Back to All Events

Gravejournalistene kommer - Et seminar om kritisk journalistikk

Den undersøkende journalistikken lever i beste velgående, til tross for manges påstander om magrere kår i dagens mediasituasjon preget av nedskjæringer, opplagsfall og klikkjakt. Gravejournalistene gjør et viktig arbeid i å avdekke skjulte og kritikkverdige forhold, og på festivalen kan du høre mer om hvordan de jobber og bakgrunnen for valg av saker.

Tvangsprotokollene v/ Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman, journalister i VG

 Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman fikk SKUP-prisen 2016 for arbeidet sitt med å dokumentere omfattende ulovlig tvang og beltebruk i psykiatrien. SKUP-prisen (Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse) er den gjeveste prisen innen undersøkende journalistikk, og VG-journalistene forteller om arbeidet sitt med artikkelserien.

Jakten på Thunder v/Eskil Engdal, journalist i Dagens Næringsliv

Eskil Engdal og Kjetil Sæter ga gjennom saker i DN og boka Jakten på Thunder leserne innsyn i en ukjent verden av organisert miljøkriminalitet, piratfiske og i jakten på det verdenskjente piratskipet «Thunder» i verdens mest værutsatte områder. Engdal har tidligere vunnet både SKUP-prisen (2001) og Gullpennen (2013).

Romsdals Budstikke deltar også på arrangementet, og etter innledningene blir det samtale om den undersøkende journalistikkens betydning og utfordringer. Arrangementet ledes av Synnøve Haga, kunstnerisk rådgiver i Bjørnsonfestivalen, og er et samarbeid med Norsk Bibliotekforening og Molde bibliotek. Lisa Alvestad fra Norsk Bibliotekforening er vertskap på arrangementet sammen med biblioteksjef i Molde, Evy Sisilie Bergum.