en gang forlot. Han synes sønnen er mislykket, og datteren er gravid med feil mann. Pappaklausulen er en personlig og rørende roman om blodsbånd, familiehemmeligheter og generasjonskløft. Jonas Hassen Khemiri er en av Sveriges modigste, mest anerkjente og prisbelønte forfattere, og slo for alvor gjennom med romanen Alt jeg ikke husker(2015). 

Prisvinner

Ekstra stas blir det med besøk av den ferske Man Booker International Prize 2018-vinneren Olga Tokarczuk fra Polen. Hun er en av hjemlandets mest kritikerroste og leste forfattere, og i sin siste roman, The Books of Jacob,går hun bakover i Polens historie og løfter frem livet til Jacob Frank, en mystisk jødisk selverklært Messias med en stor tilhengerskare på 1700-tallet. Med sin særegne poetiske og eksperimenterende stemme maler hun med stor forestillingsevne et sammensatt bilde av en karismatisk skikkelse som ble dømt for kjetteri og fengslet.Boka vakte betydelig harme blant Polens høyrenasjonalister, og førte til omfattende hets og drapstrusler rettet mot Tokarczuk. Ingrid Brekke, forfatter og utenriksjournalist i Aftenposten, kommer også for å holde foredrag om den politiske utviklingen i Polen.

Dagbok fra Guantanamo

Mohamedou Ould Slahifra Mauretania var fengslet i Guantánamo fra 2002 - 2016 uten å ha vært siktet for noen konkrete lovbrudd. Etter tre år begynte han å føre dagbok fra alle avhørene og forflytningene som ledet fram til leiren og fra hverdagen som fange. Den amerikanske journalisten og menneskerettighetsaktivisten Larry Siemsbidro til å få tekstene frigitt og bearbeidet dem til boken Dagbok fra Guantanamo. Slahis dagbok er ikke bare en sterk skildring av et justismord, men en dypt personlig selvbiografi. Larry Siems kommer til festivalen og vil snakke med Mohammedou Ould Slahi via Skype. Mohammedou er i Mauretania men får ikke forlate hjemlandet sitt til tross for manglende rettsprosesser. 

Å leve som dyr

Bjørnsonfestivalen tar også opp vårt forhold til dyr og har blant annet invitert engelske Charles Foster og svenske Staffan Widstrand. Begge har stor kjærlighet til dyr, og Foster kastet seg ut i et bokstavelig talt vilt forsøk for å forstå dem bedreHan flyttet ut i naturen og forsøkte å leve som flere ulike arter. Han bodde blant annet seks uker i en hule og spiste mark som en grevling, og han svømte i elvene og forsøkte å fange fisk med tennene som en oter. Forsøkene endte i den internasjonalt kritikerhyllete og særdeles oppfinnsomme og lærerike boka Being a Beast. Charles Foster er veterinær og professor i medisinsk juss og etikk ved Oxford og kombinerer veterinærmedisin, biologi, litteratur, psykologi, nevrovitenskap og stor fortellerglede til en høyst lesverdig bok som gir mange av aha-opplevelser om dyras liv og verdenen de lever i. Staffan Widstrand har fotografert ville dyr i hele verden og gitt ut nærmere 20 bøker. Han forteller om livet med dyra og om prosjektene Wild Wonders of Europe og Wild Wonders of China.

 Fremtidsdystopi

Kaspar Colling Nielsen er en av dansk samtidslitteraturs største navn og mottok nærmest unison jubel for romanen Den danske borgerkrig 2018-24. I fremtidsromanen forteller den 475 år gamle hovedpersonen om borgerkrigen som en gang fant sted, om kamper på Rådhusplassen, halshugginger og folk som var jaget vilt. Selv holdes han i live gjennom et avansert stamcelleprogram. Romanen er både grotesk, morsom og skremmende og er et kraftig oppgjør med vår tid. 

Madawi al-Rasheed


I år retter Bjørnsonfestivalen også søkelyset mot Saudi-Arabia og gleder seg til besøk av saudiarabiskeMadawi al-Rasheed, sosialantropolog og professor ved London School of Economics & Political Science. Al-Rasheed er en stor kapasitet på saudiske forhold og kommenterer hyppig utviklingen i hjemlandet i aviser som New York Times, The Guardian  og i flere ulike fjernsynskanaler. Hun har også skrevet en rekke bøker, deriblant A Most Masculine State: Gender, Politics and Religion in Saudi Arabia, A History of Saudi Arabiaog nå nylig var hun redaktør for Salman’s Legacy: The Dilemmas of a New Era(2018). På festivalen vil hun forelese om kvinners stilling og den politiske utviklingen i hjemlandet. Besøket er et samarbeid mellom Bjørnsonfestivalen og Amnesty International Norge, og Amnesty-rådgiver Ina Tinvil også fortelle om sin egen nyutgitte bok om Saudi-Arabia Sverdet og stemmene.

Kvinner er fremtidens islam

Sherin Khankaner Nordens første kvinnelige imam og har startet den kvinneledede Mariam-moskeen i København. Hun har finsk mor og syrisk far og har vokst opp midt mellom religioner og østlig og vestlig påvirkning. Hun er utdannet religions -sosiolog, er forfatter og radiovert samt grunnlegger av «Forum for kritiske muslimer». På Bjørnsonfestivalen vil hun holde foredrag med utgangspunkt i sine tanker og kunnskap om kvinner og reformer i europeisk islam.

Året Bjørnsonfestival arrangeres 5.-9. september i Molde. Programmet inneholder nærmere hundre arrangement, og festivalen har tidligere presentert en del av de norske gjestene som kommer. 

 For mer informasjon, ta kontakt med:

Johild Kosberg Bredin, festivalsjef, e-post johild@bjornsonfestivalen.no, mobil 911 49 119.

Ekstra satsing i Nesset i samarbeid med Romsdalsbanken

I år satser Bjørnsonfestivalen stort i Nesset med blant annet aktivitetsdag og fortellerstund for barnehagebarn, «Den store nøkkeljakten» på Nesset Prestegard, skriveverksted for ungdom, forfattermøte med fjorårets romanbestselger, åpningsarrangement i sentrum, konserter, cruise med Stein Torleif Bjella og en innholdsrik Prestegardslørdag. Ny hovedsponsor for festivalens program i Nesset, Romsdalsbanken, er også på plass i år og gjør et ekstra programløft mulig.

Tjuvstart på festivalen og åpningsarrangement i Eidsvåg sentrum

Årets festivalprogram starter allerede 30.8 for de eldste elevene på skolene i Nesset kommune. Forfatteren og poeten Endre Ruset tar med seg sin kunnskap om poesi kombinert med Bjørnson og til sammen blir dette skriveverkstedet BB7. Publikum vil få høre utdrag fra elevenes tekster på åpningen av festivalen i Nesset torsdag 6.9 kl 17.00. Alle tekstene vil bli utstilt i lokalene til Romsdalsbanken under festivalen.

-I år ønsker vi å markere festivalen enda tydeligere i Bjørnsons hjemkommune og vi lager derfor et flott åpningsarrangement i sentrum av Eidsvåg. Pengene fra Romsdalsbanken gjør det mulig for oss å satse litt ekstra i Nesset i år og det er vi utrolig glade for. -Vi skal være tydelig til stede gjennom støtte til kultursatsingene blant annet i Nesset, og som lokalbank er dette både naturlig og riktig, sier Svein Atle Roset som i tillegg til å være frivillig for festivalen også er styreleder i Romsdalsbanken. 

Direktør for Romsdalsmuseet, Jarle Sanden, vil stå for åpningshilsen til publikum i Nesset, festivalforfatter Helga Flatland deltar, Bech&Skeidsvoll NewOrleans Band spiller, det blir festivalkafé og det vil bli lokalt musikkinnslag med Eidsvåg songlag, sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin. – Bjørnson er vår viktigste inspirasjon i festivalarbeidet, og Nesset Prestegard vil naturlig nok være festivalens hjem disse dagene. Fredag blir det festivalkveld med foredrag om å leve på utelukkende norske råvarer med kokk og blogger Lene Havåg. Heine Bugge og Bjørn Tomren spiller og det blir smaksprøver på norsk småmat for salg og åpen pub. Arrangementet er et samarbeid med NORSØK på Tingvoll. 

Frivillige gjør festivalen mulig

Festivalens frivillige stab i Nesset og kommuneadministrasjonen med kulturleiar Turid Leirvoll Øverås og Romsdalsmuseets Bjørn Ølander i spissen gjør det mulig å arrangere festival både i Molde og Nesset samtidig. -De gjør er utrolig fin jobb, og uten dem så hadde dette ikke vært mulig, sier festivalsjefen som helst skulle vært to steder samtidig disse dagene. -Jeg er med som frivillig fordi jeg synes at det er utrolig viktig for barn og unge i Nesset å kjenne til hva som skaper identitet i kommunen vår og å få møte forfattere og litteraturen, sier mangeårig frivillig Kari Petrine Fitje Øverås. -I år ser det ut til at alle aldersgrupper fra barnehagene og opp til ungdomsskolealder får et tilbud på festivalen og det er jeg veldig glad for!

Program for barn og unge på Bjørnsonfestivalen

Ungene i Nesset vil få et variert program i skoletiden med blant annet forfatterbesøk av Arnfinn Kolerud som har med seg sin siste bok «Snillionen». Arnfinn er fra Rauma og han har vunnet en rekke priser for nettopp denne boka og filmrettighetene er allerede solgt. «Snillionen» handler om en mor og hennes sønn som arver masse penger og om hva som skjer når man prøver å gjøre det riktige i en slik situasjon.

Barnehageungene vil få delta på aktivitetsdag og fortellerstund med Karin Skjetne i Romsdalsbanken, og de yngste i grunnskolen vil få invitasjon til å bli med på «Den store nøkkeljakten» på Nesset Prestegard fredag formiddag. Bjørnstjerne har mistet nøklene til forfatterskapet sitt, og der oppbevarer han alle verktøyene som han bruker for å kunne skrive: Fantasien, rimene, ordene, bokstavene og følelsene. Ungene skal hjelpe Bjørnstjerne med å finne nøklene gjennom å løse oppgaver ute og inne på prestegarden. 

Lena Lindahl besøker ungdomsskolene i Nesset med boka «Jenta i veggen – I skjul for nazistene». Her forteller hun den utrolige historien om jødejenta Betzy som slapp unna deportasjonen under andre verdenskrig ved å skjule seg i husveggen hos en venn rett ved nazistenes tilholdssted. – Vi håper at også eldre vil ta turen på dette arrangementet som inneholder en historie fra krigen som ikke er kjent for folk flest, sier festivalsjefen.

Nesset Folkebibliotek skal være vertsskap for forfatteren av den mest solgte skjønnlitterære boka i 2017, Helga Flatland. Hun skal bokbades torsdag 6.9 av forfatter Svein Sæter om den siste romanen sin, «En moderne familie». Boka handler om et ektepar som velger å skille seg i godt voksen alder og om hvordan dette valget påvirker hele familien og omgivelsene rundt.

Prestegardslørdag

Lørdag byr på et variert program på prestegarden med både internasjonale og lokale innslag. Den anerkjente naturfotografen Staffan Widstrand vil vise bilder og fortelle om sitt arbeid blant ville dyr over hele verden, fra isbjørnene på Svalbard til leopardene i Latin-Amerika. Arbeid med å fremme frie ytringer er midt i kjernen av Bjørnsonfestivalens oppdrag, og publikum vil få høre Mohamedou Ould Slahis utrolige livshistorie fra utgivelsen Dagbok fra Guantanamo. Mohamedou satt fengslet i 14 år uten domfellelse og publikum får møte ham via Skype i samtale med journalist og menneskerettighetsaktivist Larry Siems. -Mohamedou har en svært spesiell livshistorie, men hans viktigste budskap er å ta tilbake et meningsfullt liv selv om man opplever hendelser som kan være utrolig tøffe, sier Johild Kosberg Bredin.   -Han er rett og slett en fantastisk mann med et livsmot som man bare kan beundre! Arrangementet har tittelen "Verdensfortellingene".

Dagen avsluttes med en stemningsfull konsert framført av trubaduren og scenepersonligheten Odd Arne Halås sammen med strykekvartetten fra Operaen i Kristiansund. De vil spille et variert program som består av kjente og kjære viser og sanger og Odd Arne har helt sikkert også med trekkspillet på scena.

Tradisjonsrikt litteraturcruise

Og som avslutning på festivalen: Litteraturcruise med Stein Torleif Bjella på Eikesdalsvatnet. -Dette blir en eksklusiv opplevelse for deltagerne med en av Norges aller mest folkekjære artister, sier Johild Kosberg Bredin. -Stein Torleif skal spille kun på årets cruise, så her gjelder det å kaste seg over billettene før det blir utsolgt. Bjella debuterte også som lyriker i fjor med diktsamlingen «Jordsjukantologien» og publikum vil altså få møte både lyrikeren og musikeren på vakre Eikesdalsvatnet.

Vinneren av Man Booker International Prize til Bjørnsonfestivalen 2018

Tocarczuk, Olga.jpeg

Vinneren av Man Booker International Prize, Olga Tokarczuk, til Bjørnsonfestivalen 2018

-Vi er utrolig glade for at Olga Tokarczuk vil komme til årets festival, og vi gratulerer henne med en velfortjent pris som forhåpentligvis vil gi henne den oppmerksomheten hun fortjener også utenfor Polens grenser, sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin.

Olga Tokarczuk skal delta på festivalens internasjonale litteraturkveld fredag 7.9 og på en scenesamtale om eget forfatterskap ledet av journalist Anne Dorte Lunås lørdag 8.9.

Olga Tokarczuk er en bestselgende forfatter i sitt hjemland, og festivalen har hatt henne på ønskelista en god stund. -Polen er et interessant land i Europa som går sine egne veier både når det gjelder innvandring til landet, religionens stilling i samfunnet og en demokratiutvikling som ser ut til å ha satt ytringsfriheten under press, noe også Tokarczuk har fått merke, sier Kosberg Bredin. I tillegg til prisvinnerens besøk vil Ingrid Brekke, forfatter og utenriksjournalist i Aftenposten, holde foredrag om den politiske situasjonen i Polen. 

SpareBank1 Nordvest blir ny generalsponsor for Bjørnsonfestivalen

Kvadratisk logo SMN.png

SpareBank1 Nordvest blir ny hovedsponsor for Bjørnsonfestivalen. Avtalen inngås for en periode på to år, men intensjonen fra begge parter er et langsiktig samarbeid.

«Vi ser virkelig fram til å få et nytt blikk på festivalen vår og vi er glade for bankens gode kjennskap til hva vi står for og for viljen de har til å videreutvikle festivalen som en litteraturfestival for alle» sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin. 

«SpareBank1 Nordvest har vært på leiting etter det riktige sponsorsamarbeidet i Molde og nå har vi funnet det» sier banksjef Siw Bergsås. «Vi er en lokal bank som er opptatt av å bidra med samfunnsnyttig engasjement i regionen vår. Festivalens økende popularitet og gode breddetilbud til folket gjør at Bjørnsonfestivalen er en attraktiv samarbeidspartner for oss. Vi vil gjerne bidra til å styrke festivalens aktiviteter for bl.a ungdom og barnefamilier, de populære folketalearrangementene, samt å støtte opp om den samfunnsengasjerte profilen som Bjørnsonfestivalen allerede har».

Videreutvikling av festivalens helårsdrift, arbeid med ungdoms muligheter til å ytre seg og satsing på å være synlig i sosiale medier skal prioriteres i det kommende samarbeidet. 

I 2017 hadde Bjørnsonfestivalen et samlet publikumstall på i overkant av 15 300 og av disse var 3 000 barn og ungdom. Festivalen formidler litteratur gjennom bokbad, folketaler, debatter, foredrag, konserter, forestillinger, standup, utstillinger, poesipub, forfattermøter og mye mer. 

Årets sesong er allerede i gang. I januar arrangerer festivalen aktivitetsdager og fortellerstunder for barn fra 4 - 8 år på bibliotekene i Aukra, Midsund, Fræna og Eide. Karin Skjetne fra Molde er med som forteller, og ungene kan i tillegg få jobbe i ordfabrikk, spille barneboklotto, lage masker og gå på navneleiting.

Det første arrangementet på Plassen i regi av Bjørnsonfestivalen er et foredrag 1.februar om hersketeknikker med journalist Sigrid Sollund fra Dagsnytt Atten(NRK).

http://www.bjornsonfestivalen.no/nyheter/foredrag-med-sigrid-sollund-hersketeknikker-nyttige-og-ndelse

http://www.bjornsonfestivalen.no/nyheter/fortellerstund-og-aktivitetsdag-p-frna-folkebibliotek-lrdag-201-kl-13-15

Selve festivaldagene i 2018 er 5. - 9.9 i Molde og Nesset og programmet vil slippes utover våren. Festivalen hadde 43 arrangement i tillegg til selve festivaluka i 2017.

Vi ser frem til et produktivt samarbeid med SpareBank1 Nordvest i årene som kommer.

Årets første festivalnyheter er klare!

Marit Eikemo, Levi Henriksen, Nina Lykke, Demian Vitanza, Helga Flatland og Ole Robert Sunde er blant navnene på Bjørnsonfestivalens gjesteliste i år. Festivalen retter også søkelyset på lederskap og inviterer blant annet til seminaret «Verdenslederne» med Harald Stanghelle, Tove Bjørgaas og flere andre deltakere.

 

Første festivaltema av til sammen tre på årets festival: «LEDEREN»

Bjørnsonfestivalens seminar har i år fått tittelen «Verdenslederne» og er ett av tre arrangement om temaet «LEDEREN». Seminaret vil handle om hvilke kjennetegn personene som styrer sentrale land i verden har, hvilke prosesser som har brakt dem til topps og hvordan deres beslutninger påvirker kloden vår.

Seminaret skal ledes av redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, og paneldeltagerne er avtroppende USA-korrespondent for NRK Tove Bjørgaas, Kinaekspert Torbjørn Færøvik og journalist og forfatter Sun Heidi Sæbø som har skrevet bok om Nord-Koreas diktator Kim Jung-Un.

«Vi har fått fagfolk med bred kompetanse om verdenslederne til årets seminar og arrangementet vil bli interessant for alle som følger med i storpolitiske spørsmål og som er engasjert i hvilke prosesser som styrer verden» sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin.

Politisk lederskap i Norge er også en del av temaklyngen «LEDEREN». Organisasjonspsykolog og forfatter Agnar Kaarbø har i boken «Politisk lederskap – Beretninger fra ulfstatsrådskontorene» intervjuet mange av våre sentrale politikere om deres personlige erfaringer som medlemmer av landets viktigste ledergruppe; Regjeringen. Kjell Magne Bondevik og Kristin Clemet vil delta på arrangementet «Politisk lederskap, populisme og demokratisk beredskap» som skal presenteres både for studenter og ansatte på Høgskolen i Molde og på Plassen. Kristin Clemet vil også holde årets første folketale på åpningsdagen onsdag 5.9.

En av de aller viktigste lederoppgavene finner man i familiene, og psykolog Hedvig Montgomery vil holde foredraget Balanse og kjærlighet i familien – Din viktigste lederjobb som handler om hvordan man kan lykkes i de ulike rollene i en familie.

Prisvinnere og bestselgende skjønnlitteratur til Bjørnsonfestivalen

Helga Flatland ble tildelt Bokhandlerprisen i 2017 og ble også Norges mestselgende forfatter samme år med romanen En moderne familie. Ole Robert Sundes roman Penelope er syk vant P2-lytternes romanpris og Nina Lykkes sylskarpe Nei og atter nei  fikk nylig nominasjon som Årets bok i Sverige. Demian Vitanza vant Ungdommens kritikerpris for romanen Dette livet eller det neste - en roman om norskpakistanske Tariqs oppvekst, radikalisering og tiden som fremmedkriger i Syria. Forfatterne har altså nådd bredt ut med bøkene sine og leserne har åpenbart likt det de har lest.

Levi Henriksen har et svært innholdsrikt forfatterskap med romanen Her hos de levende som siste utgivelse og Edvard Hoem skal holde foredrag om relasjonen mellom vennene Aasmund Olavsson Vinje og Bjørnstjerne Bjørnson i anledning årets Vinjejubileum.

Marit Eikemo har akkurat kommet ut med romanen Gratis og uforpliktande verdivurdering som har fått svært gode kritikker. «Marit Eikemo har et skarpt blikk og skriver gjenkjennelig og avslørende om hva mange av oss er opptatt av i vår tid. Vi har et knallsterkt norsk forfatterlag i år, og det er spennende å koble dem sammen i festivalprogrammet», sier festivalsjefen. «De fleste av festivalforfatterne vil delta på flere arrangement i løpet av festivalen, både alene og sammen med noen av de andre som arbeider med lignende tema.»

Kveldskonserter på festivalen

Levi Henriksen vil i tillegg til å delta på bokbad ledet av programleder og Stjernekampdommer Mona B.Riise, holde konsert med bandet sitt, Levi Henriksen &  Babylon Badlands – eller Det beste bandet i himmelen som de også ubeskjedent kaller seg - onsdag 5.9. Mona B.Riise skal lede åpningsarrangementet fra utescena onsdag og hun skal også ha et eget arrangement om utgivelsen Pop-poesi der hun forteller om poptekster og låter som hun har et sterkt forhold til.

Trygve Skaug, nominert til Spelemann som årets tekstforfatter i 2017, er både poet og musiker og han når bredt ut med diktene sine gjennom bl.a sosiale medier og utsolgte konserter. Fredag 7.9 spiller han solokonsert på Bjørnsonfestivalen i salen Storyville.

Poet og musiker til årets Litteraturcruise

Stein Torleif Bjella blir årets hovedgjest på litteraturcruiset. Han debuterte som forfatter i 2017 med diktsamlingen «Jordsjukantologien», men han er nok aller mest kjent som tekstforfatter og folkekjær musiker. På cruiset får publikum møte både poeten og musikeren Stein Torleif Bjella.

Billettsalget for kveldskonsertene, ukespass, festivalseminaret og Litteraturcruiset åpner tirsdag 8.5 kl 12.00 på www.bjornsonfestivalen.no. De resterende billettene og dagspassene legges ut etter hvert som resten av programmet blir offentlig i løpet av våren.

 

På neste presseslipp 22.5 vil Bjørnsonfestivalen presentere de utenlandske gjestene som tar turen til årets festival samt blant annet de to resterende festivaltemaene.

 

Spørsmål om programmet rettes til:

Festivalsjef Johild Kosberg Bredin, 911 49 119, johild@bjornsonfestivalen.no

Kunstnerisk rådgiver Synnøve Haga, 915 88 251, synnove@bjornsonfestivalen.no

 

Ungdommens Litteraturfestival - ULF - for tredje gang i Molde

ULFlogo.jpg

Bjørnsonfestivalen og Molde Bibliotek inviterer for tredje gang til ULF - Ungdommens Litteraturfestival 5. - 6.juni.

Årets festivaltema er ungdomslitteratur og vi har valgt ut forfattere som representerer variasjon og kvalitet - og som ikke minst liker å snakke til ungdom!

Påmeldingslink er sendt ut til skolene i Molde pr epost - og dere finner den også her: https://app.easyquest.com/q/j6ZGe

Programmet for ULF 2018:

Tirsdag 5.6

09.30 - 10.15 Josef Yohannes - The Urban Legend

Yohannes-Josef_Foto-Ola-Eggen.jpg

I tegneseriebøkene om The Urban Legend fortsetter læreren Malcolm T. Madiba sin utrettelige kamp mot kriminalitet og urettferdighet, kun bevæpnet med knyttede never, sterk rettferdighetssans og enda større mot. Etter å ha fengslet alle byens fremste kriminelle har han nå fått den samlede underverdenen i Capital City mot seg. Som om det ikke var nok, utfordres han også av en livsfarlig konkurrent som er sjalu på The Urban Legends ære og berømmelse. Men da Malcolm endelig unner seg en velfortjent ferie i Oslo, blir oppholdet på ingen måte så avslappende og udramatisk som han så for seg.

Josef Yohannes vil ta elevene med bak kulissene når serien blir til og fortelle om hva som inspirerer ham i arbeidet mot rasisme og som forfatter.

Josef Tzegai Yohannes er norsk-eritreer, født i Danmark og oppvokst på Lindeberg i Oslo. Han er utnevnt som norsk ambassadør for The Nelson Mandela Foundation og serien om The Urban Legend er foreløpig utgitt på ni språk, blant dem engelsk, fransk, spansk, zulu, tigrinja og japansk. 

10.30 - 11.15 Quiz med barne og ungdomsbibliotekar Jana Broz

Årets ULF-Quiz vil handle om litteraturhistorien vår helt fram til i dag.

11.15 - 11.45 Matpause

11.45 - 12.30 Elin Viktoria Unstad - VEGA

9788202548100.jpg

Her får elevene høre fra en tøff og actionfylt roman som handler om Vega, 17 år, og livet i Nyhåp etter at Energikrigen ødela nesten alt. Hun følger reglene og har planene klare for fremtiden, men denne sommeren blir likevel ikke som forventet. Plutselig eksploderer det. Litt etter litt rakner samfunnet rundt henne. De livsviktige solcellene slutter å fungere. Restriksjonene strammes inn. Men Myndighetene har kontroll. Eller?

Elin Viktoria Unstad er en debutant som kan skrive om både slåsskamper og den første, store kjærligheten slik at vi tror på det - og blir dratt inn i Vegas verden.

12.45 - 13.30 Josef Yohannes - The Urban Legend

Se informasjon lenger opp på siden. 

 

Onsdag 6.6

09.30 - 10.15 Jan Tore Noreng

-alfahann_Fotokreditering-Gyldendal.jpg

I den U-prisvinnende boka #Alfahann møter leserne Torstein (16) - gutten som har hele pakka: Han er smart, populær, kjekk, og har en kropp som alle de andre guttene i tiende misunner ham. I tillegg er Torstein sammen med Viktoria, den perfekte dama. Livet hans er som skapt for Instagram. Men den som har ALT, har også ALT å tape.

10.30 - 11.15 Quiz med barne- og ungdomsbibliotekar Jana Broz

Årets ULF-Quiz vil handle om litteraturhistorien vår helt fram til i dag. 

11.15 - 11.45 Matpause

11.45 - 12.30 Tore Aurstad

9788202503826.jpg

I 1928 skrev den amerikanske grøsserforfatteren H. P. Lovecraft grøsserfortellingen «The Call of Cthulhu», som skildrer skrekkoppplevelsene til den norske sjømannen Gustaf Johansen i Sørishavet. I Tore Aurstads Fangarmer fortsetter historien. Vi møter Johansens unge naboer i Oslo og får høre hva som skjedde videre der Lovecrafts historie slutter.

Bli med på en eventyrlig og farlig ferd ned til sydishavet hvor barske hvalfangere jobber til livets opphold, og mystiske fiskelignende vesener jager bak. Bli kjent med sunkne øyer, spøkelsesskip, sjøuhyrer, en kjent norsk oppdager, en gjenstand med magiske krefter, og bli med på en farlig ekspedisjon der den unge Amund Nordfjord og reisefellene hans jages av ei mystisk skute med et mannskap fra en annen verden.

12.45 - 13.30 Jan Tore Noreng  

Se informasjon lenger opp på siden

Polarkvelder med Monica Kristensen på Romsdalsbibliotekene

Monica med to hunder utenfor ishule.jpg

Neste uke skal Monica Kristensen besøke bibliotekene i Romsdal, ungdomsskoleelever i Fræna og Midsund og Hustad Fengsel med bilder og fortellinger fra egne ekspedisjoner og fra norsk polarhistorie. Monica ble bl.a nominert til Brageprisen for sin siste bok "Amundsens siste reise".

Publikum kan treffe henne 23.4 kl 17.30 på Fræna Folkebibliotek, 23.4 kl 20.00 på Nesset Folkebibliotek, 24.4 kl 19.00 på Rauma Folkebibliotek, 25.4 kl 19.00 på Aukra folkebibliotek og 26.4 kl 20.00 på Vestnes Folkebibliotek.

Arrangementene er gratis og åpne for alle. 

Foredragene er en del av prosjektet SamLES LITT - et samarbeid mellom Bjørnsonfestivalen og bibliotekene i Romsdal. Prosjektet er støttet av GassROR IKS og Møre og Romsdal Fylkeskommune.

Anna Fiske på Romsdalsturné gjennom prosjektet SamLES LITT

Bjørnsonfestivalen og kommunene i prosjektet SamLES LITT gleder seg til å være vertskap for forfatteren og illustratøren Anna Fiske som skal på turné i Romsdalen fra 9. - 13.4. De eldste i barnehagene og de yngste skolebarna er invitert gjennom bibliotekene i Molde, Rauma, Fræna, Eide, Vestnes, Aukra og Midsund.

Anna vil fortelle, lese og tegne for ungene med utgangspunkt i bøkene Hallo Skogen! og Hemmelige hytter som hun har laget.

Prosjektet SamLES LITT er støttet av Møre og Romsdal Fylkeskommune og GassROR IKS.

 

 

Fotoforedraget Det Siste Testamente med Jonas Bendiksen

Bendiksen_The%20Last%20Testament_0032.jpg

En av Norges beste fotografer, Jonas Bendiksen, tar oss med på sju møter med menn rundt om i verden som hevder å være den gjenvendte Jesus Kristus. Basert på hans arbeid med boken Det Siste Testamente og TV-serien Messias, får vi innblikk i bakhistorien til Messias-skikkelsene og deres følgere.

Gjennom Bendiksens personlige beretninger og intime portretter, undersøker Det siste testamente den religiøse troens grenser, i en verden som lengter etter en ny Frelser. Enten han flykter fra en rasende mobb i gatene sammen med Jesus fra Kitwe, deltar i en messiansk pilegrimsferd i Sibir eller bevitner endetiden sammen med Moses i Sør-Afrika, lar han seg underordne blant disiplene. Ved å akseptere hver og én av dem som den sanne og tilbakevendte Messias, har Bendiksen skapt et verk som på samme tid er et stykke apokalyptisk journalistikk og tankevekkende fotokunst.

Torsdag 15.3 kl 19.00 i Storyville, Plassen.

Foredraget er et samarbeid mellom Kirkefestuka i Molde og Bjørnsonfestivalen. Arrangementet er gratis. Velkommen!

Sydpolen - 66 dager med motgang og medgang..og Kari Bremnes...

DSC_0820.JPG

Med mål om å følge i Roald Amundsens spor la Jan Sverre Sivertsen (Sivert) og Astrid Furholt i vei på den 1400 km lange ferden på verdens høyeste, kaldeste og mest forblåste kontinent. Hør Siverts egen historie om en historisk ekspedisjon, uværet som endret planene, tankene når det røynet på som verst, kappløpet mot tiden og de vanvittige naturopplevelsene som sto i sterk kontrast til dagene hvor alt virket håpløst. Med bilder, film og formidling med glimt i øyet er dette et foredrag for både polarinteresserte, turfolk og andre. Hva Kari Bremnes har med dette å gjøre? Hør foredraget, så får du vite det!

Arrangementet er et samarbeid mellom Bjørnsonfestivalen og Sparebank1 Nordvest som også har støttet ekspedisjonen til Sydpolen.

Tirsdag 13.3 kl 19.00 på Plassen, Teatret Vårt

Billetter finner du her

Spennende foredragsdag med Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen

Bjørnsonfestivalen og våre gode samarbeidsparter Molde Bibliotek og Høgskolen i Molde arrangerer foredragene "1968" og "INDIA" tirsdag 27.2.

Foredraget "1968" finner sted i rom A.1.025 på Høgskolen i Molde kl 12.15 og foredraget om "INDIA" er på Plassen, i salen Teatret Vårt kl 19.00.

Om foredraget "1968":

1968 var breddfullt av dramatiske hendelser og omveltninger i store deler av verden. Mange husker kanskje best drapene på Martin Luther King og Robert Kennedy, invasjonen i Tsjekkoslovakia, opptøyene i Paris, Tet-offensiven under Vietnamkrigen ... men det var også året da musikalen Hair og filmen 2001: En romodyssé hadde premiere. Og i Norge giftet daværende kronprins Harald seg med Sonja, mens Phillips bekreftet det første oljefunnet i Nordsjøen.

En rekke andre store og små begivenheter skulle også komme til å sette sitt preg på 1968. Journalistene og forfatterne Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen har dykket ned i disse historiene fra vår ganske nære fortid, og gir oss i denne boken et nostalgisk og lærerikt gjensyn med hendelser vi fremdeles påvirkes av, på godt og på vondt. Boken blir å finne i butikkene fra 23.april 2018.

Om foredraget "INDIA":

Journalistene, forfatterne og ekteparet Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen har i løpet av sine yrkesliv bl.a bodd og arbeidet i India. I løpet av få år vil India overta posisjonen som verdens mest folkerike land, og dessuten det landet som opplever raskest økonomisk vekst. Samtidig har få land så store forskjeller - en milliard fattige og ufattelig mange milliardærer. India ligger helt i front når det gjelder medisinsk forskning og informasjonsteknologi, men hver dag dør likevel 1000 barn under fem år av diaré. India er fotturer i Ladakh, palmer i Kerala, te i Darjeeling, hippier i Goa og ull i Kashmir, og cricket, cricket og cricket. India er kaotisk parlamentarisme, korrupsjon og kameraderi - men også verdens største demokrati. I dette foredraget deler Eva og Joar sjenerøst av sine kunnskaper, opplevelser og møter med indere i alle samfunnslag.

Begge foredragene er gratis, støttet av Møre og Romsdal Fylkeskommune og GassROR IKS og åpne for alle. Hjertelig velkommen!

Fortellerstund og aktivitetsdag på Fræna Folkebibliotek lørdag 20.1 kl 13 - 15

MEMORYSPILLEBRETT.jpg

SamLES LITT 2018 i Fræna:

Det blir aktiviteter for ungene og fortellerstund med Karin Skjetne på Fræna Folkebibliotek lørdag 20.1 kl 13.00 - 15.00. Arrangementet passer best for barn mellom 4 - 8 år og barna kan få arbeide i Ordfabrikken, tegne dyremasker, ha navneleiting i biblioteket og spille barneboklotto.
Fortellerstundene starter kl 13.45 og kl 14.30. Arrangementet er gratis og er støttet av GassROR IKS og Møre og Romsdal Fylkeskommune.

Hjertelig velkommen!

Foredrag med Sigrid Sollund: "Hersketeknikker - nyttige og nådeløse"

Sollund, Sigrid (c) Sturlason.jpg

NB! Ordinære billetter er utsolgt - vi overfører foredraget på skjerm i Kafé Kurt i tillegg. Plass i Kafé Kurt er gratis.

Lær deg hersketeknikkene, så slipper du å bli tråkket på. Hersketeknikker flytter makt. De kan være nyttige, men også nådeløse. Uansett er det smart kjenne til dem - om du ønsker å bruke dem selv, eller om du vil beskytte deg mot dem. Som programleder i NRKs debattprogram Dagsnytt 18 ser SigridSollund hersketeknikker i full utfoldelse hver dag. Men hersketeknikkene finnes ikke bare i den politiske debatten, de brukes også på arbeidsplassen, i parforholdet, mellom foreldre og barn, i forhandlinger og i venneflokken. Gjennom eksempler fra de ulike arenaene, finner Sollund mønstrene, og beskriver dem med kløkt og vidd.

På grunn av stor pågang så er foredraget flyttet til salen Teatret Vårt på Plassen, torsdag 1.2.2018 kl 19.00. Billettene inne i salen er nå utsolgt, men vi overfører foredraget ut i Kafé Kurt på skjerm. Det koster ikke noe å overvære foredraget fra Kafé Kurt, men det er fint å møte opp i god tid.

Studenter som har kjøpt billett i kategorien Ungdomsbillett må vise studentbevis ved innslipp til Teatret Vårt.

Etter foredraget blir det boksalg og signering.

Hjertelig velkommen!

Forestillingen "Pavlovs tispe" med Camara Joof spilles for 10.trinn + VGS 11.desember

Camara Joof.jpg

Bjørnsonfestivalen og Molde Bibliotek inviterer elever fra VGS og 10.trinn til forestillingen "Pavlovs tispe" mandag 11.12 kl 10.00 og 12.00 i Storyville på Plassen.

Camara Joof har sammen med regissør Kai Johnsen utviklet en forestilling som handler om hendelser i Camaras eget liv, der hun har kommet til kort eller gått for langt. Forestillingen er en personlig reise gjennom et kulturelt veikryss, fra ungdomstid i Sandefjord, via Oslo ut i verden og tilbake igjen.

Tekstene handler blant annet om hvilke blikk vi ser hverandre med, om språk og makt og om hvordan verden former identiteten vår. 
Forestilingen er en seriøs, sjangerlekende og morsom monolog om utenforskapets konsekvenser.

Produsenter er Den Mangfaldige Scenen og Brageteatret.

"UNGT BLIKK" PÅ HARALD ROSENLØW EEG

Eeg-Harald-Rosenloew Kred Niklas Leilo.jpg

Onsdag 29.11 kommer årets Ungt Blikk-forfatter Harald Rosenløw Eeg tilbake til Molde VGS for å arbeide videre sammen med elevene. Prosjektet startet med et første møte mellom elevene og forfatteren på Bjørnsonfestivalen 2017. I etterkant har skolen valgt ut hvilke bøker elevene skal lese og elevene har startet arbeidet med egne uttrykk inspirert av Yatzy og Gyldig Fravær

Resultatet vil bli vist på Plassen våren 2018 med en felles forestilling der Harald Rosenløw Eeg også vil være til stede.

"DU GRØNE,GLITRANDE - EI HYLLING TIL JULETREET" med Oddgeir Bruaset

Du grøne glitrande.jpg

Du grøne, glitrande fortel historia til ein av våre kjæraste juletradisjonar. Ho er full av overraskingar. 

Det første juletreet vart reist og pynta i Alsace på 1500-talet, og for knapt to hundre år sidan kom tradisjonen til Noreg. Mange opplevde synet av juletreet som eit vedunder - medan andre såg på det som avgudsdyrking. 

Boka syner at treet, med røter heilt tilbake til heidendommen, vart det fremste kristne julesymbolet. Korleis vart denne skikken så utruleg populær? Kva er meininga bak pynten? Kva gjorde dei som ikkje hadde tilgang på skog eller råd til juletre? 

Bli med Oddgeir Bruaset på ei stemningsfull vandring gjennom juletreskogen, til juletrefestar som samla heile bygder, og til folk som fortel om juletreet dei aldri gløymer.

Foredraget er på Nesset Folkebibliotek mandag 27.11 kl 19.00 og er gratis. Frå kl 17.30 er det sal av eritreisk kaffe og bakst i regi av Flyktningetenesta i Nesset og Nesset bygdekvinnelag. 

Arrangementet er ein del av prosjektet SamLES LITT som er støtta av GassROR IKS og Møre og Romsdal Fylkeskommune.

Reservasjon av fribillettar kan du gjere her:

https://nessetfolkebibliotek.hoopla.no/sales/oddgeir-bruaset-6460

 

 

ERIKA FATLAND MED FOREDRAGET "GRENSEN" ONSDAG 15.11 KL 19.00

Erika Fatland web ©Tine_Poppe.jpg

 

Forfatteren bak Sovjetistan har vært ute på en enda mer eventyrlig reise – langs grensen til verdens største land: Russland.

Erika Fatland er en av Norges mest spennende sakprosaforfattere. Hun fikk sitt store gjennombrudd med boka Sovjetistan i 2015. Nå har hun vært på en ny eventyrlig reise, denne gangen langs Russlands enorme grense – fra Nord-Korea i det fjerne Østen, langs Kaukasus, over Det kaspiske hav og Svartehavet. Vi blir med henne til Ukraina, der president Putin ekspanderer, og opp gjennom Øst-Europa, til vår egen grense mot Russland. Endelig tar hun båt gjennom nordøstpassasjen – en båtreise som har blitt mulig etter klimaendringene. Med kunnskap om landene og deres historie og gjennom menneskemøter viser Erika Fatland hvordan disse svært ulike landene alle påvirkes av sin mektige nabo.

Foredraget er en del av prosjektet SamLES LITT og arrangør er Bjørnsonfestivalen og Molde Bibliotek. Prosjektet SamLES LITT er støttet av GassROR og Møre og Romsdal Fylkeskommune.

Foredraget er i Storyville, Plassen og er gratis og åpent for alle. Det blir signering og boksalg i regi av Notabene. Det vil også bli lagt opp til lyd og bildeoverføring i foajéen utenfor dersom arrangementet blir fullt inne i Storyville.

Velkommen!